Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κέρδη για 2η συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζουν τα ΕΛΤΑ

Κέρδη για 2η συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζουν τα ΕΛΤΑ

0

Το σχέδιο εξυγίανσης άρχισε να αποδίδει

Σε 9,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά φόρων των Ελληνικών Ταχυδρομείων για το 2020, (έναντι 20 εκατ. το 2019), αντανακλώντας τις ενέργειες της διοίκησης στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και του μετασχηματισμού του ομίλου.

Τα αποτελέσματα αντιστρέφουν σταθερά πλέον την «τάση» των ζημιογόνων χρήσεων των προηγουμένων ετών και διαμορφώνουν εχέγγυο για την προοπτική διαρκούς κερδοφορίας, η οποία αποτελεί και κεντρικό στόχο της διοίκησης. Σημειώνεται ότι το 2018 ο όμιλος είχε καταγράψει ζημιές 20 εκατ. Ευρώ και ακόμα 14 εκατ. Ευρώ το 2017.

Τα κερδοφόρα αποτελέσματα προήλθαν κυρίως από:

-Την αύξηση κατά 10 εκατ. Ευρώ των εσόδων της ΕΛΤΑCourier, εξ αιτίας της ενίσχυσης της δραστηριότητάς της.

-Μείωση κατά 18 εκατ. Ευρώ του κόστους προσωπικού και αμοιβών τρίτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κερδοφορία για το 2020 επιτεύχθηκε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για τον οργανισμό, ο οποίος την ίδια χρονιά παρουσίασε μείωση του τζίρου του κατά 35 εκατ. Ευρώ (από 355,6 σε 318,4 εκατ.) κυρίως εξ αιτίας της περαιτέρω πτώσης του επιστολικού έργου.

Σημειώνεται ότι η πτώση της παραδοσιακής αλληλογραφίας, κυρίως λόγω της υποκατάστασης της από ηλεκτρονικά μέσα (π.χ. λογαριασμοί τραπεζών, ΔΕΚΟ και τηλεπικοινωνιών) είχε επίπτωση της τάξης των 28 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών των ΕΛΤΑ για το 2020 – τάση η οποία ήδη αντιμετωπίζεται. Επιπρόσθετα 10 εκατ. Ευρώ «αφαίρεσαν» από το τζίρο τα έσοδα από την δραστηριότητα της Ενέργειας η οποία δεν αποτελεί πλέον βασική δραστηριότητα, χάνει μερίδια εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού στον κλάδο και αποδεικνύεται σε μία εσφαλμένη επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του 2021 τα ΕΛΤΑ ξεκίνησαν την υλοποίηση του προγράμματος μετασχηματισμού και πραγματοποίησαν Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου 2000 εργαζομένων, το οποίο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ενέργειες του προγράμματος μετασχηματισμού αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου τα επόμενα έτη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων οι φετινές φορολογικές δηλώσεις

Δεκάδες νέες παραμέτρους έφεραν τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό και το σύστημα δεν είνα…