Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πολύ υποτονικό το ενδιαφέρον για νέα εμβόλια

Πολύ υποτονικό το ενδιαφέρον για νέα εμβόλια

0

Μόνο με 50% +1 εμβολιασμούς θα γίνουν οι γιορτές Π. Πόλης και τα πανηγύρια του καλοκαιριού. Ιούλιο και Αύγουστο δωρεάν self tests από τα φαρμακεία

 

 

Εμβολιασμένοι VS ανεμβολίαστων το Φθινόπωρο – Φόβοι για κοινωνική αναταραχή σε ενδεχόμενο τέταρτο κύμα

 

Φθίνουσα είναι η πορεία του εμβολιασμού όπως καταγράφεται στα Φαρμακεία του νομού μας που συμμετέχουν στην διαδικασία των ραντεβού. Σχεδόν μηδενικό είναι το ενδιαφέρον για νέα εμβόλια και η μόνη υπηρεσία που προσφέρουν σ’ αυτό το επίπεδο οι Φαρμακοποιοί είναι ν’ αλλάξουν ημερομηνία για τη β΄ δόση. Ελάχιστες είναι και οι αλλαγές όσων έκαναν την α’ δόση του AstraZeneca και μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας έχουν πλέον το δικαίωμα αν συντρέχουν κάποιοι λόγοι, όπως ιατρικοί να κάνουν όποιο εμβόλιο επιλέξουν. Ωστόσο τα Φαρμακεία θα συνεχίσουν να προμηθεύουν σ’ όλες τις δικαιούχες ομάδες του πληθυσμού τα self test.

Ιούλιο και Αύγουστο δωρεάν self tests από τα φαρμακεία

kalfa_2-emprosΤη συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία για τους επόμενους δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) αποφάσισε το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα η χορήγηση θα ξεκινήσει από τις 28 Ιουνίου και θα συνεχιστεί για Ιούλιο και Αύγουστο ενώ θα γίνεται μία φορά κάθε μήνα οπότε οι δικαιούχοι θα προμηθεύονται τα 4 τεστ του μήνα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα φαρμακεία. Επίσης σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από 1ης  Ιουλίου δεν θα χορηγούνται self test σε εμβολιασμένους αλλά και θα εξαιρεθούν και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καθώς  ολοκληρώθηκε το σχολικό έτος.

Μόνο με 50% +1 εμβολιασμούς θα γίνουν οι γιορτές Π. Πόλης και τα πανηγύρια του καλοκαιριού

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στην Ξάνθη ο εμβολιασμός κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς. Αυτό που ισχύει και επιβεβαιώνεται από τους Φαρμακοποιούς είναι ότι όσοι αρχικά από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες είχαν κλείσει έκαναν και  τη β΄ δόση και απομένει τώρα η β΄ δόση από το AstraZeneca σε ομάδες των 20 – 30 ετών και 30 – 40 ετών οι οποίοι έχουν και την δυνατότητα αλλαγής. Αυτοί εκτιμάται ότι θα έχουν κάνει τη β΄δόση περίπου μέχρι τον Αύγουστο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον  για νέους εμβολιασμούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μέσα στο καλοκαίρι να μην φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο εμβολιασμού  50%+1 που είναι και το ζητούμενο και αποτελεί το ποσοστό «κλειδί» για την οργάνωση των γιορτών της Π. Πόλης και γενικότερα των εκδηλώσεων του καλοκαιριού.

Εμβολιασμένοι VS ανεμβολίαστων το Φθινόπωρο

Εκτός όμως από τις γιορτές, το ποσοστό εμβολιασμού θα κρίνει αν θα έχουμε ή όχι την ανοσία της αγέλης ώστε να μην έχουμε πρόβλημα σε ένα τέταρτο κύμα το Φθινόπωρο. Σ’ αυτή την περίπτωση η επιβάρυνση δεν θα είναι μόνο υγειονομική αλλά είναι πιθανό να συνοδεύεται με κοινωνική αναταραχή δεδομένου ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα αφορούν και τους εμβολιασμένους, οι οποίοι θα θεωρήσουν υπεύθυνους τους ανεμβολίαστους για τα μέτρα που θα κληθούν να υποστούν. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει ένας κοινωνικός διαχωρισμός κάτι που δεν βιώσαμε στην αρχή της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό είναι άμεση αναγκαιότητα η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Να σημειώσουμε ότι η Ξάνθη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι  περίπου στο 35% με εμβολιασμένους πολίτες και με τις δύο δόσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …