Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αποχή από τους πλειστηριασμούς, αποφάσισε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης

Αποχή από τους πλειστηριασμούς, αποφάσισε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης

0

Ακολούθησε την απόφαση της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας για την προστασία της α’ κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών

 

Ο ΔΣΞ προτάσσει την θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων δια νόμου

 

 

 

Τη απόφαση της Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, για αποχή από τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, ακολούθησε και ο δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με σκοπό να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η διαδικασία των πλειστηριασμών, με σκοπό να προστατευθεί η ακίνητη περιουσία των ατόμων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Ειδικότερα μετά από απόφαση του το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης στην συνεδρίαση αυτού την 14.06.2021 αφού έλαβε υπόψη του και την από 09.06.2021 απόφαση της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών και της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο της διευθέτησης των οφειλών τους και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας εν όψει της εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που θα οδηγήσουν σε σωρεία αναγκαστικών εκτελέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τη στιγμή που δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμογές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί ¨Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, αποφάσισέ ομόφωνα: την αποχή όλων των δικηγόρων – μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης από 18.06.2021 μέχρι και 31.07.2021 από τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών με εντολείς τράπεζες ή εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020 και συγκεκριμένα :

  1. Την απόχη από τη λήψη απογράφου εκτελεστών τίτλων. Ειδικά στη περίπτωση διαταγών πληρωμής επιτρέπεται μόνο η λήψη αντιγράφου αυτής και όχι απογράφου, προκειμένου και μόνο να τηρηθεί η προθεσμία του άρθρου 360Α του ΚΠολΔ.
  2. Την αποχή από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (αρθ. 924 ΚΠολΔ.) που αποτελεί την 1η πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, και η οποία συντάσσεται υποχρεωτικά κάτω από επικυρωμένο αντίγραφο από το πρώτο απόγραφο εκτελεστό του οποίου η ακρίβεια της αντιγραφής βεβαιώνεται από το δικηγόρο που εκδίδει (αρθ. 36 παρ. 2 περ. β΄Κώδικα Δικηγόρων)
  3. Την αποχή από την υπογραφή εντολής προς εκτέλεση (αρ. 927 ΚΠολΔ).

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών νομοθετικώς και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων δια νόμου.

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

66 νέα κρούσματα στην Ξάνθη

422 συνολικά στην ΑΜΘ, τα 154 στον Έβρο. Επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη Ροδό…