Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Ιούλιο η εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Ιούλιο η εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ

0

Ο Επίτροπος Οικονομικών Π.Τζεντιλόνι χαρακτήρισε το ελληνικό σχέδιο από τα καλύτερα στην Ε.Ε.

Η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, με την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ να τοποθετείται τον Ιούλιο.

Ο Ιταλός επίτροπος μίλησε διαδικτυακά στην πρώτη ημέρα του Φόρουμ των Δελφών και ήταν ενθαρρυντικός για το ελληνικό σχέδιο, λέγοντας ότι «η αρχική αξιολόγηση είναι θετική». Το σχέδιο, είπε, είναι συνεπές με τους 4 πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τόνισε μάλιστα ότι το ελληνικό σχέδιο είναι από τα πιο σημαντικά στην Ε.Ε., και το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί όχι μόνο τις επιχορηγήσεις, αλλά και τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων που της αναλογούν, για να προωθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, το καθιστά ακόμη σημαντικότερο. Σημειώνεται ότι κάποια κράτη-μέλη δεν έχουν εκδηλώσει πρόθεση να χρησιμοποιήσουν και τα δάνεια.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, 14 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει τα εθνικά τους σχέδια (η Ελλάδα ήταν η δεύτερη κατά σειρά) και, με εξαίρεση 2-3, τα υπόλοιπα αναμένεται να το πράξουν έως το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, ο Ιταλός επίτροπος κράτησε μια μικρή επιφύλαξη ως προς τον χρόνο εκταμίευσης, σε περίπτωση που θα καθυστερήσει η έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο κ. Τζεντιλόνι υποστήριξε ότι Ευρώπη και Αμερική έχουν δώσει «διαφορετικές αλλά συγκρίσιμες απαντήσεις» στην κρίση του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι οι εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις ήταν τριπλάσιες στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «άνευ προηγουμένου» την απόφαση για την έκδοση κοινού χρέους, λέγοντας ότι αποτελεί ένα εργαλείο αλληλεγγύης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η σύγκλιση στην Ε.Ε., τόνισε, είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, και αν το όπλο του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι αρκετό για να την επιτύχει, τουλάχιστον θα μειώσει τους κινδύνους.

Κλείνοντας με ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη συνοχή της Ευρώπης, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι όταν ο Γερμανός υπουργός μιλάει για κοινή πολιτική υγείας σημαίνει ότι άλλαξαν πολλά στην Ευρώπη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΦΚΑ – Σε ισχύ η ρύθμιση των 72 δόσεων

Για οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την πανδημία Σε ισχύ έχει τεθεί από την…