Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εγκαινιάστηκε η νέα βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Ξάνθης

Εγκαινιάστηκε η νέα βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Ξάνθης

0

Το όραμα καθηγητών και γονέων έλαβε σάρκα και οστά με πολύ κόπο και μεράκι

Η παλιά αποθήκη μετατράπηκε σε έναν όμορφο χώρο βιβλιοθήκης, που στόχο έχει να αποτελέσει ορόσημο φιλαναγνωσίας για όλη τη γειτονιά

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Μιλώντας για ένα σχολείο πρότυπο για την κοινωνία της Ξάνθης, αναφερόμαστε στο 3ο Γυμνάσιο της πόλης. Ο χώρος που αποτελεί πλέον όαση για κάθε παιδί, έρχεται να φιλοξενήσει πλέον και τη δική του βιβλιοθήκη. Στα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, φάνηκε η διάθεση τόσο της διεύθυνσης του σχολείου, όσο και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για δημιουργία ενός πολύ φιλικού σχολικού περιβάλλοντος, το οποίο θα βοηθάει τα παιδιά να ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας τους.

Παρουσία λοιπόν του Μητροπολίτη Ξάνθης και του Δημάρχου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του 3ου Γυμνασίου Ξάνθης. Η βιβλιοθήκη που νωρίτερα αποτελούσε μία απλή αποθήκη του σχολείου, πλέον έγινε ένας υπέροχος χώρος που φιλοξενεί νέα γνώση και πολλά βιβλία τα οποία μπορούν να δανειστούν οι μαθητές.

Καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, ο κύριος στόχος μετά τη δημιουργία της βιβλιοθήκης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, κύριος Ιπποκράτης Δημητριάδης μιλώντας στο «Ε», δήλωσε ότι η δημιουργία της βιβλιοθήκης ήταν ένα όραμα του Συλλόγου και των καθηγητών του σχολείου, και έτσι μέσα από το μεράκι άλλα και τη δουλειά και των δύο πλευρών, το όραμα αυτό, πήρε σάρκα και οστά. Με αυτόν τον τρόπο η αποθήκη του σχολείου με την χρηματοδότηση του Συλλόγου με χρήματα από την ετήσια συνδρομή των γονέων, μεταμορφώθηκε στη βιβλιοθήκη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδόθηκαν στον κύριο Σπανίδη, ο οποίος δώρισε και αρκετά βιβλία στη νεοσύστατη βιβλιοθήκη του σχολείου. Ακόμα αρκετοί παλιοί μαθητές του σχολείου χάρισαν τα βιβλία τους με σκοπό να εμπλουτιστεί αυτό το εγχείρημα όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης. Είναι πολύ σημαντικό επίσης πως τα παιδιά ήδη ξεκίνησαν να δανείζονται βιβλία.

Ο Σύλλογος των γονέων ωστόσο έχει βλέψεις έτσι ώστε να αποτελέσει ο συγκεκριμένος χώρος την βιβλιοθήκη της γειτονιάς, όπου θα μπορούν όλοι να δανείζονται τα βιβλία που επιθυμούν. Ακόμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου, επεσήμανε πως μέρα τη μέρα η συλλογή εμπλουτίζεται και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμα βιβλία για όλες τις ηλικίες. Ο κύριος στόχος γονέων και καθηγητών, είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας σε μία εποχή που το διαδίκτυο και οι κινητές συσκευές έχουν κατακλείσει τη ζωή μας.

Επίσης ο κ. Δημητριάδης από τη μεριά του, τόνισε πως παρά τις δύσκολες συγκυρίες, το αποτέλεσμα τους δικαιώνει καθώς έχει δημιουργηθεί πλέον ένας πανέμορφος και δημιουργικός χώρος, παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές. Τέλος ο ίδιος ανέφερε, πως σύμφωνα με τον Κικέρωνα « αν έχεις ένα Κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται, και εμείς τα έχουμε όλα.»

Πολλή προσωπική εργασία και χρόνο απαιτούσαν οι δράσεις του Συλλόγου

Η Διευθύντρια του σχολείου κα Βασιλική Παπανάστου, σε ομιλία της ευχαρίστησε ανεξαιρέτως όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν τη προσπάθεια. Επίσης τόνισε πως με το σύλλογο γονέων υπήρχε άψογη συνεργασία, καθώς όπως είπε η ίδια, δεν ήταν λίγες οι φορές που το σχολείο ζήτησε κάτι και ο Σύλλογος το υλοποίησε αμέσως. Ακόμα η ίδια δήλωσε πως όλες οι προσπάθειες του Συλλόγου πέρα από το οικονομικό κόστος είχαν και πολλή προσωπική εργασία και διάθεση. Τέλος σημείωσε πως το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια ενώ δείχνει το κέφι και το μεράκι με το οποίο δούλεψαν οι γονείς.

Ακόμα ο κ. Ιωαννίδης, Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ξάνθη, συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση, τονίζοντας τη σημαντικότητα της σε μία τόσο δύσκολη χρονιά. Επίσης συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, και τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στα παιδιά που έδιναν πανελλήνιες.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Ξάνθης στην ομιλία του δήλωσε πως ο Δήμος θα σταθεί τόσο οικονομικά όσο και οργανωτικά δίπλα σε κάθε ανάγκη του συλλόγου και των παιδιών, καθώς όπως τόνισε είναι πολύ σημαντικό η κοινωνία να απελευθερώνεται μέρα με τη μέρα και μέσω του εθελοντισμού να δημιουργεί πράγματα για τα παιδιά του τόπου.

Η ελπίδα όλων είναι το συγκεκριμένο σχολείο, να αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης, αυξάνοντας την ενασχόληση των παιδιών με το διάβασμα και βοηθώντας τα να ταξιδέψουν σε ένα κόσμο που μόνο με τα βιβλία είναι εφικτό.

Σχετικά με την έναρξη λειτουργίας της βιβλιοθήκης ο ίδιος ο Μιχάλης Σπανίδης δήλωσε: «πρόκειται για μια από κοινού πρωτοβουλία των καθηγητών του Γυμνασίου και της Διευθύντριας Βασιλικής Παπανάστου και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του προέδρου Ιπποκράτη Δημητριάδη. Ευτυχήσαμε να είμαστε τα πρώτα πρωτάκια στην ιστορία του πρώτου μεικτού Γυμνασίου Ξάνθης τον Σεπτέμβρη του 1978.

Είχαμε Άξιους Δασκάλους-Καθηγητές που μέσα από συγκλίσεις και αποκλίσεις, από τομές και συνέχειες, μας έμαθαν να απλώνουμε τα μάτια στον ήλιο, και πάντα τους θυμόμαστε ευχάριστα και με νοσταλγία. Τον Πέτρο Γεωργαντζή, την κ. Ξανθοπούλου Τερζή,

τον κ. Παντελή Μαθηκολώνη, την κ. Χαλκοπούλου, την κ. Γαζίδου, τον κ. Χατζημιχαήλ, την κ.Σουλτάνα Ποιμενίδου, τον Γυμναστή μας κ. Μανώλη Σειρά και άλλους πολλούς, που ας με συγχωρέσουν που τους ξεχνώ».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…