Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Νέα επεισόδια από τα παιδιά της Θράκης με την Μπέττυ Μαγγίρα

Νέα επεισόδια από τα παιδιά της Θράκης με την Μπέττυ Μαγγίρα

0

Καλλιτέχνες και επιχειρηματίες μιλούν για τα «μυστικά» της περιοχής

Στάση στο Σουφλί, τα Άβδηρα και τη Μάκρη

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με το pod.gr παρουσιάζει ένα podcast για την γνωστή-άγνωστη Θράκη.

Ένα παιχνίδι πατριδογνωσίας με την Μπέττυ Μαγγίρα και τις απόψεις αλλά και τις αναμνήσεις ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Θράκη. Άνθρωποι του αθλητισμού, της μουσικής, της γραφής, της επιχειρηματικής ζωής αφηγούνται όλα όσα κουβαλούν μαζί τους από τη γενέθλια πατρίδα. Γεύσεις, ήχους, μυρωδιές, εικόνες, έθιμα αλλά και μύθους και ιστορία από το σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Στο πρώτο επεισόδιο, η Μπέττυ Μαγγίρα κάνει μια στάση στο πατρικό της σπίτι στην Ξάνθη και φιλοξενεί την αδελφή της Ματθίλδη αλλά και τον πατέρα τους Χρήστο. Τραγουδούν ένα ξανθιώτικο τραγούδι, μιλούν για τον κρυμμένο θησαυρό της βασίλισσας Ξανθίππης, τους «Μωμόγερους», τον Μάνο Χατζιδάκι, ξαναζούν τα έθιμα του καρναβαλιού και πάνε μια βόλτα στο ξακουστό παζάρι της πόλης.

Στο δεύτερο επεισόδιο, η Μπέττυ Μαγγίρα κάνει στάση στο Σπήλαιο Ορεστιάδας. Συναντά τον ηθοποιό Ρένο Χαραλαμπίδη, ο οποίος θυμάται τις 26 ώρες που χρειαζόταν όταν ήταν παιδί για να φτάσουν από την Αθήνα στο χωριό, τις μυρωδιές από τους στάβλους, τη γεύση του γλυκίσματος «Βαρβάρα» κι ένα μοναδικό, τοπικό συγκινητικό έθιμο στις κηδείες. Ο Ρένος δηλώνει περήφανος που κατάγεται από την κοσμοπολίτισσα Θράκη, «το περικάρπιο της Κωνσταντινούπολης» και πατρίδα Βυζαντινών αυτοκρατόρων, νιώθει ότι ο ήχος της γκάιντας, του αρχαίου «άσκαυλου», ξυπνάει κάτι που υπάρχει βαθιά μέσα στο ασυνείδητό του, και αποκαλύπτει ότι σχεδιάζει να κάνει μια ταινία για τη Θράκη.

Στα επόμενα επεισόδια, φιλοξενούμενοι θα είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής Ντέμης Νικολαΐδης, ο επιχειρηματίας μεταξουργίας Γιώργος Τσιακίρης, ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, η νηπιαγωγός και αγρότισσα Χρύσα Μπίμπαση, ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας και άλλα γνωστά «παιδιά της Θράκης».

Επεισόδιο 5: Οι δρόμοι του μεταξιού οδηγούν στο Σουφλί-Γιώργος Τσιακίρης

Αν μια Κινέζα πριγκίπισσα ανακάλυψε το μετάξι, όταν από μια μουριά έπεσε μέσα στο φλιτζάνι του τσαγιού της ένα κουκούλι μεταξοσκώληκα, οι δρόμοι του μεταξιού τα χρόνια του Βυζαντίου πέρασαν και από το Σουφλί, στη Θράκη. Η μαγική ιστορία της κάμπιας που φτιάχνει το κουκούλι της πλέκοντας 2 χιλιόμετρα μεταξωτό νήμα μέσα σε 3-4 μέρες, για να κλειστεί μέσα και να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα. Ο επιχειρηματίας Γιώργος Τσιακίρης, τέταρτη γενιά στην Μεταξουργία Τσιακίρη, θυμάται την εποχή της ακμής στο Σουφλί κι όσα έφερε μαζί του το εμπόριο του μεταξιού: μουσική, τέχνες, πολιτισμό. «Το μετάξι είναι έρωτας» λέει στην Μπέττυ Μαγγίρα και αγαπημένη του μουσική υπόκρουση είναι ο ήχος που κάνουν οι μεταξοσκώληκες όταν σιγοτρώνε τα φύλλα μουριάς, «σαν ψιλή βροχούλα».

Επεισόδιο 6: Στα Άβδηρα της Ξάνθης με τον σεφ Βασίλη Καλλίδη

O σεφ Βασίλης Καλλίδης επιστρέφει στην αυλή της θείας του, στα Άβδηρα της Ξάνθης, και συγκινείται μέχρι δακρύων. Αν για τον Προυστ ήταν η γεύση της μαντλέν από τα παιδικά χρόνια που τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή, για τον Βασίλη είναι οι «σωλήνες», τα καλαμπόκια, η τοπική «Βαρβάρα» και οι πίτες της μάνας του. Θράκη, σημαίνει γι’ αυτόν μαρμελάδες, η μυρωδιά του καπνού, γάλα σε γιγάντια ποτήρια της μπύρας, βανίλια-υποβρύχιο. Μας γνωρίζει ένα μοναδικό θρακιώτικο γκουρμέ πιάτο, θυμάται το πανηγύρι και το «κουρμπάνι» στον Άγιο Παντελεήμονα και σχολιάζει ότι «δυστυχώς, η Θράκη είναι σαν την Αυστραλία: όλοι ξέρουν πού είναι αλλά δεν πηγαίνει ποτέ κανείς».

Επεισόδιο 7: Στη Μάκρη, τον παράδεισο του Μιχάλη Stavento

Η Μπέττυ Μαγγίρα συνεχίζει το ταξίδι της στη Θράκη και κάνει στάση στη Μάκρη της Αλεξανδρούπολης. Συναντάει τον Μιχάλη Κουινέλη, γνωστό σαν Stavento, που δεν είναι μόνο παιδί αλλά και ενήλικας της Θράκης, αφού αποφάσισε να ζει μόνιμα εκεί και να μεγαλώσει την κόρη του στον τόπο που έπαιζε και ο ίδιος πιτσιρίκι. Μιλάει για το πόσο αγαπάει το χωριό του, τον Έβρο, τα πανηγύρια και την ελευθερία που σου δίνει η φύση, αλλά και για τον τρόπο που μεγαλώνοντας ακόμη και το χιπ χοπ μπορεί να συναντήσει τις παλιές μουσικές καταβολές και τα πατροπαράδοτα μουσικά ακούσματα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…