Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θερμή η ανταπόκριση των ξανθιωτών στο άνοιγμα της εστίασης

Θερμή η ανταπόκριση των ξανθιωτών στο άνοιγμα της εστίασης

0

Γέμισαν τα «τραπεζάκια έξω» σε καφέ και ταβέρνες. Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους επαγγελματίες

 Καθυστερεί η ένταξη του ΑΜΚΑ των εργαζομένων στους δικαιούχους των δωρεάν self test, ενώ είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν τη βεβαίωση

Το άνοιγμα της εστίασης καλωσόρισαν τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, οι ξανθιώτες, που γέμισαν τα καφέ και τις ταβέρνες σε πλατείες, πεζόδρομους, κεντρικά και μη σημεία της πόλης. Αντίστοιχη ήταν η ανταπόκριση και στα εστιατόρια των περιφερειακών δήμων, κυρίως στο βουνό και κοντά στη θάλασσα. Βοηθούντος του καλού καιρού, η εστίαση υποδεχόταν τους ξανθιώτες καταναλωτές από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 22.45 όταν και ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πλήρης η συμμόρφωση στα μέτρα

Την θετική ανταπόκριση των ξανθιωτών καταναλωτών, αλλά και την πιστή τήρηση μέτρων και υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους επαγγελματίες καφέ και εστίασης μεταφέρει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ και του σωματείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Μαίρη Τσιακίρογλου, η οποία εξηγεί ότι υπήρξε γενικά μία συγκατάβαση, ως προς την τήρηση των μέτρων και από τις δύο πλευρές. Άλλωστε, όπως προσθέτει, για τους επαγγελματίες υπήρχε το know-how, αφού με μέτρα κλήθηκαν να λειτουργήσουν και το περσινό καλοκαίρι.

Αυτό ωστόσο, που πρέπει να «διορθωθεί χθες», όπως λέει χαρακτηριστικά είναι η ένταξη του ΑΜΚΑ των εργαζομένων της εστίασης στους δικαιούχους χορήγησης self test, γιατί παρότι είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με την ΚΥΑ, να διενεργούν ένα αυτοδιαγνωστικό έλεγχο ανά οκτώ ημέρες (αντί δύο που είχε ανακοινωθεί αρχικά), δεν μπορούν να προμηθευτούν τα τεστ, με αποτέλεσμα να καλούνται οι εργοδότες να επιβαρυνθούν με το κόστος. Και όπως μάλιστα, συμπληρώνει η κ. Τσιακίρογλου καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τους ίδιους τους επαγγελματίες, που καλούνται να αναλάβουν το κόστος για τα δικά τους τεστ.

Πώς λειτουργεί η εστίαση

Εστιατόρια , καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering κ.λπ. άνοιξαν πλέον, μετά από έξι μήνες σε αναστολή, σε εξωτερικούς χώρους όπου οι πελάτες είναι αποκλειστικά καθήμενοι.

Το ωράριο διαμορφώθηκε από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες delivery και take away, χωρίς πάντως την παραμονή των πελατών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό χώρο των επιχειρήσεων.

Μέχρι 10/5 εφαρμόζονται τα μέτρα της νέας ΚΥΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν έως τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Για την επαναλειτουργία της εστίασης προβλέπεται ότι μόνο τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα clubs, οι μουσικές σκηνές, οι μπουάτ, αλλά και οι χώροι δεξιώσεων κ.λπ. παραμένουν κλειστά.

Αντίθετα, όλα τα εστιατόρια (πλην φοιτητικών εστιατορίων), και τα καφέ λειτουργούν αρκεί να διαθέτουν εξωτερικούς χώρους όπου οι πελάτες είναι αποκλειστικά καθήμενοι. Βασική προϋπόθεση είναι επίσης η μη αναπαραγωγή μουσικής.

Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Τα μέτρα

Επίσης στους κανόνες επαναλειτουργίας ισχύουν τα εξής:

-Υποχρεωτικό self test 2 φορές την εβδομάδα για τους εργαζόμενους

-Απολύμανση καταλόγων

– Υποχρεωτική τοποθέτηση απολυμαντικού σε κάθε τραπέζι

– Μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους εν αναμονή πελάτες, σύσταση για χρήση μάσκας στους καθήμενους στα καθίσματα ή το μπαρ

– Αποστάσεις τραπεζιών (90 εκ. χωρίς στο ενδιάμεσο να παρεμβάλλονται καρέκλες, 1.20 εκ. όταν παρεμβάλλεται καρέκλα στη μια πλευρά του τραπεζιού, 1.80 εκ. εάν παρεμβάλλονται 2 καρέκλες)

-Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τοποθέτηση 2 σκαμπό μαζί σε απόσταση 1.5 μ. η επόμενη δυάδα σκαμπό.

-Δεν επιτρέπεται η μουσική.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …