Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναλαμβάνει δράση το συντονιστικό για τα αιολικά πάρκα

Αναλαμβάνει δράση το συντονιστικό για τα αιολικά πάρκα

0

Δράσεις ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο ΠΡΟΚΑΤ, με σκοπό οι 16 φορείς που συμμετέχουν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο αξιοποίησης των ΑΠΕ στην περιοχή

Το Συντονιστικό φορέων για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 31 Μαΐου στα ΠΡΟΚΑΤ Ξάνθης. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο, τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας για τον κορωνοϊό και σκοπό είχε την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τις δρομολογούμενες επενδύσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Αρχικά οι ομιλητές, εκπρόσωποι των 16 συλλόγων και φορέων που συμμετέχουν στο συντονιστικό, τόνισαν ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην «πράσινη» ενέργεια και στα οφέλη των αιολικών πάρκων για τους κατοίκους των περιοχών που θα εγκατασταθούν. Στην περιοχή μας όπως αναφέρθηκε,  σχεδιάζεται η εγκατάσταση τέτοιων αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως ο Λειβαδίτης, το Αχλαδόβουνο και περιοχές του δήμου Μύκης. «Η πλειοψηφία όμως δεν γνωρίζει τις συνέπειες που έχει η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων στο περιβάλλον και στους κατοίκους των περιοχών αυτών», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στο οποίο έγινε αναφορά είναι ότι οι ΑΠΕ μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με κάθε άλλη διαθέσιμη πηγή ενέργειας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί αρκετή και φθηνή ενέργεια για όλους, διασφαλίζοντας παράλληλα όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Παρόλα αυτά τονίστηκε πως η στρατηγική που ακολουθείται σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί με αυτά τα κριτήρια. Σε αναφορά στην στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης, τονίστηκε πως αυτή αποτελεί μια από τις βασικές στρατηγικές της ΕΕ, η οποία υιοθετείται και προωθείται διαχρονικά από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος αυτής της στρατηγικής  σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού είναι να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράλληλα στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο Ορέστης Λιώλης, εκπρόσωπος του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων του ΔΠΘ, τόνισε πως η  πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι οι ΑΠΕ είναι φιλικές προς το περιβάλλον. «Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον σε σχέση με τους «παραδοσιακούς» τρόπους παραγωγής ενέργειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν μηδενικό αποτύπωμα σε αυτό ,η εγκατάσταση επομένως ενός αιολικού πάρκου και των συνοδών του έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κ.ά.) επιφέρουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες πληγές στο οικοσύστημα και στη βιοποικιλότητα, καθώς μια μεγάλη περιοχή δάσους αποψιλώνεται και αποτίθενται σε αυτή τόνοι τσιμέντου. Το νομικό πλαίσιο όπως αναφέρθηκε  που βήμα – βήμα έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια με βάση τις οδηγίες της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να φτιάχνει αιολικά πάρκα οπουδήποτε, ακόμα και εντός προστατευμένων περιοχών και περιοχών NATURA», ανέφερε ο ίδιος.

Επιπλέον το συντονιστικό επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι τα αιολικά πάρκα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορες παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται όπως η αγροκτηνοτροφία, η μελισσοκομία ακόμα και ο τουρισμός.

Απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές συνέπειες, δήλωσε ο κος Λιώλης  προβάλλονται ως λύση τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά». «Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτά τα «αντισταθμιστικά», ακόμα και στις περιπτώσεις που όντως καταβάλλονται, είναι σταγόνα μπροστά στον ωκεανό της καταστροφής για τους αγροτοκτηνοτρόφους και άλλους μικρούς επαγγελματίες των περιοχών και βεβαίως του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι προτάσεις του συντονιστικού

Οι προτάσεις του συντονιστικού για την αποτροπή της δημιουργίας των αιολικών πάρκων:

  • Να σταματήσει η καταστροφή της οροσειράς της Ροδόπης! Να μη δοθεί καμιά νέα άδεια για αιολικά πάρκα!
  • Απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέσα ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Να γίνει χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.
  • Να εκπονείται συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων σε μια περιοχή και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κ.ά.).
  • Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν και τους απαραίτητους ελέγχους.
  • Σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών όπως το λεγόμενο «πράσινο τέλος» και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
  • Αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα για την ενέργεια και αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για να κερδίζουν λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δράσεις ευαισθητοποίησης

Το συντονιστικό για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης, με αφορμή την  5η Ιουνίου που είναι Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, αποφάσισε να κάνει συγκεκριμένες δράσεις για την ανάδειξη αυτού του θέματος. Συγκεκριμένα:

1.Αυτή τη βδομάδα παρεμβάσεις ενημέρωσης σε πλατείες και πάρκα της Ξάνθης

2.Σάββατο 5 Ιουνίου 11πμ παρέμβαση ενημέρωσης στην κ. πλατεία

3.Σάββατο 5 Ιουνίου 7κ30μμ εκδήλωση – συζήτηση στο αμφιθέατρο της κ. πλατείας

4.Κυριακή 6 Ιουνίου 10κ30πμ πεζοπορία διαμαρτυρίας στον Λειβαδίτη. Αναχώρηση από την π. Ελευθερίας στις 9κ30πμ (δήλωση συμμετοχής για το λεωφορείο στο τηλέφωνο 6987652570 μέχρι την Πέμπτη το βράδυ)

Σε όλες τις δράσεις θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον covid.

Οι διοργανωτές των δράσεων

Οι φορείς που συμμετέχουν στο συντονιστικό φορέων για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης:

  1. Αγώνας δρόμου WΑVE running
  2. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης
  3. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης
  4. ΕΛΜΕ Ξάνθης
  5. Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης
  6. Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Αντίκας
  7. Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λεύκης
  8. Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης «ΒΑΤΡΑΧΟΙ»
  9. Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γενισέας
  10. Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης
  11. Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης
  12. Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης
  13. Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης
  14. Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ξάνθης
  15. Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»
  16. Χαρτογραφική ROUTE maps

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…