Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αντισεισμικός έλεγχος σε 35 σχολικές μονάδες από το δήμο Ξάνθης

Αντισεισμικός έλεγχος σε 35 σχολικές μονάδες από το δήμο Ξάνθης

0

Ενημερωτικές δράσεις για την προστασία από τον σεισμό σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς 

 

 Άλμα στην ηλεκτροκίνηση με τέσσερα νέα οχήματα  – Οργάνωση και ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών  – Καθυστερήσεις στις δημοπρασίες λόγω covid

 

 

 

Τρεις αποφάσεις για τρία πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την αντισεισμική προστασία των σχολικών μονάδων  αλλά και την διευκόλυνση της επικοινωνών των πολιτών με το δήμο μέσα από μια ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του και του προσωπικού, έλαβε σε συνεδρίασή της, την  31η Μαΐου η Οικονομική επιτροπή του δήμου Ξάνθης. Παράλληλα ο δήμος Ξάνθης κάνει άλμα στην ηλεκτροκίνηση με μια πρότασή του για χρηματοδότηση από το «Α. Τρίτσης».

Άλμα στην ηλεκτροκίνηση με τέσσερα νέα οχήματα επιχειρεί ο δήμος Ξάνθης

Τέσσερα νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα αγοράσει ο Δήμος Ξάνθης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Α. Τρίτσης». Ειδικότερα η επιτροπή που έχει συσταθεί για να καταγράψει τις ανάγκες του δήμου, πρότεινε την αγορά δύο μικρών σαρώθρων για τις ανάγκες καθαριότητας ειδικότερα για την Π. Πόλη και το Σαμακώβ και ενός μεγάλου για την πόλη. Επίσης η πρόταση της επιτροπής είναι και για ένα μίνι van για να εξυπηρετεί μετακινήσεις υπαλλήλων του δήμου στο πλαίσιο της εργασίας τους. Ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου στο ένα εκ. ευρώ και η πρόταση εντός ολίγων ημερών θα υποβληθεί στο «Α. Τρίτσης». Να σημειώσουμε ότι ο δήμος διαθέτει τρία μικρά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα τα οποία τα προμηθεύτηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Όπως αναφέρθηκε τόσο τα τρία σάρωθρα όσο και το van είναι νέας τεχνολογίας και διαθέτουν και φορητό σταθμό φόρτισης που θα τοποθετηθεί στο χώρο των τεχνικών υπηρεσιών (δίπλα στην Πυροσβεστική). Με την αγορά και αυτών των τεσσάρων ο δήμος δίνει έμφαση στην ηλεκτροκίνηση που αποτελεί μια τεχνολογία οικολογική και συμφέρουσα που συνεχώς κερδίζει έδαφος ενώ δίνονται από την Ε.Ε. κίνητρα για την αύξηση του αριθμού των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Αντισεισμική προστασία για 35 σχολεία του δήμου

Στο πλαίσιο της αντισεισμικής θωράκισης των δημοτικών κτηρίων η Οικονομική ενέκρινε πρακτικό της Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών προκειμένου μέσω συμβάσεων με ιδιώτες μηχανικούς να καταστεί δυνατός ένας αντισεισμικός έλεγχος για 35 σχολικές μονάδες του δήμου. Οι μηχανικοί θα καταγράψουν την κατάσταση των κτηρίων, τη στατική τους επάρκεια καθώς πολλά απ’ αυτά  δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και είναι κτισμένα  με παλαιότερο αντισεισμικό Κανονισμό. Ο δήμος είναι χρήσιμο να έχει στα χέρια του την έκθεση των μηχανικών ώστε να προβεί σε παρεμβάσεις σε προβληματικά κτήρια. Το δεύτερο σκέλος του έργου που επίσης υποστηρίζεται από τον «Α. Τρίτσης είναι δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης για καλλιέργεια αντισεισμικής συνείδησης και προστασίας από σεισμούς. Η δράση αφορά σε πρώτο επίπεδο παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Οργάνωση και ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου

Ένα επίσης σημαντικό έργο η ψηφιακή αναβάθμιση και μετασχηματισμός   Δήμου Ξάνθης. Το έργο αυτό  που επίσης χρηματοδοτείται από το «Α. Τρίτσης» αφορά την εσωτερική οργάνωση του δήμου με ψηφιακή διασύνδεση όλων των υπηρεσιών μεταξύ τους ώστε να διευκολύνεται και η λειτουργία του δήμου αλλά και οι συναλλαγές των δημοτών με τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα υπηρεσίες όπως η Πολεοδομία θα συνδέονται ψηφιακά με τις Διευθύνσεις χρήσεων γης ώστε να αντλούνται άμεσα πληροφορίες και έντυπα και να διευκολύνεται η λειτουργία των υπηρεσιών και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.   Κατά τον ίδιο τρόπο θα γίνει διασύνδεση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες (αδειοδοτήσεων κ.λ.π.)  και θα δίνεται η δυνατότητα στον δήμο να έχει  μια συνολική εποπτική εικόνα. Η δεύτερη φάση του έργου προβλέπει σεμινάρια του προσωπικού και σε επόμενη φάση ο δήμος με διάφορες εφαρμογές θα έχει διαδραστική επικοινωνία με τους δημότες όπως για παράδειγμα να κλείνουν ραντεβού ή να κάνουν καταγγελίες, να ζητούν παρέμβαση των υπηρεσιών του δήμου κ.ά.

Καθυστερήσεις στις δημοπρασίες λόγω covid

Μιλώντας στο «Ε» για τις δημοπρασίες μελετών και έργων ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιάννης Ζερενίδης παραδέχτηκε πως υπάρχει μια καθυστέρηση στις δημοπρασίες νέων μελετών και έργων και ότι αυτό οφείλεται στην πανδημία και στα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Ανέφερε δε πως έχουν γίνει μόνο για κάποιες  μελέτες και έργα ασφαλτοστρώσεων και πως σύντομα θα γίνει η δημοπρασία για την πεζογέφυρα Κιμμερίων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…