Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

0

Αίτημα παλιό
Αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα χρόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Να γίνει συγκροτημένος έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων της χώρας. Έλεγχος αντισεισμικότητας των κτιρίων που είναι σχετικά εύκολο διότι σε κάθε νομό υπάρχουν συγκεκριμένα.
Παρόλα αυτά η Πολιτεία εκώφευσε και ως συνήθως πράττει, αδιαφόρησε. Και όταν γίνεται σεισμός τότε όλοι θρηνούν επί των ερειπίων. Τότε όμως είναι αργά.
Τέλος πάντων, αυτά είναι γνωστά και μη θεραπεύσιμα εντός της προσεχούς εικοσαετίας τουλάχιστον.
Γ.Δ.


Πρωτοπορία του δήμου Ξάνθης
Κι ενώ το δημόσιο καθεύδει ως γνωστόν, έχουμε μια εξαίρεση του κανόνα από τον δήμο Ξάνθης.
Ο δήμος λοιπόν, αποφάσισε να πραγματοποιήσει αντισεισμικό έλεγχο σε 35 σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς του.
Πρόκειται για την αρχή μιας πολύ σημαντικής απόφασης. Η οποία απόφαση έχει απόλυτη και άμεση σχέση με την προστασία της ζωής των παιδιών και των εκπαιδευτικών επίσης.
Παράλληλα, κι άλλο σημαντικό, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις για το πώς θα πρέπει να προφυλαχθούν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους και στο σπίτι τους ακόμη σε περίπτωση σεισμού.
Γ.Δ.


Δεν μπαίνει στη ζυγαριά
Θα σταθώ στο θέμα αυτό διότι σπάνια το συναντά κανείς στην Ελλάδα.
Παρότι σεισμογενής χώρος, μέτρα ενημέρωσης και προστασίας σπάνια λαμβάνονται.
Ιδού όμως η πρωτοβουλία του δήμου που πρωτοπορεί. Που έχει σαν στόχο την πρόληψη.
Ξεκινά από τον έλεγχο των κτιρίων, κάνει την καταγραφή για να γίνουν παρεμβάσεις στη συνέχεια. Παράλληλα, ενημερώνει και εκπαιδεύει μαθητές και διδακτικό προσωπικό πως θα πρέπει να προστατευτούν.
Αξίζει ο δημόσιος έπαινος στον δήμο Ξάνθης που επενδύει στην προστασία των παιδιών μας. Στη ζωή των αγαπημένων νέων Ξανθιωτών. Διότι χωρίς αυτούς εάν συμβεί το κακό, η θλίψη θα είναι τεράστια.
Πρόκειται για ένα έργο, μια παρέμβαση ανθρώπινη σοβαρή, που σηματοδοτεί τη νέα αντίληψη που εισάγει και εφαρμόζει η δημοτική αρχή του δήμου Ξάνθης.
Προτιμούν οι Ξανθιώτες έναν –δυο δρόμους λιγότερους ή έργα,  από αυτό που θα προστατεύσει τις ζωές παιδιών και δασκάλων.
Γ.Δ.


Δεν θα σφυρίξει τρένο στην Θράκη
Μας δουλεύει άγρια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στέλνει παραπλανητικές ανακοινώσεις ότι ξεκινά η λειτουργία της γραμμής Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη που έχει διακοπεί από τον Νοέμβριο λόγω κορωνοϊού αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλο το δρομολόγιο θα είναι με …τρένο! Απέκρυψε εύσημα το γεγονός ότι το τρένο σταματά στην Δράμα και από κει οι επιβάτες συνεχίζουν με λεωφορεία μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Δηλαδή η Θράκη δεν έχει τρένο! Και γι αυτό δεν φταίει ο ΟΣΕ αλλά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είναι ιδιωτική εταιρεία και παρόλο αυτά χρηματοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο με 55 εκ. ευρώ παρακαλώ, για να βάζει δρομολόγια σε άγονη γραμμή όπως αυτό. Και παρόλα αυτά δεν βάζει.
Και μπορεί να ισχυριστεί κάποιος έλα μωρέ και τι έγινε που δεν έχει επιβατηγό τρένο η Θράκη; Κι όμως έγινε και δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουμε αλλά να αναρωτηθούν οι τοπικές αρχές γιατί πάντα η Θράκη να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης…
Μ.Ξ.


Ξαφνικά… πρασίνισαν
Η σημαντική εκλογική αύξηση της δύναμης των Πρασίνων στη Γερμανία κυρίως, αλλά και αλλού, έβαλε σε σκέψεις και τους απανταχού ομοϊδεάτες τους.
Έτσι, Οικολόγοι Πράσινοι, Οικολόγοι απλοί ή εναλλακτικοί, πήραν την μεγάλη απόφαση.
Είδαν πως υπάρχει ρεύμα και αποφάσισαν στις προσεχείς εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν, να πάρουν μέρος αυτόνομα πλέον.
Μόνοι τους θα διεκδικήσουν τις ψήφους των πολιτών αισιοδοξώντας για ευπρόσωπη εμφάνιση και ικανοποιητική συγκέντρωση ψήφων.
-Εν αναμονή του αποτελέσματος λοιπόν.
Γ.Δ.


Πράσινα λόγια
Βέβαια θα πρέπει να πούμε προσεγγίζοντας με σοβαρότητα το θέμα της Οικολογίας εν γένει και της Προστασίας του Περιβάλλοντος ειδικότερα όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας πως η όλη υπόθεση δεν είναι μια απλή άρνηση.
Οι Πράσινοι στη Γερμανία π.χ. δεν έχουν παρωπίδες. Είναι ρεαλιστές και κυρίως ειλικρινείς. Δεν αντιμάχονται με υποκρισία την εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως τους δικούς μας ισοπεδωτικούς φανατικούς της ημιμάθειας.
Παράλληλα, εκεί έχουν επεξεργασμένο πρόγραμμα με προτάσεις κοστολογημένες και λογικές και κυρίως πραγματοποιήσιμες. Εκεί δεν αντιμάχονται με θρησκευτικό φανατισμό το νέο, το δημιουργικό και συμπορευόμενο με προστασία του περιβάλλοντος και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Διαφέρουμε μέρα με νύχτα, γι’αυτό χρειάζεται οι Έλληνες οικολόγοι να συμπεριλάβουν στο λεξιλόγιό τους λέξεις που εδράζονται στην σύγχρονη πραγματικότητα του 21ου αιώνα.
Αν τα κατανοήσουν αυτά και τα ενστερνιστούν και αποβάλλουν το «όχι σε όλα» τότε θα κερδίσουν τον κόσμο. Διαφορετικά θ’αποτελούν μια γραφική μειοψηφία χωρίς την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης.
Γ.Δ.


Μπορούν να ζήσουν χωρίς ηλεκτρισμό;
Το Οικολογικό Κίνημα στην χώρα μας διαχρονικά ήταν μια παρουσία άρνησης και μόνον. Και δυστυχώς συνεχίζει μέχρι και σήμερα στην ίδια άποψη.
Όχι στο μεγάλο έργο υφαλμύρωσης, όχι στις ανεμογεννήτριες, όχι στους δρόμους στα δάση, όχι στην άσφαλτο, όχι στο κυνήγι, όχι στις εκφάνσεις της ίδιας της ζωής.
Ένα Οικολογικό Κίνημα που δρα ενάντια στους ανθρώπους με την αντίληψη πως ο άνθρωπος τα καταστρέφει όλα.
Φανατισμός, μονομέρεια, αρνητισμός.
Ξεχνώντας βέβαια πως ο άνθρωπος είναι συνδεδεμένος με την φύση, το περιβάλλον.
Πως κοινωνία σημαίνει αρμονική συμβίωση ανθρώπων, ζώων, φυτών. Όχι αποκλεισμό των ανθρώπων. Πως η κοινωνία έχει ανάγκες για να λειτουργήσει και ν’αναπτυχθεί όπως τον ηλεκτρισμό, το καθαρό νερό και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων και αγαθών.
Προστατεύω το περιβάλλον δεν σημαίνει πως διώχνω τους ανθρώπους. Δεν γυρίζουμε πίσω ως πολιτισμός. Πάμε μπροστά, ναι, διατηρούμε τη φύση για τις επόμενες γενιές αλλά παίρνουμε από αυτήν και τα προϊόντα της.
Ας τα έχουν υπ΄όψιν τους οι φίλοι Οικολόγοι κάθε μορφής. Αν θέλουν να κερδίσουν πρέπει να παραμερίσουν τον ακραίο φανατισμό τους. Ρωτώ: Μπορούν να ζήσουν χωρίς ηλεκτρισμό;
Γ.Δ.


Πράσινοι Γερμανίας συνέχεια
Οι Πράσινοι Γερμανίας  που είναι πλέον πρώτο κόμμα σε πολλά κρατίδια και διεκδικούν την εξουσία στη χώρα, λειτουργούν ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και το δημόσιο χρήμα και τους πολίτες, σε αντιδιαστολή με εμάς, που αυτά είναι προσχηματικά για μέρος του πολικού συστήματος της χώρας. Οι πράσινοι της Γερμανίας λοιπόν προσέφυγαν στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο για το περίφημο «Έγγραφο Σόιμπλε» της 10ης Ιουλίου του 2015, το χαρτί με το οποίο οι Γερμανοί πετούσαν την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη, πατώντας πάνω στην επικίνδυνη τότε πολιτική των Τσίπρα-Βαρουφάκη.
Το ανεπίσημο αυτό έγγραφο που είχαν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στα χέρια τους, μας έστελνε με συνοπτικές διαδικασίες στην οικονομική, πολιτική και εθνική κόλαση του διεθνούς απομονωτισμού και της φτώχειας. Και το δικαστήριο αποφάσισε πως πράγματι επρόκειτο για μια κατάφωρα αντισυνταγματική πράξη του Σόιμπλε και της κυβέρνησης Μέρκελ που συντάχθηκε στα κρυφά και δίχως να ενημερωθεί η γερμανική Βουλή, ενώ τα αποτελέσματα μια πιθανής εφαρμογής του μπορεί να τίναζαν όλη την Ευρώπη στον αέρα, άρα και την Γερμανία.
Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε κυρώσεις ωστόσο σίγουρα αποδίδονται επίσημα πολιτικές ευθύνες στην παράταξη Μέρκελ. Αντίθετα βλέπουμε πως εμείς εδώ στην Ελλάδα που κινδυνέψαμε να φάμε τον Αρμαγεδώνα κατακέφαλα  – από υπαιτιότητα τους δικού μας πολιτικού προσωπικού – ανασηκώνουμε τους ώμους και λέμε ένα ανέμελο «έλα μωρέ, υπερβολές τώρα».
-Έτσι αξιολογούμε ως λαός την παρ’ολίγον καταστροφή που θα βιώναμε. Και φυσικά ούτε λόγος για διερεύνηση πολιτικών ευθυνών…
Δ.Κ.


Περιμένουν και τέταρτο κύμα
Τα νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού είναι μεν ευχάριστα γενικά για την χώρα και ειδικά για την Ξάνθη καθώς η κατάσταση αποκλιμακώνεται ωστόσο αυτό που όλοι οι ειδικοί επιστήμονες φοβούνται είναι ότι θα έχουμε και άλλο κύμα τον Σεπτέμβριο. Γι αυτό πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ώστε να μην έχουμε θανάτους και διασωληνωμένους. Σύμφωνα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Βρετανία έχουν αύξηση κρουσμάτων και θεωρούν ότι είναι το 4ο κύμα αλλά για πρώτη φορά είχαν μηδέν θανάτους από κορωνοϊό. Να θυμίσουμε ότι η Βρετανία έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της σε σημείο που να έχουν επιτύχει την ανοσία της αγέλης όπως και το Ισραήλ.
Το βέβαιο είναι ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από τον κορωνοϊό ιδιαίτερα όσο υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που αρνείται να κάνει το εμβόλιο. Εκτός αν όλοι αυτοί νοσήσουν και αποκτήσουν με φυσικό τρόπο αντισώματα όσοι επιζήσουν βέβαια. Τρομακτικό αλλά αληθινό! Το ζήσαμε και συνεχίζουμε να το ζούμε όταν βλέπεις να χάνουν την μάχη 40ρηδες χωρίς υποκείμενα νοσήματα όπως το τελευταίο θύμα κορωνοϊού που κατέληξε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Ξάνθης που ήταν μόνο 49 ετών!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…