Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στην ευχέρεια του κάθε τμήματος η διεξαγωγή της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου στα Πανεπιστήμια  

Στην ευχέρεια του κάθε τμήματος η διεξαγωγή της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου στα Πανεπιστήμια  

0

Τα self test προϋπόθεση για την είσοδο φοιτητών-καθηγητών στους χώρους του πανεπιστημίου-Αναμένεται μετά τις 19/5 να ξεκινήσουν οι κατακτήριες εξετάσεις στα τμήματα του ΔΠΘ

 

Το αίτημα των πρυτανικών αρχών για χορήγηση δωρεάν self test σε όλους τους φοιτητές γνωστοποίησε στο «Ε» η αντιπρύτανης κ. Ζωή Γαβριηλίδου

Τα τμήματα των πανεπιστημίων θα αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα γίνουν φέτος οι εξετάσεις για το εαρινό εξάμηνο και μόνο με μέτρα ασφάλειας όπως τα self test, δήλωσε στο «Ε» η κυρία Ζωή Γαβριηλίδου αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ.

Επίσης η ίδια ανέφερε πως μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας παραμένει η αναστολή κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητας, πέραν των κλινικών πρακτικών στις σχολές της ιατρικής και κάποιων εργαστηρίων τα οποία παραμένουν στην ευχέρεια του τμήματος, για το αν θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης η διαδικτυακά.

Ακόμα στην περίπτωση που οι φοιτητές χρειάζεται να παρευρεθούν δια ζώσης σε κάποια ακαδημαϊκή τους υποχρέωση, απαιτείται να διενεργούν self test πριν την πρόσβαση τους στις εγκαταστάσεις της σχολής. Ακόμη, υποχρεωτικό είναι το self-test, για τους καθηγητές οι οποίοι θα έρχονται σε επαφή με τους μαθητές.

Όπως εξήγησε η κα Γαβριηλίδου, μεταφέροντας τα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας, υπάρχει η δυνατότητα για διενέργεια με φυσική παρουσία πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών Α’ κύκλου στις Πολυτεχνικές Σχολές/Τμήματα, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.

Παρόλα αυτά η ίδια δήλωσε ότι παραμένει πολύ δύσκολο για τους φοιτητές να έρθουν στην πόλη στην οποία σπουδάζουν, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ξενοικιάσει, άλλοι μένουν μακριά, και άλλοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οπότε και παραμένουν διστακτικοί στο να μεταβούν στη πόλη των σπουδών τους.

 

Μετά τις 19/5 οι κατατακτήριες εξετάσεις

Όπως γνωστοποίησε η αντιπρύτανης, μετά τις 19 Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσουν οι κατατακτήριες εξετάσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Δεκέμβριο το 2020. Οι εξετάσεις θα διεξάγονται μετά τη διενέργεια υποχρεωτικού self –test, ενώ δεν έχουν αποφασιστεί προς το παρόν οι ακριβείς ημερομηνίες για το κάθε τμήμα.

Ακόμα στην περίπτωση που υπάρχει ενδεχόμενο δια ζώσης εκπαίδευσης ή πρακτικής άσκησης, παραμένει η τήρηση των απαραίτητων μέτρων πέρα του ατομικού τεστ, όπως είναι  η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών, ο αερισμός των χώρων κλπ. Για τη δια ζώσης επανέναρξη των παραπάνω δραστηριοτήτων, επίκειται έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 

Αίτημα ΔΠΘ για δωρεάν self test στους φοιτητές

Επίσης η κα Γαβριηλίδου ανέφερε ότι η Πρυτανεία του ΔΠΘ σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας, διεκδικεί δωρεάν ατομικά αυτοδιαγνωστικά τεστ για όλους τους φοιτητές. Επιπλέον δήλωσε πως όλα τα τμήματα έδωσαν τα ΑΜΚΑ των φοιτητών τους, έτσι ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν τα δωρεάν self-test σε περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση από το Υπουργείο.

Τέλος το ΦΕΚ που αναμένεται να εκδοθεί , θα δώσει λύσεις σε πολλούς προβληματισμούς που ταλανίζουν τόσο τους φοιτητές όσος και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …