Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Συνεχίζονται τα «ζόρια» για την εστίαση

Συνεχίζονται τα «ζόρια» για την εστίαση

0

Πρόβλημα για τα καφενεία και τα μαγαζιά με μικρό εξωτερικό χώρο –  Δεν πήραν ακόμη τις άδειες χρήσης κοινοχρήστων από τον δήμο και τρώνε πρόστιμα από την Αστυνομία 

 

Επιπλέον κόστος για την εστίαση το δεύτερο self test του προσωπικού

 

Το πρώτο crash test με το άνοιγμα της εστίασης στην Ξάνθη στέφθηκε από επιτυχία και η γενική εικόνα είναι πολύ φωτεινή και ενθαρρυντική για τη συνέχεια. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι παρότι το άνοιγμα περιορίζεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους ωστόσο η εικόνα θυμίζει προ covid εποχή. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά, δείχνει ανακουφισμένος  και εκφράζει διάθεση για κατανάλωση, παρά τα περιοριστικά μέτρα που συνεχίζουν να ισχύουν. Ωστόσο στην γενική εικόνα υπάρχουν κάποιες γκρίζες σκιές, αθέατες από το κοινό υπαρκτές δε και πιεστικές για τους καταστηματάρχες που καλούνται να τις αντιμετωπίσουν.

Πρόβλημα για τα καφενεία και τα μαγαζιά με μικρό εξωτερικό χώρο

Το πρόβλημα εστιάζεται στα καφέ και καφενεία και ιδιαίτερα σ’ αυτά με μικρό εξωτερικό χώρο και που το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας τους ήταν εντός του καταστήματος. Απ’ αυτά άλλα δεν άνοιξαν καθόλου άλλα υπολειτουργούν με 2 – 3 τραπέζια μόνο και μόνο για να κρατήσουν κάποιους πελάτες. Ωστόσο παρατηρείται και το φαινόμενο κάποια που έχουν εξωτερικό χώρο να είναι σχεδόν άδεια γεγονός που αποδίδεται στην φοβία ίσως των θαμώνων ή ακόμη χειρότερα στην αλλαγή συνήθειας λόγω της πολύμηνης καραντίνας.

Ωστόσο τα στέκια της νεολαίας στην Π. Πόλη ή στην «παραλία» η εικόνα σαφώς και θυμίζει προ covid  εποχή: «Ο κόσμος βγαίνει πολύ και μαζικά και καταναλώνει . Σε γενικές γραμμές όλα φαίνονται καλά και ενθαρρυντικά. Αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική για όλη την εστίαση. Υπάρχουν πολλά προβλήματα . Θεωρώ ότι έγιναν κακοί χειρισμοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας με αποτέλεσμα να πληγεί η οικονομία και αυτό θα φανεί τα επόμενα χρόνια. », επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου καφέ μπαρ κ. Μπάμπης Δαργανάκης.

 

Δεν πήραν ακόμη τις άδειες χρήσης κοινοχρήστων από τον δήμο και τρώνε πρόστιμα από την Αστυνομία 

Εκτός από τα οικονομικά θέματα ανάκτησης πελατείας, τα καταστήματα με εξωτερικούς χώρους έχουν να αντιμετωπίσουν και λειτουργικά θέματα για τα οποία όμως ευθύνεται ο δήμος. Ειδικότερα όπως μας αναφέρουν ενώ έχουν κάνει αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου ο δήμος δεν τους έχει χορηγήσει ακόμη την άδεια. Όπως υποστηρίζεται από το δήμο η καθυστέρηση οφείλεται στην πανδημία και στο γεγονός ότι δεν γίνονταν αιτήσεις εγκαίρως γιατί δεν ήταν γνωστό πότε θα ανοίξει η εστίαση. Την ίδια στιγμή η Αστυνομία κάνει ελέγχους για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας και διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει… άδεια λειτουργίας με αποτέλεσμα να επιβάλλει πρόστιμο όχι για την μη τήρηση των μέτρων αλλά για την έλλειψη άδειας!.

Να σημειώσουμε ότι ο δήμος έχει παρατείνει την προθεσμία χορήγησης αδειών μέχρι τις 31 Μαΐου.

Επιπλέον κόστος για την εστίαση το δεύτερο self test του προσωπικού

Τόσο ο κ. Δαργανάκης όσο και η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου τονίζουν ως μεγάλη επιβάρυνση για τους εργοδότες το δεύτερο self test που καλούνται να καλύψουν και συνολικά τέσσερα τον μήνα: «Υποτίθεται ότι θέλουν να στηρίξουν την εστίαση και μας βάζουν να πληρώσουμε το δεύτερο self test που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την εβδομάδα οι υπάλληλοί μας. Για έναν που έχει 40 άτομα προσωπικό είναι 200 ευρώ τον μήνα. Μας ρωτούν αν μπορούμε να το καλύψουμε. Κι ακούμε και τις ειρωνείες του κ. υπουργού Ανάπτυξης ότι κάποιος που έχει 40 άτομα προσωπικό δεν έχει ανάγκη από 200 ευρώ!», τονίζει με αγανάκτηση ο κ. Δαργανάκης.

«Είναι ένα αγκάθι για το άνοιγμα της εστίασης η επιβάρυνση αυτή. Ζητήσαμε επανειλημμένως να απαλλαχτούμε από αυτό το επιπλέον κόστος. Έχουμε ήδη επωμιστεί πολλά», υπερθεματίζει η κα Τσιακίρογλου.

Επιπρόσθετα επισημαίνει αυτή την καθυστέρηση του δήμου να χορηγήσει τις άδειες ότι κοστίζει στους επαγγελματίες που πληρώνουν άδικα πρόστιμα χωρίς να ευθύνονται. Τέλος η κα Τσιακίρογλου δηλώνει: «Η εικόνα είναι ενθαρρυντική και είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου Αρκεί να μην έχουμε πισωγυρίσματα και σύντομα να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι και να επιτραπεί η μουσική. Εμείς από την πλευρά μας τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλαστικά Θράκης: Ισχυρή λειτουργική κερδοφορία 44 εκατ. για το 2023

Ο Όμιλος ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς Ο Όμιλος ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡ…