Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

0

Δημοτική πραγματικότητα
Είναι γεγονός κι αυτό οφείλουμε να το πιστώσουμε στην δημοτική αρχή του δήμου Ξάνθης πως υπάρχει μια διοίκηση που προσπαθεί αρκετά. Αυτό το βλέπει κάθε δημότης καλοπροαίρετος φυσικά.
Γι’αυτό, βάσιμα ελπίζουν οι του δήμου πως σύντομα θα φανούν τ’αποτελέσματα των προσπαθειών.
Από την άλλη βέβαια, υπάρχει μια κριτική προς τον δήμαρχο που θα έπρεπε να κάνει συνεργασίες με άλλες παρατάξεις εξαιτίας και της απλής αναλογικής.
Αυτό δεν επιδιώχθηκε ή εγκαταλείφθηκαν γρήγορα οι πρώτες προσπάθειες που δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση. Και οι δύο περιπτώσεις είναι δεδομένες και γνωστές.
Προσωπικά ως προς τις συνεργασίες που δεν έγιναν από την αρχή και σήμερα διαμόρφωσαν μία αρνητική κατάσταση, δύσκολα πιστεύουμε πως θα αλλάξει κάτι, παρότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί εκ μέρους της πλειοψηφίας για το καλό του δήμου και των δημοτών.
Γ.Δ.


Κώστας Λειβαδίτης
Έφυγε από κοντά μας ξαφνικά ένας Ξανθιώτης που είχε αφιερώσει τη ζωή του στο θέατρο.
Ο Κώστας Λειβαδίτης, που από νεαρός ασχολήθηκε με το θέατρο, το υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος, διακρίθηκε, αγαπήθηκε.
Ηθοποιός και σκηνοθέτης αργότερα, δημιούργησε και μία μόνιμη θεατρική σκηνή με τον τίτλο «Ανατολικά του Νέστου».
Έφυγε το απόγευμα της Πέμπτης. Ήταν ένας καλόκαρδος άνθρωπος, εμπνευσμένος και δημιουργικός.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
Γ.Δ.


Ίδιο σύστημα εμπρησμού
Η είδηση από συνάδελφο Εφημερίδα των Σερρών «Καθημερινός Παρατηρητής»: «Συνελήφθη 80χρονος για εμπρησμό βάζοντας φωτιά σε ξερά χόρτα σε αγρόκτημα στο δήμο Βισαλτίας».
Λοιπόν το ιστορικό γνωστό. Ο δράστης μεγάλης ηλικίας. Φυσούσε, θέλησε τότε να κάψει ξερά χόρτα.
Αποτέλεσμα: Κάηκε 1,5 στρ. αμπέλι, 25 στρ. αθέριστα σιτηρά, 150 ελιές, ενώ κινδύνεψε κτηνοτροφική μονάδα.
Το ευτυχές είναι ότι η πυροσβεστική υπηρεσία πρόλαβε τη φωτιά και την έσβησε.
Η ιστορία είναι γνωστή σε σας αγαπητοί, την έχουμε ξαναδεί και θα την ξαναδούμε να επαναλαμβάνεται ακριβώς, με άλλους δράστες, ίδιας ηλικίας και ίδιου συστήματος εμπρησμού…
Γ.Δ.


Που είναι η δύναμη
Παγίως υποστηρίζω ένα ιδιαίτερα απλό πράγμα αλλά βαθύτατα σημαντικό. Έχω ξαναπεί «πως η Γνώση είναι δύναμη».
Όμως οι γνώσεις και οι απόψεις σε θέματα ελευθερίας, εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, οικονομικής, κοινωνικής και παγκόσμιας πολιτικής εφοδιάζουν τον κάθε πολίτη με ικανότητες πρόληψης, ερμηνείας, ανάλυσης, αξιολόγησης, αξιοπιστίας, για την επιλογή των προγραμμάτων κομμάτων αλλά και των προσώπων εκείνων οι οποίοι ζητούν από αυτόν την αντιπροσώπευση του στην άσκηση της εξουσίας. Βέβαια και μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες και την άσκηση της ψηφοφορίας, ο κάθε πολίτης οφείλει να ελέγχει επί καθημερινής βάσης εκείνους που έχει επιλέξει και εμπιστευθεί. Καθότι μια ευρωπαϊκή ρήση λέει: «η εμπιστοσύνη είναι καλή, όμως ο έλεγχος ακόμη καλύτερος».
Γ.Δ.


Η συμμετοχή στη Δημοκρατία
Εδώ και χρόνια, κοινή είναι η διαπίστωση της μειωμένης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
Αποχή και αδιαφορία. Όμως, στον Επιτάφιο ο Περικλής λέει, «οι πολίτες που δεν συμμετέχουν στα κοινά δεν είναι φιλήσυχοι, αλλά άχρηστοι». Δηλαδή είναι επικίνδυνοι, ώστε η Δημοκρατία να εκφυλίζεται, αν δεν καταργείται. Διότι για αυτή η θεμέλιος συμμετοχή όλων των πολιτών στα κοινά είναι απαραίτητη, ως το οξυγόνο της Δημοκρατίας. Όταν ο Σωκράτης ρωτήθηκε ποία πόλις διοικείται παράνομα είπε: «η πόλις εις την οποία οι άρχοντες τοποθετούνται από οργανωμένα συμφέροντα!», τα οποία, δυστυχώς, δημιουργούν όμως ανισότητες. Οι οποίες βλάπτουν τους πολίτες, δηλαδή βλάπτουν αυτή την Δημοκρατία. Για αυτό ο Αριστοτέλης είπε: «Δεν υπάρχει πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων».
Ένα άλλο πολύ σοφό απόφθεγμα λέει: «οι πολιτικάντηδες ενδιαφέρονται μόνο για τις επόμενες εκλογές, όμως οι πολιτικοί για τις επόμενες γενεές». Ενώ ο Δημοσθένης είπε: «Ο Πολιτικός πρέπει να λέει εις τον πολίτη το εφικτό και όχι το επιθυμητό».
Δυστυχώς παρά όλα αυτά οι άνθρωποι ψηφίζουν σήμερα για την τσέπη τους και όχι για τα ιδανικά τους τα οποία ενσαρκώνονται μόνο στο άθλημα της Δημοκρατίας. Επιλέγουν δηλαδή το νόμισμα αντί την ελευθερία και την εθνική τους κυριαρχία.
Γ.Δ.


Απορίες
Συμπολίτης, δημοκράτης με τη βούλα, μου εξέφρασε την εξής απορία του που θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένη και την μοιράζομαι μαζί σας.
Μου είπε λοιπόν ο συμπολίτης πώς και γιατί φορείς και κόμματα που δηλώνουν προοδευτικά και φιλοπεριβαλλοντικά, τυπώνουν αφίσες και κολλούν αδιακρίτως όπου επιθυμούν.
Στην εποχή δηλαδή του ίντερνετ και της ψηφιακής-ηλεκτρονικής εποχής, αυτοί επιμένουν και συνεχίζουν με δεδομένα του περασμένου αιώνα.
Και ρωτά ο συμπολίτης μας και έχει δίκιο: Τι είδους προοδευτικοί είναι αυτοί όταν χρησιμοποιούν μεθόδους περασμένων δεκαετιών;»
-Έχει δίκιο αλλά η τυφλότης είναι άσχημο πράγμα.
Γ.Δ.


Επίκαιρο Ι
Επίκαιρο και μέγιστο δίλημμα το οποίο παρουσιάζει η κυρία Καρολίνα Παπακώστα στην εφημερίδα «Τα Νέα». Έκρινα την αναδημοσίευση διότι το θέμα αφορά εργοδότες και εργαζόμενους.
Απόλυση: «Την ιστορία αφηγήθηκε σε τηλεπαράθυρο ο υπουργός Ανάπτυξης. Ένας ξενοδόχος έχει έναν υπάλληλο στην κουζίνα που αρνείται να εμβολιαστεί και έναν στη ρεσεψιόν. Ο πρώτος προβληματίζεται επειδή αν οι δεύτεροι δεν κάνουν το εμβόλιο κινδυνεύουν να νοσήσουν, οπότε η επιχείρηση θα πρέπει να μπει σε καραντίνα και θα χάσει έσοδα. Συνυπολογίζοντας τον αντίκτυπο που ενδεχομένως θα έχει σε πραγματικούς και δυνητικούς πελάτες η εμφάνιση κρουσμάτων – μια και μάλλον κανένας δεν θα ήθελε να συναντήσει εν γνώσει του έναν φορέα του ιού -, τι μπορεί να κάνει ο επιχειρηματίας για να διαφυλάξει τη δουλειά του ιδίου και των εργαζομένων του αλλά και για να προφυλάξει την υγεία του υπόλοιπου προσωπικού που προσέφερε τα μπράτσα του στους νοσηλευτές των εμβολιαστικών κέντρων; Στην αδωνική ανάλυση δικαιούται να διώξει τους αρνητές των εμβολίων, με τη λογική πως η εργασιακή νομοθεσία προβλέπει απόλυση στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Σύμφωνα με τον Αντώνη Μανιτάκη, πάλι, η απόλυση είναι ακραίο μέτρο και όχι νόμιμο».
Ε


Επίκαιρο ΙΙ
Ωστόσο, η ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε έναν χώρο είναι συνταγματική και νόμιμη – αφού κρίνεται θεμιτό οτιδήποτε απαιτείται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μια λύση, λέει ο συνταγματολόγος, θα ήταν να μετατίθενται οι μη εμβολιασθέντες εργαζόμενοι σε θέσεις όπου δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό ή να τεθούν σε αργία και να τους επιβληθεί στέρηση μισθού. Η συζήτηση, λοιπόν, για τη στάθμιση των «προνομίων» των εμβολιασμένων με τις «ελευθερίες» αυτών που διατυμπανίζουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός τους προκειμένου να απορρίψουν τις δόσεις των εμβολίων έχει προεκτάσεις υγειονομικές και οικονομικές. Εξού και τα διλήμματα της – που θα γίνουν εντονότερα όταν ο καιρός θα ευνοεί περισσότερο τη διασπορά – αφορούν όλες τις πλευρές. Όσοι λοιπόν βιάζονται να κατηγορήσουν για αντεργατική συμπεριφορά – ή ακόμη και για ρατσιστική προδιάθεση – όποιους θα ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι χρήσιμο να κάνουν μια άσκηση: να αναλογιστούν τους πύρινους φιλιππικούς περί αναλγησίας και ανευθυνότητας που θα έβγαζαν για έναν εργοδότη που δεν τήρησε κανένα περιοριστικό του κορωνοϊού πρωτόκολλο αφήνοντας ανθρώπους να δουλεύουν δίπλα σε έναν υπερμεταδότη.
Ε


Τρώνε ηλεκτρονική …πόρτα από τον ΟΑΕΔ στον κοινωνικό τουρισμό
Έπεσε από την πρώτη ημέρα υποβολής των αιτήσεων  για τον Κοινωνικό Τουρισμό η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και όσοι επιχειρούν να υποβάλλουν την αίτηση για να πάρουν τις επιταγές – voucher για το διάστημα 2021-22, βλέπουν στις οθόνες τους αυτό που εικονίζεται στην φωτογραφία. Η πλατφόρμα eservices.oaed δεν μπορεί να δεχτεί αιτήσεις λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των δικαιούχων.  Να σημειώσουμε ότι η προθεσμία που έχει οριστεί είναι μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουνίου και ώρα 23:59 αλλά αν συνεχιστεί αυτό δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν αιτήσεις όλοι όσοι είναι δικαιούχοι που υπολογίζονται στις 300.000. Με τον νέο κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ, επιδοτούνται και φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ για πρώτη φορά η επιδότηση των τουριστικών καταλυμάτων ενισχύεται κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων και αυξημένη διαθεσιμότητα δωματίων κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών.
Μ.Ξ.


Επιτροπή ψυχολόγων στο γυμνάσιο μετά το σάλο για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης
Προσπαθούν να ηρεμήσουν μαθητές, γονείς και καθηγητές στο γυμνάσιο της πόλης μας μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με τα δύο περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων σε μαθήτριες και να δουν πώς θα το αντιμετωπίσουν με σκοπό να αποτρέψουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.  Ήδη όπως μάθαμε μια επιτροπή που αποτελείται από ψυχολόγους ξεκίνησε ήδη επαφές με τους γονείς και τα παιδιά κατ’ ιδίαν (θυμάτων και θυτών) και στην συνέχεια όλοι μαζί ώστε να φτάσουν σε μια από κοινού αντιμετώπιση. Η επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της στην Διεύθυνση. Να διευκρινίσουμε ότι υπήρξε ένα ανάλογο περιστατικό στο ίδιο γυμνάσιο που συνέβη το 2017 και βρίσκεται στα δικαστήρια. Με την εμφάνιση των δύο τωρινών υπήρξε μια προσπάθεια αναμόχλευσης που δημιούργησε περαιτέρω σύγχυση.
Σε κάθε περίπτωση όμως προβληματίζει το γεγονός γιατί σ’ αυτό το συγκεκριμένο σχολείο εμφανίστηκαν και παλιότερα και  τώρα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητριών από συμμαθητές τους!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …