Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί στην Ξάνθη

Ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί στην Ξάνθη

0

Ανιχνεύτηκαν θετικά δείγματα σε κουνούπια. Όχι όμως στα πουλερικά – ανιχνευτές

 

Ακμαιοκτονία σε περιοχές που υπάρχει κυκλοφορία του ιού και έντονη όχληση

 

Την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο από τον κορωνοϊό βρίσκεται σε ύφεση, ο ιός του Δυτικού Νείλου έκανε την εμφάνισή του στο νομό μας. Ανιχνεύτηκε σε δειγματοληψίες κουνουπιών σε εστίες που εντοπίζονται κάθε χρόνο στα χωριά του δήμου Τοπείρου που είχαν και την μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού. Την ίδια στιγμή οι τελευταίες βροχές στην Ξάνθη δημιουργούν «πονοκέφαλο» στους αρμόδιους του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της περιφέρειας που ήδη έχει ξεκινήσει με την προνυμφοκτονία.

Ανιχνεύτηκε ιός του Δυτικού Νείλου σε εστίες κουνουπιών της παραλιακής ζώνης

Όπως μας ανέφερε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΑΜΘ κ. Κώστας Βενετίδης, σε πρόσφατες δειγματοληψίες ανιχνεύτηκε ο ιός του Δ. Νείλου σε κουνούπια σε εστίες της Π.Ε. Καβάλας αλλά και της Ξάνθης: «Βρέθηκαν 2 δείγματα θετικά σε κουνούπια φορείς του ιού του Δ. Νείλου. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα γι αυτά που είχαν τον ιό από το περσινό καλοκαίρι και δεν εξοντώθηκαν επειδή ο χειμώνας ήταν ήπιος αλλά επιβίωσαν πέφτοντας σε χειμερία νάρκη. Ωστόσο το θετικό είναι ότι έχουμε αρνητικές τις πρώτες δειγματοληψίες στα πουλερικά – ανιχνευτές, ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια κι αυτό μας δείχνει ότι δεν κυκλοφόρησε ο ιός ώστε να μολύνει και τα πτηνά. Τώρα βέβαια έχουμε το θέμα με τα αποδημητικά που επίσης είναι ξενιστές του ιού. Ξεκινάμε την μάχη έχοντας  τα «όπλα» που μας δίνει το πρόγραμμα» επεσήμανε ο κ. Βενετίδης.

Ακμαιοκτονία σε περιοχές που υπάρχει κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου και έντονη όχληση

Όπως είναι γνωστό η περιφέρεια έχει πάρει την έγκριση για να ξεκινήσει η από αέρος ακμαιοκτονία. Πρόκειται για την δεύτερη φάση του προγράμματος που περιλαμβάνει αεροψεκασμό σε ακμαία κουνούπια: «Θα ξεκινήσουμε την ακμαιοκτονία προτάσσοντας τις περιοχές όπου θα εμφανιστούν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου  και σε δεύτερο χρόνο σ’ αυτές που υπάρχει έντονη όχληση. Κατά την έναρξη της  ακμαιοκτονίας ελέγχουμε επιδημιολογικά και επιστημονικά μια περιοχή μετρώντας παράλληλα και την όχληση», διευκρινίζει ο κ. Βενετίδης προσθέτοντας πως η προνυμφοκτονία με ψεκασμούς εδάφους συνεχίζονται κανονικά, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν νέες δειγματοληψίες στα πουλερικά.

Αναμένεται έξαρση των κουνουπιών από τις τελευταίες βροχές στην Ξάνθη

Στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κλιματικοί παράγοντες και οι συνθήκες που επικρατούν. Ιδιαίτερα οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους και οι τελευταίες βροχοπτώσεις στην Ξάνθη και η αστάθεια του καιρού, δημιουργούν αυτό το κλίμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …