Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Φταίει ο καιρός που καθυστερεί ο αλωνισμός

Φταίει ο καιρός που καθυστερεί ο αλωνισμός

0

Έπρεπε να είχαν αλωνιστεί ήδη κριθάρια, ελαιοκράμβη και να ξεκινούσαν τα σιτάρια

 «Βαριά» τα χωράφια από τις καθημερινές βροχοπτώσεις – Δεν μπαίνει αλωνιστική 

 

Κίνδυνος να σαπίσουν από την υγρασία και τα βαμβάκια.

Νέα χαλαζόπτωση την Δευτέρα στα χωριά Κρεμαστή , Κύρνο , Ηλιόπετρα, Ορφανό, Μικροχώρι

 

 

«Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται» και για τους αγρότες φάνηκε ότι θα’ ρθουν κακές μέρες από τον Μάιο, όταν είχε παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία και προσδοκούσαν μια βροχή για να μην καταστραφούν τα σιτηρά. Όμως η ανομβρία παρέδωσε τη σκυτάλη σε μια περίοδο παρατεταμένων βροχοπτώσεων και έντονων φαινομένων όπως σφοδρές χαλαζοπτώσεις, με αποτέλεσμα να κάνουν… δεήσεις για να σταματήσουν ώστε να μπορέσουν να αλωνίσουν ότι τέλος πάντων απέμεινε… από το χαλάζι!

Περιμένουν να σταματήσουν οι βροχές για να αλωνίσουν οι αγρότες του νομού μας

Το πρώτο θέμα συζήτησης στα καφενεία των χωριών μας είναι «τι θα γίνει με τα αλώνια». Οι αγρότες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και αγχωμένοι γιατί ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη αλωνίσει τα κριθάρια που προορίζονται για ζωοτροφές αλλά και για μπύρα και την ελαιοκράμβη και να ξεκινούν με τα σιτάρια, βρίσκονται με …σταυρωμένα χέρια χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε!  Κάθε μέρα βρέχει τις μεσημεριανές ώρες με αποτέλεσμα οι αλωνιστικές μηχανές να μην μπορούν να μπουν στα χωράφια που είναι «βαριά» ενώ υπάρχει έντονη υγρασία και στις καλλιέργειες  και μεγάλος κίνδυνος να σαπίζουν τα μαλακά και τα σκληρά σιτάρια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, να ξεραθούν από την υγρασία τα βαμβάκια και να μην μπορέσουν να δέσουν καρπό, να πλήξουν μυκητιάσεις τον καπνό που έχει φυτευτεί στα καπνοχώραφα. Επίσης η υγρασία επηρεάζει πολύ αρνητικά τα κηπευτικά (πιπεριές, μελιτζάνες) και τα δέντρα καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν να ψεκάσουν. Μόνο τα καλαμπόκια και ο ηλίανθος όχι απλά δεν επηρεάζονται αρνητικά αλλά μάλλον ωφελούνται και φαίνεται πως φέτος θα είναι η χρονιά τους!

«Φταίει μόνο ο καιρός…»

dalatsis close«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρατεταμένη περίοδος βροχοπτώσεων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποσότητα και στην ποιότητα των σιταριών. Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά από τον Μάιο με την ανομβρία και μας τα «μούσκεψε» στην συνέχεια όλο τον Ιούνιο. Το αλώνισμα στα κριθάρια και την ελαιοκράμβη  έχει καθυστερήσει πολύ λόγω του καιρού. Δεν μπορούν να αλωνιστούν τα χωράφια όταν κάθε μέρα βρέχει. Αν δεν αρχίσει ο αλωνισμός μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Θα έχουμε χαμηλή ποιότητα και μικρή ποσότητα. Θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες καλλιέργειες όπως τα βαμβάκια, τα δέντρα και τον καπνό», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του αγροτικού κόσμου.

Νέα χαλαζόπτωση την Δευτέρα στα χωριά Κρεμαστή, Κύρνο, Ηλιόπετρα, Ορφανό, Μικροχώρι

Συνεχίζονται οι βροχές και από κοντά και το χαλάζι. Έντονη χαλαζόπτωση είχε την Δευτέρα 21 Ιουνίου στα χωριά Κρεμαστή , Κύρνο, Ηλιόπετρα, Ορφανό, Μικροχώρι ενών χθες Τρίτη έντονη βροχόπτωση έπληξε την Ξάνθη τις μεσημβρινές ώρες. Για την χαλαζόπτωση ειδοποιήθηκε ο ΕΛΓΑ και οι εκτιμητές θα κάνουν αυτοψία στα χωράφια από αύριο για να ελέγξουν και να καταγράψουν τις ζημιές. Όπως επεσήμανε ο κ. Δαλάτσης ο ΕΛΓΑ κινητοποιείται πολύ γρήγορα και αυτό είναι πολύ ευχάριστο μέσα σε μια περίοδο δύσκολη για τους αγρότες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…