Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συνδρομή του δήμου για δρομολόγια στην Σταυρούπολη

Συνδρομή του δήμου για δρομολόγια στην Σταυρούπολη

0

Μ. Τσέπελης: «Θα καλυφθούν με χρηματοδότηση από το δήμο 2 δρομολόγια από και προς τη Σταυρούπολη και τα χωριά και επιπλέον για όλα τα Σάββατα τους καλοκαιρινούς μήνες»

 

Με απλή πλειοψηφία εγκρίθηκε η παραχώρηση γραφείων από την ΠΕΔ για να στεγαστούν τμήματα των Οικονομικών υπηρεσιών του δήμου

 

 

Με πολλές ευχές για τις γιορτές αλλά και για ταχεία ανάρρωση των προσβληθέντων από κορωνοϊό αντιδημάρχων και υπαλλήλων ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά το καλό κλίμα δεν συνεχίστηκε καθ’ όλη τη συνεδρίαση. Για την ακρίβεια  η παράταξη Δήμος Πρότυπο με τον επικεφαλής κ. Δημαρχόπουλο αποχώρησε αμέσως μετά καταγγέλλοντας μη νόμιμη την συμμετοχή του κ. Χασάνογλου Φερντούν στο δημοτικό συμβούλιο ενώ και οι υπόλοιπες παρατάξεις εξαπέλυσαν κοινή επίθεση στην δημοτική αρχή με μια σειρά από θέματα που έθεσαν υπό μορφή ανακοινώσεων και ερωτήσεων ενώ δεν κατάφεραν επίσης να συμφωνήσουν σ’ ένα θέμα που έρχεται για τρίτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο και αφορά την παραχώρηση γραφείων από την ΠΕΔ στον δήμο ώστε να στεγαστεί το τμήμα προμηθειών και το λογιστήριο από τις οικονομικές υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χώρου ιδιαίτερα τώρα με τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Αποχώρηση Δημαρχόπουλου παρά τη διαβεβαίωση του προέδρου περί νομιμότητας συμμετοχής του Φερντούν

Ανυποχώρητος στο θέμα του Χασάνογλου Φερντούν για μια ακόμη φορά εμφανίζεται ο επικεφαλής της παράταξης Δήμος Πρότυπο κ. Χ. Δημαρχόπουλος τονίζοντας πως είναι: «Απαράδεκτο το γεγονός της επαναφοράς του μετά από κατά παραγγελία γνωμοδότηση ενός εξωτερικού δικηγόρου. Οφείλουμε να περιμένουμε νέα διαπιστωτική πράξη του συντονιστή ή την απόφαση του ΣτΕ. Έως τότε δεν θα συμμετάσχουμε στα δημοτικά συμβούλια…».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Μελισσόπουλος ζήτησε από τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου κ. Μπούτο να τον διαβεβαιώσει για την νομιμότητα: «θα παραμείνουμε αλλά θέλουμε να μην υπάρχει θέμα νομιμότητας». Το ίδιο ζήτησε και ο κ. Λύρατζης:  «Εσείς να μας βεβαιώσετε για την νόμιμη σύγκληση του Δ.Σ. εσείς έχετε την ευθύνη».

Ο κ. Μπούτος τους απάντησε: «Σας έχουμε στείλει και τη δεύτερη γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Δετσαρίδη που βεβαιώνει τη νομιμότητα της συμμετοχής του Φερντούν.  Έχω πειστεί και από τον Δετσαρίδη και από την νομική υπηρεσία ότι η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου νόμιμη μέχρι να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις».

Καμαρίδης έξαλλος με Δημαρχόπουλο

Να σημειώσουμε πως επειδή ο κ. Δημαρχόπουλος είχε καταθέσει μια σειρά από ερωτήσεις υπήρξε ο προβληματισμό αν θα πρέπει ή όχι να απαντηθούν εν τη απουσία του. Η δημοτική αρχή επέμεινε πως πρέπει να απαντηθούν. Ιδιαίτερα δε ο κ. Καμαρίδης που είπε πως πριν πάρει απάντηση έχει γεμίσει το διαδίκτυο με κατάπτυστες κατηγορίες στο πρόσωπο μου και στην επιχείρηση. Θα βγω από αύριο και θα του απαντήσω με όλα τα στοιχεία». Τελικά ο πρόεδρος αποφάσισε να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κ. Δημαρχόπουλου στο επόμενο συμβούλιο είτε είναι παρών είτε όχι.

Πρόταση για ψηφιακή στρατηγική

Ακολούθως ο Τσαρεκτσή Τζενάν από την παράταξη «Ξάνθη για Όλους» κατέθεσε μια πρόταση για την Ψηφιακή στρατηγική του δήμου και ειδικότερα να συσταθεί μια επιτροπή που θα σχεδιάσει επέκταση του ασύρματου δικτύου και μια σειρά από καινοτόμες για την ψηφιακή σύνδεση των υπηρεσιών του δήμου αλλά και καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού των δημοτών.

Απαντήσεις στα θέματα της Σταυρούπολης από τον δήμαρχο – Ο δήμος θα αναλάβει το κόστος των δρομολογίων τους καλοκαιρινούς μήνες

Συνεχίζοντας στη διαδικασία των ερωτήσεων απαντήσεις έδωσε ο δήμαρχος για την ερώτηση τριών παρατάξεων αναφορικά με την πορεία των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Σταυρούπολη καθώς και την δέσμευση του δημάρχου για διευκόλυνση των μετακινήσεων των κατοίκων με δρομολόγια του ΚΤΕΛ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν έχει μαθητικά δρομολόγια.  Ειδικότερα ο δήμαρχος σημείωσε : «Εξασφαλίσαμε 800.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών  γιατί θέλαμε να αποκαταστήσουμε έργα υποδομής όπως  γέφυρα από Δαφνώνα και Γέρακα που καταστράφηκαν από πλημμύρες και δεν αποκαταστάθηκαν  ποτέ. Επίσης θα γίνουν κάποια έργα οδοποιίας, Αλλά για να γίνουν αυτά χρειάζονται μελέτες με χρονοδιάγραμμα. Δεν είναι λόγια του αέρα εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση και κάνουμε τις μελέτες.   Δεν δέχομαι την υποκριτική αγάπη και την ευαισθησία σας για τη Σταυρούπολη. Σε λίγο καιρό θα τα υλοποιήσουμε.» Αναφορικά δεν με τα δρομολόγια είπε: «Είχαμε δυσλειτουργία στη σύμβαση με το ΚΤΕΛ καθώς παλιότερο νομοσχέδιο επέτρεπε μόνο έως 12 χιλιόμετρα. Τώρα όμως ξεπεράστηκε και μπορούμε να καλύψουμε εμείς με χρηματοδότηση από το δήμο 2 δρομολόγια από και προς τη Σταυρούπολη και τα χωριά και επιπλέον για όλα τα Σάββατα έχουμε κοστολογημένη μελέτη περιμένουμε την περιφέρεια να μας απαντήσει και θα το φέρουμε στην Οικονομική. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με διοίκηση ΚΤΕΛ και τον αντιπεριφερειάρχη. Να σημειώσουμε ότι πλέον οι ΟΤΑ να εκτελούν μετακινήσεις όταν δεν υπάρχει δρομολόγιο του ΚΤΕΛ».

Τα 13 μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες και το ΟΧΙ της ΔΕΥΑΞ για μείωση τιμολογίων

Η επόμενη ερώτηση των τριών παρατάξεων αφορούσε τα 13 μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες πού οι επιχειρήσεις τους είχαν αναστείλει την λειτουργία τους λόγω covid το 2020 και το τρέχον έτος και αν εφαρμόζεται η 108 απόφαση απαλλαγή στα τέλη κοινοχρήστων και τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ

Απαντώντας ο κ. Φανουράκης είπε πως έχει εφαρμοστεί η απόφαση 1/6/2020 του δημοτικού συμβουλίου για 70% μείωση τελών χρήσης: «Πλήρωσαν μόνο για το διάστηκα που ήταν σε λειτουργία και για το τρέχον έτος ισχύει το ίδιο. Επίσης είναι σε ισχύ η 107απόφαση για απαλλαγή ανταποδοτικά τέλη για όσο διάστημα είναι κλειστές,  έχουμε στείλει την απόφαση να εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο που μας έχει υποδείξει η ΚΕΔΕ.  Θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα ενημερωθούν οι επαγγελματίες». Σ’ ότι αφορά το θέμα της ΔΕΥΑΞ απάντησε ο κ. Καμαρίδης ο οποίος είπε: «Ζητάτε να χαμηλώσει το τιμολόγιο από μια επιχείρηση ανταποδοτικού χαρακτήρα. Να σας πως ότι αν κάνουμε 3 ευρώ μείωση η ΔΕΥΑΞ χάνει έσοδα 120.000 τον μήνα είναι 1. 300.000 ευρώ το χρόνο. Ποιος θα δώσει τα χρήματα στην επιχείρηση για να αγοράσει σωλήνες, έργα κ.λ.π. Θα πορευτούμε στο λόγο της λογικής και όχι στις εύκολες λύσεις».

Με απλή πλειοψηφία εγκρίθηκε η παραχώρηση γραφείων από την ΠΕΔ για να στεγαστούν τμήματα των Οικονομικών υπηρεσιών του δήμου

Στην ημερήσια διάταξη το 1ο θέμα αφορούσε την έγκριση παραχώρησης από την ΠΕΔ/ΑΜΘ χώρων για να στεγαστούν τμήματα των Οικονομικών υπηρεσιών του δήμου. Ένα θέμα που έρχεται για τρίτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο. Στην εισήγηση υπήρχε και αίτημα των υπαλλήλων ενώ ο εισηγητής αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης διευκρίνισε εξ αρχής ότι για το χρησιδάνειο χρειάζεται η ενισχυμένη πλειοψηφία των 21 ψήφων ενώ πρόσθεσε πως έχουν βρεθεί και εξετάζονται χώροι για να παραχωρηθούν για χρήση από τις παρατάξεις. Αυτές οι δύο επισημάνσεις προκάλεσαν σύγχυση μετά τη ψηφοφορία καθώς η μεν δεύτερη εκλήφθηκε ως συμψηφισμός για να δοθεί θετική ψήφος ενώ για την πρώτη υπήρξε αμφισβήτηση αν έχει απορριφθεί καθώς έλαβε μεν την πλειοψηφία των παρόντων με  18 ψήφους αλλά όχι την ενισχυμένη των 21.

Ο κ. Φανουράκης διευκρίνισε εκ νέου ότι είναι ξεχωριστές εισηγήσεις και ότι η αποδοχή παραχώρησης χρήσης  θέλει απλή πλειοψηφία αλλά δεν έπεισε τον κ. Λύρατζη που επέμεινε ότι είναι κοινή η εισήγηση.  Τελικά ζητήθηκε η γνώμη της νομικής υπηρεσίας που εκφράστηκε από την κα Χατζηηλιάδου και ήταν ότι θέλει την πλειοψηφία των παρόντων. Υπέρ ψήφισαν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης και από την αντιπολίτευση οι: Ανταμπούφης, Βογιατζής, Παπαϊωάννου Αριάνα, Παπαχρόνης, Σπανίδης, Σταματιάδης, Τσακιρίδης. Οι παρατάξεις Μελισσόπουλου και Λύρατζη ψήφισαν Λευκό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…