Ζητήθηκαν 10 δισ. – Υπερκάλυψη με 107 δισ. ευρώ!
Το ποσό των 107 δισ. ευρώ προσφέρουν οι επενδυτές για το πρώτο στην ιστορία κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο. Η Κομισιόν βγήκε σήμερα στις αγορές με μία ιστορική δημοπρασία για την άντληση 10 δισ. ευρώ, με τριπλή αξιολόγηση, κίνηση που αποτελεί το πρώτο βήμα μίας μακράς σειράς εκδόσεων για την κάλυψη της χρηματοδότησης του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.
Η παρθενική αυτή ομολογιακή έκδοση συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον γεγονός που δείχνει τι πρόκειται να επακολουθήσει κατά τις αμέσως επόμενες εκδόσεις της ΕΕ, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τουλάχιστον δύο και τοποθετούνται περί τα τέλη Ιουλίου.
Η πρώτη αυτή έκδοση έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες με μηδενικό επιτόκιο και με υπερκάλυψη πάνω από 10 φορές. Σύμφωνα με fund managers τους οποίους επικαλείται το Reuters το επιτόκιο του πρώτου αυτού ευρωομολόγου διαμορφώνεται σε περίπου 0,06%.
«Οι διεθνείς επενδυτές είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με τα ομόλογα αυτά τα οποία εκδίδει η Ευρώπη», δηλώνει από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλώντας στο Bloomberg TV.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΕ θα πωλήσει ομόλογα για να αντλήσει έως 800 δισ. ευρώ για το ταμείο, ρευστότητα που θα χρηματοδοτήσει τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια στις χώρες-μέλη. Θα είναι το επόμενο βήμα μετά τα 90 δισ. που άντλησε μέσω ομολογιακών εκδόσεων από τον Οκτώβριο για να χρηματοδοτήσει ένα άλλο πρόγραμμα στήριξης, το SURE, για την αντιμετώπιση της ανεργίας εν μέσω πανδημίας.
Γύρω στα 80 δισ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν φέτος για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος. Έως το 30% του χρέους για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα εκδοθεί μέσω πράσινων ομολόγων, χρεογράφων που χρηματοδοτούν δαπάνες για περιβαλλοντολογικές δράσεις, κίνηση που αναμένεται να τονώσει το κομμάτι αυτό της αγοράς ομολόγων.
Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NextGenerationEU) έχει επιδράσει καταλυτικά και στο κόστος δανεισμού των χωρών της ΕΕ με τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.