Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αμετακίνητη η κτηματαγορά στην Ξάνθη

Αμετακίνητη η κτηματαγορά στην Ξάνθη

0

Δεν αλλάζουν οι αντικειμενικές, δεν αλλάζουν και οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων,  γονικών παροχών, κληρονομιάς κ.ά.

 

 

Πρόεδρος Ένωσης Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης, Χ. Τερζίδης: «Θα επηρεαστούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές».

Αύξηση στις αντικειμενικές σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη – Μείωση σε Ορεστιάδα

 

Ανακατατάξεις στην κτηματαγορά φέρνει η αναπροσαρμογή στις τιμές των αντικειμενικών αξιών και παράλληλα σ’ ότι συνδέεται μ’ αυτές, όπως μεταβιβάσεις , δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων , αλλά και φόρους όπως ΕΝΦΙΑ, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κ.λ.π. Όπως διαπιστώνει κανείς από τους πίνακες που ανακοινώθηκαν η γενική τάση στις τιμές ζώνης  είναι αυξητική, ενώ ελάχιστες είναι οι μειώσεις και οι αμετάβλητες.  Η μεγάλη διαφοροποίηση είναι ότι υπάρχουν πολλές νέες εντάξεις που φτάνουν στο 98% ποσοστό κάλυψης των ακινήτων από 85%.

Πρόεδρος Κτηματομεσιτών Ξάνθης, Α. Κεφαλίδου: «Η Ξάνθη είναι από τις περιοχές που έμειναν σταθερές οι αντικειμενικές αξίες»

Όπως καταγράψαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας για τις αντικειμενικές παρουσιάζοντας και τον πίνακα για το δήμο Ξάνθης αλλά και για τους υπόλοιπους δήμους,  δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις τιμές ζώνης. Να υπενθυμίσουμε ότι η υψηλότερη τιμή συναντάται στην Α Ζώνη του κέντρου της Ξάνθης και είναι στα 1.100 ευρώ/τ.μ. ενώ από τους δήμους η υψηλότερη τιμή ζώνης είναι στην παραλία των Αβδήρων με 850 ευρώ/τ.μ. Αυτό διαπιστώνει η πρόεδρος της Ένωσης Κτηματομεσιτών Ξάνθης κα Αθηνά Κεφαλίδου που εκτιμά πως οι νέες αντικειμενικές δεν θα επηρεάσουν την κτηματαγορά στη Ξάνθη: «Η κτηματαγορά κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα στην Ξάνθη. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κατοικίες στην πόλη και όχι σε τουριστικές περιοχές. Η Ξάνθη είναι από τις περιοχές που έμειναν σταθερές οι αντικειμενικές αξίες. Σ’ ότι αφορά το ύψος του ΕΝΦΙΑ, εξαρτάται από τη συνολική περιουσία και υπολογίζεται με βάση συντελεστές που όπως ειπώθηκε θα αναπροσαρμοστούν. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύουν από 1/1/2022 και ως εκ τούτου προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί η πορεία των μεταβιβάσεων».

Α. Καραμπάση, Κτηματομεσίτης: «Οι αντικειμενικές αξίες έχουν φοροεισπρακτικό χαρακτήρα γιατί με βάση αυτές πληρώνονται μια σειρά από φόροι στο δημόσιο»

Σταθερότητα στις αντικειμενικές αξίες της Ξάνθης διαπιστώνει και η κτηματομεσίτης κα Αναστασία Καραμπάση ωστόσο επισημαίνει πως είναι θετικό ότι έγινε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών γιατί πρέπει οι αντικειμενικές αξίες να ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της κτηματαγοράς: «Οι μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αφορούν κυρίως τουριστικές περιοχές. Εκεί φυσικά θα υπάρξουν μεταβολές στο κόστος που θα επιβαρύνει τον αγοραστή ή τον ιδιοκτήτη. Στην Ξάνθη δεν έχουμε μεταβολές,  ο νομός μας δεν είναι τουριστικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία το όποιο ενδιαφέρον υπήρχε από τους Βούλγαρους γείτονές μας έχει ατονήσει για αντικειμενικούς λόγους». Συνεχίζοντας η κα Καραμπάση έδωσε και μια άλλη διάσταση στο θέμα: «Οι αντικειμενικές αξίες έχουν φοροεισπρακτικό χαρακτήρα γιατί με βάση αυτές πληρώνονται μια σειρά από φόροι στο δημόσιο. Πρέπει λοιπόν να γίνεται συχνά η αναπροσαρμογή τους και να αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της κτηματαγοράς και να είναι όσο το δυνατόν κοντά στην εμπορική τιμή. Επίσης ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης θα πρέπει στην εμπορική αξία του ακινήτου να συνυπολογίζεται και η παλαιότητα , η τοποθεσία, η κατασκευή.  Δεν θα πρέπει δηλαδή να ομαδοποιούμε όλα τα ακίνητα. Δεν είναι όλα της ίδιας αξίας και ας είναι στην ίδια τιμή ζώνης».

Πρόεδρος Ένωσης Συμβολαιογράφων Θράκης , Χ. Τερζίδης: «Θα επηρεαστούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές»

Στις αλλαγές που φέρνουν στις συμβολαιογραφικές πράξεις αλλά και στην φορολογία αναφέρεται ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης: «Η γενικότερη εικόνα είναι αυξητική κι αυτό θα φέρει αυξήσεις σε μια σειρά από πράξεις και φόρους. Όπως στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος είναι στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας, ο δημοτικός που είναι επίσης 3% επί του φόρου μεταβίβασης,  ο φόρος διαμονής 4% επί του 3% , ο φόρος ανταλλαγής 2% επί του 3%, ο ΦΠΑ για τις νεόδμητες που είναι 24% επί της αντικειμενικής και τώρα είναι σε αναστολή. Όλα αυτά θα αυξηθούν,  όπου υπάρχει αύξηση στις αντικειμενικές. Ωστόσο δίνεται ο χρόνος για όσους επιθυμούν να κάνουν μεταβιβάσεις ή γονικές παροχές να το πράξουν στο επόμενο 6μηνο αφού οι νέες αντικειμενικές αξίες ισχύουν από το 2022.».

Αύξηση στις αντικειμενικές σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη – Μείωση σε Ορεστιάδα

Ο κ. Τερζίδης επίσης ανέφερε ότι στη περιφέρειά μας υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 10% στις αντικειμενικές αξίες στην Κομοτηνή και 15% στην Αλεξανδρούπολη ενώ στην Ορεστιάδα υπάρχει μείωση και 20% και πολλές νέες εντάξεις.

Πώς θα υπολογίζουμε την αξία των ακινήτων μας με το πάτημα ενός κουμπιού – Νέα ψηφιακή εφαρμογή

Μέσα στις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται από τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών η ηλεκτρονική εφαρμογή υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Η εφαρμογή θα είναι αρχικά ανοικτή στο κοινό δηλαδή η πληροφορία θα δίνεται χωρίς καν να πληκτρολογούνται οι κωδικοί πρόσβασης στο Taxis. O πολίτης θα επιλέγει μέσω ψηφιακού χάρτη τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό του και αυτομάτως θα εμφανίζεται η τιμή ζώνης της εφορίας. Με τις ζώνες να είναι πλέον 13800, είναι πολύ εύκολο να γίνει το λάθος και ο ψηφιακός χάρτης θα βοηθήσει στο να γίνει σωστή επιλογή. Από εκεί και πέρα, ο ενδιαφερόμενος θα αναγράφει τα διακριτά στοιχεία του κάθε ακινήτου (παλαιότητα, επιφάνεια, πρόσοψη, όροφο κλπ) και θα υπολογίζει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του.

Τι συνέβαινε μέχρι τώρα; Το απόλυτο αδιέξοδο για τον μέσο πολίτη. Είχε μεν τη δυνατότητα να δει μια αποτίμηση του ακινήτου του μέσω του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο στις τάξεις των ειδικών είναι κοινό μυστικό ότι άλλη αξία βγάζει η πλατφόρμα του ΕΝΦΙΑ για ένα ακίνητο και άλλη είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου που αναγράφεται σε ένα συμβόλαιο σε περίπτωση μεταβίβασης. Η ψηφιοποίηση και παροχή δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στην πληροφορία, είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της απλοποίησης του πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές επί των ακινήτων. Πριν μάλιστα φτάσουμε στο τέλος του μήνα, θα καταστεί και υποχρεωτική -ύστερα από μια περίοδο προσαρμογής- η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Προς το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί αν εκτός από τις αγοραπωλησίες, θα καταστούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικές και οι δηλώσεις για τους φόρους γονικών παροχών και δωρεών.

Κίνδυνος αποκλεισμού από προγράμματα κοινωνικής προστασίας λόγω αντικειμενικών αξιών

Απόνερα φέρνει και σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές. Ειδικά όσοι κατοικούν σε περιοχές όπου οι τιμές ανεβαίνουν και είναι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων ή του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ ίσως να δουν να αποκλείονται.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις δράσεις που απλώνουν «περίμετρο προστασίας» προβλέπονται πέρα από εισοδηματικά κριτήρια και αντίστοιχα όρια για την ακίνητη περιουσία. Έτσι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης και του επιδόματος θέρμανσης εφόσον έχουν ακίνητο σε περιοχή όπου οι τιμές ανεβαίνουν κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των προγραμμάτων αυτών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…