Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα 30 Μαΐου 1640 απεβίωσε ο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, Φλαμανδός ζωγράφος

30 Μαΐου 1640 απεβίωσε ο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, Φλαμανδός ζωγράφος

0

Τύχη

Ω, Θεά, Τύχη, ανέμελη,

του Δία θυγατέρα

που δίνεις την ευμάρεια

σ’ όποιον επιλέξεις

συνοδοιπόρο στη ζωή,

και πλούτη του προσφέρεις,

μα τον μεθάς, σαν το κρασί

και τίποτα δε μένει.

Άφαντη γίνεσαι με μιας

κι άδεια τα χέρια αφήνεις.

Πώς ν’ αποκτήσω εύνοια

κι εγώ, θερμή ικεσία,

να τρέφεις και να γαλουχείς

το κάθε λογισμό μου

έτσι, που στα σκοτάδια μου,

λυχνάρι, μόνη σκέψη

πώς είσαι εκεί, είσαι κοντά

και την πορεία δείχνεις,

πώς να ενεργήσω,

τι να πω και τι να ξεχωρίσω,

τι να ζητώ απ’ τον φίλο μου

και πώς να προχωρήσω,

ποια βήματα και ποιες ματιές

να καρπωθώ ή να διώξω,

και πού να στρέψω τη ζωή

και τείχη να μην έβρω;

Και πού ‘ν’ ο Αγαθοδαίμονας

να τον φιλοξενήσω

να πορευτεί στο πλάι μου

να τον ευχαριστήσω;

Αναστασία (Νατάσα) Μακρή


30 Μαΐου 1640 απεβίωσε ο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, (28 Ιουνίου 1577 – 30 Μαΐου 1640). Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Φλαμανδούς ζωγράφους, το έργο του οποίου εντάσσεται στην τεχνοτροπία του μπαρόκ.

Με τον όρο Μπαρόκ (Baroque) αναφερόμαστε είτε στην ιστορική περίοδο 1600 – 1750 που ακολούθησε την Αναγέννηση (ειδικότερα τον Μανιερισμό), είτε στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ύφος που διαμορφώθηκε την περίοδο αυτή. Το ύφος του Μπαρόκ αποτέλεσε ένα νέο τρόπο έκφρασης που γεννήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας, απ’ όπου εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηρίστηκε από ένα έντονο δραματικό και συναισθηματικό στοιχείο, ενώ εφαρμόστηκε κυρίως στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τη μουσική, αλλά συναντάται παράλληλα και στη λογοτεχνία ή τη ζωγραφική.

Σκοπός του μπαρόκ είναι πρωτίστως να εντυπωσιάσει καθώς και να εξυψώσει τον άνθρωπο μέσα από τα πάθη και τα συναισθήματά του. Σε αντίθεση με τις ιδεολογικές αρχές του ρομαντικού κινήματος, ο άνθρωπος δεν εκλαμβάνεται ως μονάδα αλλά ως μέρος ενός συνόλου. Στο μπαρόκ ύφος, σε συμφωνία με το φιλοσοφικό ρεύμα της εποχής, υπάρχουν έντονα τα στοιχεία του ορθολογισμού χωρίς όμως να αποκλείονται και οι συμβολισμοί. Ο όρος μπαρόκ προέρχεται πιθανότατα από την πορτογαλική λέξη barocco, που σημαίνει το ακανόνιστο μαργαριτάρι και ως επίθετο δηλώνει γενικά την έννοια του ασυνήθιστου ή παράδοξου. Η επιτυχία του Μπαρόκ οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στην στήριξη της Καθολικής εκκλησίας, η οποία χρησιμοποίησε την τεχνοτροπία του και το δραματικό του ύφος για την αναπαράσταση πολλών θρησκευτικών θεμάτων που προκαλούσαν την συναισθηματική συμμετοχή του θεατή. Επιπλέον, η αριστοκρατία της εποχής και η βασιλική εξουσία ευνοήθηκε από το επιβλητικό ύφος του μπαρόκ για την κατασκευή ανάλογων κτιρίων ή παλατιών που ενίσχυαν το κύρος της.

Σε αντίθεση με το αναγεννησιακό ύφος που βασίστηκε κυρίως στη λογική, το ύφος του μπαρόκ απευθύνεται περισσότερο στο συναίσθημα. Παράλληλα χαρακτηρίζεται σχεδόν σε όλες τις καλλιτεχνικές εκφάνσεις του από ένα αίσθημα δέους και μεγαλείου καθώς και μια υπερβολή στη διακόσμηση και την πολυτέλεια που αναδεικνύουν ένα επιβλητικό και πομπώδες ύφος. Τα κυριότερα μέσα που χρησιμοποίησε στις εικαστικές τέχνες είναι οι καμπύλες γραμμές, οι πολύπλοκοι, διαπλεκόμενοι όγκοι, η αυστηρή ιεράρχηση των χώρων, η απόδοση της κίνησης, η εκμετάλλευση του φωτός και η δημιουργία έντονων αντιθέσεων είτε με τη μορφή εσοχών στην αρχιτεκτονική, είτε μέσω έντονων φωτοσκιάσεων στη ζωγραφική

Τίτλος πίνακα: “Η Τύχη”, 1638

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H video performance «Παραλλαγές Θανάτου» στο necubi στην Καβάλα

Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στις 20:00 Η DIY θεατρική ομάδα του Adverb Zine, που εξελίχθηκε σ…