Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναγκαίος όσο ποτέ ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Αναγκαίος όσο ποτέ ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός

0

Παρέμβαση από την Πρωτοβουλία Συμβούλων Επαγγελματικών Προσανατολισμού, αποφοίτων Μεταπτυχιακών/Διδακτορικών σπουδών με αφορμή το θέμα των Πανελλαδικών

 

Σε παρέμβαση για την κρισιμότητα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού από καταρτισμένους συμβούλους προχώρησε η Πρωτοβουλία Συμβούλων Επαγγελματικών Προσανατολισμού, αποφοίτων Μεταπτυχιακών/Διδακτορικών σπουδών, με αφορμή το μάθημα της Έκθεσης στη σημερινή πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση η Μπέκη Αλεξοπούλου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού/Σταδιοδρομίας – Εκπαιδευτικός, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, σημειώνει: «σήμερα ήταν η πρεμιέρα των Πανελλήνιων Εξετάσεων με χιλιάδες μαθητές της Γ’ Λυκείου να εξετάζονται στο μάθημα της ‘Έκθεσης – Νεοελληνικής Γλώσσας.

Με μεγάλη χαρά είδαμε ότι το 2ο κείμενο των θεμάτων της Έκθεσης αναφέρεται στη σημαντικότητα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τους μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου. Ως Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού γνωρίζουμε καλά τον ρόλο που παίζει ο έγκαιρος, άρτιος και δομημένος Επαγγελματικός Προσανατολισμός για την μελλοντική επιτυχία και, κυρίως, για την ευτυχία των σημερινών εφήβων. Επιπλέον, όπως σωστά αναφέρει και το κείμενο της Έκθεσης, ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην προσωπική ζωή των ατόμων, αλλά και στην συνολική οικονομική ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας και της ετεροαπασχόλησης και στην ανάσχεση του brain drain.

Στην ζωή των εφήβων τους επιτρέπει να διαχειριστούν αυτή την σημαντική απόφαση της ζωής τους με λιγότερο άγχος, καλύτερη ενημέρωση, ορθολογικότητα, με αισιοδοξία και όραμα. Στο τέλος τους μαθαίνει από την εφηβική ηλικία πως να παίρνουν αποφάσεις να αναλαμβάνουν ευθύνη και να διαχειρίζονται την σταδιοδρομία τους.

Τα παραπάνω κοινωνικά, οικονομικά και ατομικά οφέλη μπορούν να επιτευχθούν με ένταξη του επαγγελματικού προσανατολισμού στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθολικά και με πιστοποιημένους Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο θεσμός του Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχει παραβλεφθεί και υποτιμηθεί από την Πολιτεία. Οι δομές που υπάρχουν σήμερα δεν επαρκούν για τον αριθμό των μαθητών ενώ το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού διδάσκεται από εκπαιδευτικούς χωρίς την σχετική κατάρτιση. Είναι απαραίτητο να προσληφθούν επιπλέον Σύμβουλοι Επαγγελματικοί Προσανατολισμού με επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία που θα μπορούν να καθοδηγήσουν τους εφήβους υπεύθυνα, επιστημονικά και ολοκληρωμένα. Είναι μάταιο να δαπανούνται τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για επιδόματα ανεργίας, κοινωφελή προγράμματα ένταξης ανέργων και προώθησης στην εργασία και να μην δαπανάται ένα ποσοστό μόνο αυτών ώστε να μπούνε οι σωστές βάσεις επιλογής και διαχείρισης σταδιοδρομίας και να χαράξουν οι έφηβοι ένα πλάνο μιας ταιριαστής, ρεαλιστικής και επιτυχημένης πορείας.

Σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε σχολείο, σε κάθε ΙΕΚ, σε κάθε Πανεπιστήμιο ένας/μία Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Τα παιδιά μας το ζητάνε, η κοινωνία το χρειάζεται».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…