Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Η Απομυθοποίηση του Κάσσανδρου

Η Απομυθοποίηση του Κάσσανδρου

0

Ο Κάσσανδρος (353 – 298 π.Χ)  ήταν ο μεγαλύτερος από τα 12 παιδιά του στρατηγού Αντίπατρου. Χαρακτηρίσθηκε «Αντιαλέξανδρος», επειδή  σκότωσε τη μητέρα, τη σύζυγο και το γνήσιο γιό του Μ. Αλεξάνδρου, ενώ υπήρξε ο ηθικός αυτουργός στο στραγγαλισμό του Ηρακλή,  νόθου γιού του Αλεξάνδρου, από τον στρατηγό Πολυσπέρχονα, μέχρι τότε έμπιστο της Ολυμπιάδας και της οικογένειας του Αλεξάνδρου.

Επίσης, ο Κάσσανδρος συνοίκισε στην Κασσανδρεία τους Ολυνθίους, άσπονδους εχθρούς των Μακεδόνων και ανοικοδόμησε τη Θήβα, την οποία είχε καταστρέψει ο Αλέξανδρος.

Η Ολυμπιάδα μητέρα του Αλέξανδρου

Ο Κάσσανδρος νυμφεύθηκε βιαίως τη Θεσσαλονίκη,  ετεροθαλή αδελφή του Αλεξάνδρου, με σκοπό ν’ αποκτήσει προβάδισμα στην κατάκτηση του μακεδονικού θρόνου, ως συγγενής εξ αγχιστείας της μακεδονικής δυναστείας. Μετά τις δολοφονίες των Ολυμπιάδας, Ρωξάνης, Αλεξάνδρου Δ΄ και Ηρακλή (μητέρας, συζύγου, γνησίου και νόθου τέκνων του Μ. Αλεξάνδρου), απέμειναν πλέον στη ζωή, από το γένος του Μ. Αλεξάνδρου, μόνο οι δύο αδελφές του,  η αμφιθαλής Κλεοπάτρα και η ετεροθαλής Θεσσαλονίκη.

Επειδή δε η Θεσσαλονίκη ήταν σύζυγος του Κασσάνδρου, οι στρατηγοί Πτολεμαίος και Αντίγονος επιχείρησαν να νυμφευθούν τη μεσήλικα Κλεοπάτρα, η οποία επέλεξε για σύζυγό της τον Πτολεμαίο Λάγου. Όταν όμως ξεκίνησε από τις Σάρδεις να τον συναντήσει στην Αίγυπτο, το πρώτο εξάμηνο του 309 π.Χ, ο διοικητής των Σάρδεων απαγόρευσε την έξοδό της από την πόλη. Τις  επόμενες ημέρες η Κλεοπάτρα βρέθηκε δολοφονημένη, οπότε μοναδική κληρονόμος του μακεδονικού θρόνου απέμεινε η σύζυγος του Κασσάνδρου, τον οποίο η «Συνέλευση των Μακεδόνων», που την αποτελούσαν οι πεζέταιροι, δηλαδή οι πεζικάριοι του μακεδονικού στρατού,  εξέλεξε  νέο βασιλιά της Μακεδονίας το 304 π.Χ., ένδεκα ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυση της Θεσσαλονίκης.

Σημ: Η Κλεοπάτρα ήταν κόρη της Ολυμπιάδας και του Φιλίππου Β΄ και χήρα του αδελφού της μητέρας της Ολυμπιάδας, δηλαδή του θείου της βασιλιά των Μολοσσών Αλεξάνδρου Α΄, ο οποίος δολοφονήθηκε στην ιταλική χερσόνησο. Τον Αλέξανδρο Α΄ διαδέχθηκε η χήρα του Κλεοπάτρα, η οποία όμως εγκατέλειψε το θρόνο των Μολοσσών και εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία, μαζί με τα δύο παιδιά της, τον Νεοπτόλεμο και την Καδμεία.

Ο Μέγας Αλέξανδρος

Την Κλεοπάτρα  διαδέχθηκε στο θρόνο των Μολοσσών ο πρωτεξάδελφός της Αιακίδης, που από το γάμο του με τη Θεσσαλή Φθία, απέκτησε την Τρωάδα, τη Δηιδάμεια και τον θρυλικό βασιλιά ΠΥΡΡΟ. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο βασιλιάς Πύρρος ήταν ανεψιός του Μεγαλέξανδρου και συγκεκριμένα γιος του πρωτεξάδελφού του Αιακίδη.

Πηγή: «Εκ Δυσμών – Μια διαχρονική ενατένιση της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης και του κάμπου της».
Συγγραφέας: Θεόδωρος Γκλαβέρης
Εκδόσεις Φυλάτος 2021

Επιμέλεια ιστορικής έρευνας:
Μπατζακίδης Φ. Γεώργιος.
Απόφοιτος του ΕΑΠ τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών
στον Ελληνικό Πολιτισμό και Ιστορία


Ερωτήσεις

Μπατζακίδης Φ. Γεώργιος

1) Ερώτηση: Ποιος ξακουστός μακρινός συγγενής του οίκου των Μολοσσών, θεωρείται πρόγονος του Μ. Αλεξάνδρου;

2) Ερώτηση: Φημολογείται ότι ο Κάσσανδρος συμμετείχε και σε μια απόπειρα δολοφονίας του (συνωμοσία). Οι συνωμότες θα μετέφεραν ειδικό δηλητήριο μέσα στην οπλή μιας καμήλας με σκοπό να το δώσουν στον Αλέξανδρο. Αληθεύει τούτη η αναφορά ή παραμένει ως φήμη μέχρι τις μέρες μας;

Απαντήσεις – Σχόλια από τον Κώστα Μαυρομάτη (Συλλέκτη –Ερευνητή)

O Κώστας Μαυρομάτης

1) Ο θρυλικός Αχιλλέας, από την πλευρά της μητέρας του. Λέγεται ότι ο Αλέξανδρος κουβαλούσε πάντα την ασπίδα του Αχιλλέα, την οποία απέσπασε από τον τάφο του, ως απόγονος του.

Αξιοσημείωτο είναι να διαβάσει κάνεις τον τραυματισμό του στην μάχη των Μαλλών, όπου μόνος του και μαζί με τους σωματοφύλακες του, αγωνίστηκαν σαν λιοντάρια!

Ο Πευκέστας κρατούσε την ασπίδα του Αχιλλέα.

2) Έτσι λέγεται, ότι έδωσαν το δηλητηριασμένο νερό της Στυγός στον αδελφό του Ιόλλα, ο οποίος ήταν οινοχόος του Αλέξανδρου με σκοπό να τον δηλητηριάσουν.

Παραμένει ως φήμη, δεν επαληθεύεται από τις πηγές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…