Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η Ξάνθη χρειάζεται να δώσει ανάσα στο περιβάλλον της  

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η Ξάνθη χρειάζεται να δώσει ανάσα στο περιβάλλον της  

0

Μην το αγνοείς…Διόρθωσε το

 

Βόλτες ανάμεσα σε εστίες πρασίνου, σοκάκια, δρόμους της πόλης και… τα σκουπίδια μας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε επίσημα κατά τη πρώτη μέρα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον.

Είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρη την κοινωνία να αποκτηθεί περιβαλλοντική παιδεία, και να μην εναποτίθεται  η ευθύνη μόνο στις επιχειρήσεις και τους κρατικούς μηχανισμούς. Ο καθένας μας έχει την ευθύνη αλλά και το προνόμιο να προστατεύει το περιβάλλον στο οποίο ζει. Κάποιος ο οποίος ζει εις βάρος του περιβάλλοντος, πέραν του γεγονότος ότι καταστρέφει εν δυνάμει τη ζωή του περίγυρου του, ταυτόχρονα επιβαρύνει τον εαυτό του με κακής ποιότητας διαβίωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη μας. Περπατώντας κατά μήκος της παλιάς πόλης, και χαζεύοντας της ομορφιά της, φτάνεις στον Κόσυνθο, το στολίδι της πόλης και συναντάς, παρά την ύπαρξη κάδων και σακουλών απορριμμάτων, εκατοντάδες πεταμένα σκουπίδια τόσο μέσα στο ποτάμι όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτή η εικόνα μόνο αποκρουστική μπορεί να είναι τόσο για τον επισκέπτη όσο και τον ίδιο τον δημότη της πόλης.

Συνεχίζοντας την βόλτα στο κέντρο της  Ξάνθης και παρατηρώντας τις επίπονες προσπάθειες των εργαζομένων της καθαριότητας για να διατηρηθεί η πόλη όσο καθαρότερη γίνεται, παρατηρείται ταυτόχρονα και η αλόγιστη και ανεύθυνη συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών ενάντια στο περιβάλλον. Εντοπίζει κανείς σκουπίδια δίπλα από τους κάδους απορριμμάτων, πεταμένες γόπες, σακούλες αλλά και συσκευασίες τροφίμων ακόμα και οικοδομικά υλικά μετά το πέρας της χρήσης τους.

 

Περιβαλλοντική κουλτούρα, απαραίτητη για μικρούς και μεγάλους

Αποτελεί επομένως επιτακτική ανάγκη η απόκτηση περιβαλλοντικής κουλτούρας στους δημότες αλλά και γενικά στους πολίτες από πολύ μικρή ηλικία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η ευαισθητοποίηση των παιδιών και κατ’ επέκταση της τοπικής κοινωνίας για τις αξίες, τη σημαντικότητα, και τα αποθέματα του πολιτισμικού και του φυσικού περιβάλλοντός μας αποτελεί βασικό μέλημα

Παράλληλα η ενεργός συμμετοχή των παιδιών, μέσα από προσιτές και εύκολες περιβαλλοντικές δραστηριότητες, που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα και γύρω από το σχολείο τους (υιοθεσία και συνεχή φροντίδα του περίγυρού μας, προτάσεις και πρωτοβουλίες αναβάθμισης του περίγυρού μας, αλλά και των υποβαθμισμένων περιοχών, ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, δρώμενα, θεατρική ημέρα για την άνοιξη, μουσική ημέρα για το νερό, κ.ά.), αποτελεί μία πολύ σημαντική μέθοδο για απόκτηση περιβαλλοντικής κουλτούρας.

Επιπλέον η σταδιακή αλλαγή των παραδοσιακών στάσεων και αντιλήψεων στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, ως προς το περιβάλλον, την προστασία, την ανάδειξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα βοηθήσει ανεπιφύλακτα στην προστασία του οικοσυστήματος.

 

Πως μπορείς να συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος

 

  1. Ανακύκλωσε
  2. Μην πετάς κάτω τα σκουπίδια σου, ακόμα και το πιο μικρό σκουπιδάκι μπορεί να κοστίσει τη ζωή ενός ζώου
  3. Κινήσου με τα πόδια, η με φιλικά και οικολογικά προς το περιβάλλον οχήματα όπου αυτό είναι εφικτό
  4. Χρησιμοποίησε ανακυκλώσιμες συσκευασίες
  5. Μην ξεχνάς να κλείνεις τα φώτα σου
  6. Περιόρισε το νερό που ξοδεύεις άσκοπα
  7. Φύτεψε κάτι στο μπαλκόνι σου Οτιδήποτε! Από λαχανικό μέχρι κάτι που χρησιμοποιείς στο φαγητό μέχρι ένα πανέμορφο λουλουδάκι. Η αισθητική του μπαλκονιού αλλάζει εντελώς και προσφέρεις μια ανάσα στο ανήμπορο αναπνευστικό σύστημα της πόλης.

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…