Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μεγάλο πλήγμα στον πληθυσμό της Ξάνθης άφησε η πανδημία

Μεγάλο πλήγμα στον πληθυσμό της Ξάνθης άφησε η πανδημία

0

9% μείωση στις γεννήσεις τη χρονιά του covid-19-12.6% η αύξηση στους θανάτους. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν 143 γάμοι λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος

 

Πνοή αισιοδοξίας δίνει το 2021, όπου σύμφωνα με το πρώτο 5μηνο, παρατηρείται μία κατεύθυνση επιστροφής στην…δημογραφική ομαλότητα 

 

O πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώθηκε το 2020 με την γρηγορότερη τάση η οποία έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την ΕΛΣΑΤ από το 1932 και έπειτα.  Εξαιρώντας την περίοδο η οποία ακολουθείται από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία οι έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι συμπληρωμένες, δεν υπήρχε κάποια άλλη χρονική στιγμή στο παρελθόν που να έχει καταγραφεί μείωση του κατά 46.000 άτομα. Η αμέσως χειρότερη επίδοση ήταν αυτή του 2020, έτος κατά το οποίο οι γεννήσεις υπολείπονταν των θανάτων κατά 40.000 άτομα. Παρόμοια κατάσταση εμφανίστηκε και στην Ξάνθη, με τον Δήμο να καταγράφει τον πληθυσμό αισθητά μειωμένο συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

 

Παρέμεινε θετικό το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων

Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία από το Ληξιαρχείο Ξάνθης, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 929 γεννήσεις και 423 γάμοι, ενώ 486 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το 2020 επίσης τελέστηκαν 280 γάμοι, είχαμε 834 γεννήσεις, ενώ έχασαν τη ζωή τους 556 άνθρωποι. Ακολούθως το πρώτο πεντάμηνο του 2021 τελέστηκαν 150 γάμοι, υπήρξαν 363 γεννήσεις και 232 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Είναι φανερό σύμφωνα με τα στοιχεία, πως οι συνέπειες τις πανδημίας άφησαν το αποτύπωμα τους και στην Ξάνθη. Ειδικότερα από το 2019 έως και το περσινό έτος η αύξηση των θανάτων των συμπολιτών μας ανέρχεται στο12.6% , στοιχείο το οποίο επηρεάστηκε σίγουρα από τι επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και την πολύ κρίσιμη κατάσταση των κρουσμάτων στην πόλη μας. Παράλληλα η μείωση των γεννήσεων κατά την ίδια χρονολογία κατά 9% μας φανερώνει πως η πανδημία άλλαξε την κοσμοθεωρία του κόσμου, αποθαρρύνοντας ακόμα και τα νέα ζευγάρια από την προσπάθεια απόκτησης ενός παιδιού.  Παράλληλα η μείωση στα μυστήρια των γάμων, ήταν κατακόρυφη, εξαιτίας του γεγονότος πως τα ζευγάρια δεν μπορούσαν να γιορτάσουν αυτό το γεγονός, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται να μην αναβλήθηκαν οι γάμοι ήταν αυτές πριν την έναρξη της πανδημίας, αλλά και αυτοί που πραγματοποιήθηκαν εσπευσμένα (πχ για λόγους εγκυμοσύνης ή άλλους).

Ωστόσο είναι πολύ λυπηρό το γεγονός πως εξαιτίας των μειωμένων γεννήσεων αλλά και των αυξημένων θανάτων το έτος 2020 ο Δήμος Ξάνθης βρέθηκε να μετρά σίγουρα 165 άτομα λιγότερα συγκριτικά με προηγούμενα έτη. Όλα αυτά τα στατιστικά ευρήματα αφορούν το έτος πανδημίας, κατά το οποίο επηρεάστηκε και ο αριθμός των θανάτων λόγω COVID αλλά και η πρόσβαση των πολιτών στις δομές υγείας.

 

Δύσκολο να λειτουργήσει το κίνητρο του επιδόματος παιδιού εντός της πανδημίας

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2020, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε για πρώτη φορά το επίδομα γέννησης τέκνου προκειμένου να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για τη μείωση του φαινομένου της υπογεννητικότητας.

Το γεγονός ότι η έναρξη της εφαρμογής του συγκεκριμένου βοηθητικού μέτρου,  συνέπεσε ουσιαστικά χρονικά με την πανδημία δεν επιτρέπει και την αξιολόγησή του. Με τον πληθυσμό της χώρας που βίωνε για πρώτη φορά το lockdown και την καραντίνα, το γεγονός ότι οι γεννήσεις παρέμειναν περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2019 σε πανελλαδικό επίπεδο, μπορεί να ερμηνευθεί με την ανασφάλεια που προκάλεσε η πανδημία στις οικογένειες, καθώς δεν μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί το κατά πόσον οι γεννήσεις θα ήταν ακόμη λιγότερες αν έλειπε και το οικονομικό κίνητρο.

 

Σε έτος baby boom εξελίσσεται το 2021

Μετά την κατακόρυφη πτώση των γάμων και των γεννήσεων τα προηγούμενα έτη, φαίνεται πως το τρέχον έτος η κατάσταση εξομαλύνεται, καθώς μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν ήδη 150 γάμοι και 363 γεννήσεις. Παράλληλα εξαιτίας των προγραμματισμένων γάμων οι οποίοι είχαν αναβληθεί πέρυσι, εκτιμάται ότι πρόκειται να ισορροπηθεί η κατάσταση πολύ σύντομα. Ένα άλλο θετικό στοιχείο το οποίο διαφαίνεται στο τρέχον έτος, είναι πως οι θάνατοι δείχνουν σημαντική μείωση, γεγονός που προσδίδει αισιοδοξία για το Δήμο Ξάνθης.

Κυριαρχεί λοιπόν η ελπίδα πως με το άνοιγμα της εστίασης αλλά και των κέντρων εκδηλώσεων η κατάσταση παίρνει μία κατεύθυνση επιστροφής στην καθημερινότητα, που ίσως επιτρέψει και δημογραφικά τον δήμο μας.

 

Στοιχεία από το Ληξιαρχείο Δήμου Ξάνθης

  ΕΤΟΣ 2019 ΕΤΟΣ 2020 ΕΤΟΣ 2021 (έως 31/5/2021)
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 929 834 363
ΘΑΝΑΤΟΙ 486 556 232
ΓΑΜΟΙ 423 280 150

Θεοδώρα Βαϊντερλή

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τέσσερις προσλήψεις οδηγών στον δήμο Ξάνθης

ΑΣΕΠ: 342 μόνιμες προσλήψεις οδηγών στους δήμους   Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών α…