Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ταξίδι με Green Pass και τέλος στα sms

Ταξίδι με Green Pass και τέλος στα sms

0

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα η απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τις Παρασκευή ισχύουν τα νέα μέτρα χαλάρωσης-Απελευθερώνονται λιανεμπόριο και μετακινήσεις

 

Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, την Τετάρτη.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκέρτσος από την Παρασκευή 14 Μαΐου απελευθερώνεται πλήρως το λιανεμπόριο με δεδομένο ότι τελειώνουν τα SMS στο 13033, τα οποία βρίσκονταν στη ζωή μας από τον Νοέμβριο του 2020.

Συμπλήρωσε επίσης πως από την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ακόμα, από την ίδια μέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 00:30, αντί για τις 23:00, που ήταν μέχρι σήμερα, και θα ολοκληρώνεται στις 05:00 το πρωί. Την ίδια μέρα, όπως έχει ανακοινωθεί ανοίγουν και τα μουσεία.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι επιστρέφουν και οι άδειες σε όλους τους υγειονομικούς της χώρας και στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, ενώ ανακοίνωσε επιπλέον στοιχεία για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», τους εμβολιασμούς δηλαδή στα νησιά με το εμβόλιο της Johnson and Johnson.

 

Ταξίδι στα νησιά με το Green Pass

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πως οι μετακινήσεις προς τα νησιά της χώρας μας θα γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση του Green Pass. Αυτό θα περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε PCR test 72 ή rapid test ή self test, είτε βεβαίωση νόσησης.

Δηλαδή με πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test ή self test 24 ωρών. Δεκτή θα γίνεται η βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα γίνεται από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Επίσης το PLF θα εξακολουθήσει για εισερχόμενους τουρίστες.

Εξαίρεση ΄στο πράσινο πιστοποιητικό αποτελούν η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και Εύβοια.

 

Ποια βήματα θα ακολουθήσουν

Το «ξεκλείδωμα» θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και σε άλλους τομείς. Το αμέσως επόμενο διάστημα ανοίγουν ωδεία. Θα γίνει επανεκκίνηση για πρακτικές σε κλινικές, σε εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια. Θα ξεκινήσει η διά ζώσης επαναλειτουργία σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά και θα ξεκινήσουν και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους.

-Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.

-Στις 17 Μαΐου γίνεται επανεκκίνηση σε πρακτικές, κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

-Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50%, με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…