Σαν σήμερα, 5/6/1599, γεννήθηκε ο Ισπανός ζωγράφος Ντιέγο Βελάθκεθ
Σαν σε μαγεύει η ομορφιά,
το κάλλος και η λάμψη,
τόσο που η αυταρέσκεια
θολώνει νου και κρίση,
φέρεσαι σαν τον Νάρκισσο
που λάτρεψε το εγώ του
κι έγινε υπερεγώ
που αυτοκαταστρέφει
αυτόν που στροβιλίζεται
γύρω απ’ τον εαυτό του.
Αναστασία (Νατάσα) Μακρή
5/6/1599, γεννήθηκε ο Ντιέγο Βελάθκεθ, (5 Ιουνίου 1599 – 6 Αυγούστου 1660), ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους της περιόδου του μπαρόκ, γνωστός κυρίως για τις προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ως καλλιτέχνης της αυλής του βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππου Δ´, το 1623 κι ήταν μόλις 24 ετών.
Άσκησε σημαντική επίδραση στη ζωγραφική του 19ου αιώνα, ειδικότερα στο κίνημα του ρεαλισμού και ιμπρεσιονισμού.
Αρκετοί καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Σαλβαδόρ Νταλί αναπαρήγαγαν ορισμένους από τους διασημότερους πίνακές του, δείχνοντας, έτσι, πόσο σημαντικό τον θεωρούσαν, όπως και ο Ντεγκά κι ο Γκόγια.
Ο Εντουάρ Μανέ τον απεκάλεσε «ζωγράφο των ζωγράφων».
Όσο κι αν το έργο του καλλιτέχνη που αναδείχθηκε από τους κορυφαίους της εποχής του μπαρόκ, του Ντιέγο Βελάσκεθ, έχει αποδειχθεί διαχρονικός κι οι θαυμαστές της ζωγραφικής του σε αριθμό μπορούν να συγκριθούν με εκείνους του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Μιχαήλ Αγγελου και του Καραβάτζιο, χρειάστηκe να περάσουν 335 χρόνια από τον θάνατό του για να διοργανωθεί η πρώτη, σχεδόν πλήρης αναδρομική έκθεσή του.
Η καλλιτεχνική του ευφυΐα, ωστόσο, ήταν εκείνη που τον οδήγησε να ξεπεράσει τα όρια που είχε η τέχνη στην εποχή του, με μεγαλύτερο επίτευγμά του το γεγονός ότι κατάφερε να εμφυσήσει συναισθήματα στα πορτρέτα του, κάτι που ώς εκείνη τη στιγμή δεν είχε πράξει κανείς άλλος ζωγράφος. «Εδινε πνοή στα πορτρέτα του, εξηγεί ο κ. Κινζ. «Από κάποια στιγμή και μετά αισθάνεσαι ότι είναι το πρόσωπο του πίνακα που κοιτάζει εσένα κι όχι εσύ τον πίνακα».
Τίτλος πίνακα: «H Αφροδίτη μπροστά στον καθρέφτη».