Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πάνω από 70% των φορολογουμένων δεν πληρώνει φόρο

Πάνω από 70% των φορολογουμένων δεν πληρώνει φόρο

0

Τι προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία επεξεργασίας των δηλώσεων φόρου εισοδήματος

Θετικά μηνύματα λαμβάνουν στον υπολογιστή τους οι περισσότεροι φορολογούμενοι από την εφορία τους, καθώς η πλειονότητα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα σε όσους έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους, είναι μηδενικού φόρου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι από τη μέχρι σήμερα επεξεργασία των δηλώσεων ποσοστό άνω του 56% των υπόχρεων δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ πρόσθετο φόρο εισοδήματος, ενώ ποσοστό που ξεπερνά το 16% των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους θα λάβει επιστροφή φόρου.

Μόνο ένα ποσοστό περίπου 27% των φορολογουμένων καλείται μέχρι σήμερα να πληρώσει πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε την περσινή χρονιά και ο οποίος θα μπορεί να εξοφληθεί ειδικά φέτος σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά ταχύτατα στην επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, ενώ με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία έχει επεξεργαστεί 1.245.986 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνόλου των υπόχρεων που ανέρχονται σε 8,9 εκατ. (έντυπο Ε1), 370.010 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων) και 93.085 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη μέχρι σήμερα εκκαθάριση το «κέρδος» του Δημοσίου είναι 140,7 εκατ. ευρώ, καθώς:

— 332.872 δηλώσεις ήταν χρεωστικές (26,72%) με πρόσθετο φόρο 183,4 εκατ. ευρώ, ή κατά μέσο όρο 551 ευρώ — 209.349 δηλώσεις ήταν πιστωτικές (16,80%) με το συνολικό προς επιστροφή ποσό να ανέρχεται σε 42,7 εκατ. ευρώ — 703.764 δηλώσεις ήταν μηδενικές (56,48%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για φέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021. Η καταβολή του φόρου πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Αυγούστου 2021, ενώ καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη των 6 επόμενων μηνών. Ιδιαίτερα η καταβολή φόρου που προκύπτει από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία πραγματοποιείται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται το αργότερο την τελευταία εργάσιμη του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 και κάθε μία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη των επόμενων 5 μηνών. Επίσης, φέτος προβλέπεται έκπτωση 3% για τις περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής φόρου εισοδήματος φυσικού προσώπου ως την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Ιουλίου 2021, εφόσον ο οφειλόμενος φόρος και οι λοιπές συμβεβαιούμενες με αυτόν οφειλές προκύπτουν βάσει δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθεί μέχρι την 28η/7/2021.

Οι τρόποι εξόφλησης του φόρου

Επισημαίνεται ότι φέτος οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους 4 διαφορετικούς τρόπους για να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση για το φορολογικό έτος 2020:

  1. Εφάπαξ εξόφληση του φόρου, οπότε στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος που θα εξοφλήσει έως το τέλος Ιουλίου τότε θα έχει έκπτωση 3%.
  2. Η πάγια ρύθμιση που προσφέρει 12 ή 24 δόσεις: ο φορολογούμενος μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση της εφορίας που προσφέρει 12 ή 24 δόσεις προκειμένου να εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι έντοκη, καθώς το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.
  3. Εξόφληση ολόκληρου του ποσού του φόρου εισοδήματος με πιστωτική κάρτα, εφάπαξ.

Σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος θα έχει έκπτωση 3% στον φόρο και θα τον πληρώσει σε 12 άτοκες δόσεις.

  1. Εξόφληση του φόρου εισοδήματος με δόσεις και πιστωτική κάρτα.

Η εναλλακτική αυτή ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να πληρώνει την κάθε δόση του φόρου εισοδήματος προς την εφορία με την πιστωτική κάρτα. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα πληρώνει κάθε μήνα μία από τις 8 δόσεις της εφορίας με την πιστωτική του κάρτα. Σε αυτή φυσικά την περίπτωση η τελευταία δόση, δηλαδή του Φεβρουαρίου, θα μπορεί να εξοφληθεί σε 12 δόσεις και έτσι να φτάσει χρονικά έως και τον Ιανουάριο του 2023.

Οι προθεσμίες υποβολής για τα νομικά πρόσωπα

Έως και τις 27 Αυγούστου έχουν προθεσμία τα νομικά πρόσωπα, των οποίων το φορολογικό έτος έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, για να υποβάλουν εμπρόθεσμα και ηλεκτρονικά, μέσω του TAXIS, τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Αυγούστου 2021 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η επιλογή του τρόπου πληρωμής, εφάπαξ ή με δόσεις, γίνεται μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης και την έκδοση της ταυτότητας οφειλής, κάνοντας χρήση του τρόπου πληρωμής που διαθέτει η ΑΑΔΕ με κάρτα ή με τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που το φορολογικό έτος λήγει από την 1η Ιουλίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2021, καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021, ενώ σε περίπτωση διακοπής εργασιών η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε έναν μήνα από τη διακοπή.

Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων και την ορθή συμπλήρωση των εν λόγω δηλώσεων προκειμένου να αποφευχθούν λάθη, που μπορεί να «στοιχίσουν» σε χρόνο και κυρίως σε χρήμα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε αναλυτικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συμπλήρωση του εντύπου Ν από τις επιχειρήσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής με υπουργική απόφαση

Στην αναστολή της με την εφαρμογή του πλαφόν από την 1η Ιουλίου προχωρά ο αρμόδιος υπουργό…