Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Μάστιγα στο διαδίκτυο η απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης

Μάστιγα στο διαδίκτυο η απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης

0

Το «sextortionscam» εκδηλώνεται με μαζική αποστολή email που ζητούν χρήματα χρησιμοποιώντας απειλές και εκβιασμούς

 

Τι πρέπει να κάνετε – Οδηγίες από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος –  Μην ανταποκριθείτε, μην επικοινωνήστε με τους εκβιαστές μην καταθέτετε χρήματα στους λογαριασμούς τους

 

«Απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης – “sextortionscam”» είναι η νέα μάστιγα στο διαδίκτυο και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για να μην πέσει κανείς στα δίχτυα της. Εκδηλώνεται με

αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα,  με σκοπό να τους εκφοβίσει χρησιμοποιώντας δήθεν προσωπικά δεδομένα με σεξουαλικές αναφορές και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα. Στα μηνύματα αυτά εμπεριέχεται κείμενο στα ελληνικά με θέμα: «Your data was hacked» ή «Open and read this letter».

Sextortionscam: Οικονομική απάτη μέσω διαδικτύου – Τι πρέπει να κάνετε – Οδηγίες από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ανάλογα μηνύματα έχουν λάβει πολλοί χρήστες διαδικτύου και άλλοι το έχουν καταγγείλει στην Αστυνομία άλλοι  πάλι το έχουν αγνοήσει. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης συστήνει στους πολίτες αν λάβουν το μήνυμα αυτό να το καταγγείλουν και να μην υποκύψουν σε καμία περίπτωση στον εκβιασμό. Το θέμα χρήζει μεγάλης προσοχής γι αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η ενημέρωση από την καθ’ ύλην αρμόδια την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  η οποία και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση : «Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις διεθνούς απάτης γνωστής ως «απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης – “sextortionscam”» που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό να τους φοβίσει και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα. Στα μηνύματα αυτά εμπεριέχεται κείμενο στα ελληνικά με θέμα: «Your data was hacked» ή «Open and read this letter». Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία ενημερώνουν τους χρήστες ότι το πληροφοριακό τους σύστημα έχει  παραβιαστεί και ότι όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους.

Παράλληλα τον ενημερώνουν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές.

Στη συνέχεια οι δράστες αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό συνέλεξε όλες τις επαφές του χρήστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στη συνέχεια με εκβιαστική τακτική απαιτούν από το θύμα να καταθέσει σε ψηφιακό πορτοφόλι και σε μορφή κρυπτονομίσματος Bitcoin χρηματικό ποσό αντίστοιχο των χιλίων (1.000) ευρώ εντός πενήντα (50) ωρών.

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης ερωτικού περιεχομένου που απεικονίζουν το θύμα αναφέρεται διεθνώς ως “σεξουαλική εκβίαση – sextortion”.

Μην ανταποκριθείτε, μην επικοινωνήστε με τους εκβιαστές, μην καταθέτετε χρήματα στους λογαριασμούς τους

Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους παραλήπτες των παραπάνω απατηλών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου να:

  • Μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.
  • Αγνοούν το μήνυμα και μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται.
  • Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
  • Αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύεται.
  • Αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο συλλήψεις για κλοπές σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη

«Έκαναν φτερά» χρήματα από επιχείρηση της Δράμας και κερματοθήκη από ένα λεωφορείο του ΚΤΕ…