Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Σταυρόλεξο» η συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφικού

«Σταυρόλεξο» η συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφικού

0

Τα νέα δεδομένα με βάση την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής εξηγεί στο «Ε» ο πρόεδρος των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης Ξάνθης Ηρ. Ζωγράφος

Πολλές προοπτικές και νέες προκλήσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα από την καθιέρωση της τηλεκπαίδευσης

Νέα δεδομένα καλούνται να αντιμετωπίσουν φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σε όλες τις σχολές. Ένα άλλο καινούργιο στοιχείο, είναι το διπλό μηχανογραφικό το οποίο θα συμπληρώσουν προαιρετικά οι μαθητές, εφόσον επιθυμούν μετά από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, να διεκδικήσουν κάποια θέση σε δημόσιο ΙΕΚ.

Σε συνέντευξη του στο «Ε» ο πρόεδρος των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης Ξάνθης, Ηρακλής Ζωγράφος διευκρίνισε όλα τα θολά σημεία των νέων μηχανογραφικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο συμπλήρωσης τους. Ο ίδιος διευκρίνισε τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο θα λειτουργήσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Συγκεκριμένα η ελάχιστη βάση θα διαμορφώνεται από κάθε σχολή, σύμφωνα με το μέσο όρο όλων των μαθητών οι οποίοι εξετάζονται πανελλαδικώς σε ένα συνδυασμό μαθημάτων. Η κάθε σχολή λοιπόν θα καθορίσει τον συντελεστή με τον οποίο θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των μαθητών έτσι ώστε να διαμορφώσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής. (Για παράδειγμα εάν ο μέσος όρος των γραπτών των μαθητών του ανθρωπιστικού πεδίου είναι 11.5, και μία σχολή βάλει συντελεστή 1 τότε η ελάχιστη βάση της θα είναι το 11.5).

Σύμφωνα με το κ. Ζωγράφο, η ελάχιστη βάση εισαγωγής, δεν θα επηρεάσει καθόλου τις υψηλόβαθμες σχολές, οι οποίες θα παραμείνουν στα επίπεδα που κινούνται τόσα χρόνια. Τα τμήματα τα οποία θα επηρεαστούν είναι αυτά που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις και σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν διαθέτουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Το σημαντικό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι φέτος δεν θα είναι εφικτό να εισαχθούν μαθητές, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει κάτω από 5.000 μόρια. Αυτό σημαίνει πως περίπου 20-25 χιλιάδες μαθητές θα μείνουν εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Με δεδομένο πως υπάρχουν περίπου 78.000 θέσεις για υποψήφιους εισακτέους, μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει το νέο σύστημα, τόνισε ο κ. Ζωγράφος. Επίσης ο ίδιος σχολίασε ότι την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την θεωρεί σωστό σημείο, ώστε να εισαχθεί κάποιος στο Πανεπιστήμιο. Το αρνητικό βέβαια είναι ότι στην περίπτωση που δεν δύναται να απορροφηθεί κάποιος αριθμός εισακτέων, ενδέχεται να υπάρξει μεγάλη εκροή τόσο φοιτητών όσο και συναλλάγματος στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο πρόεδρος των φροντιστηρίων της Ξάνθης δεν είναι απαισιόδοξος, αλλά σίγουρα πρέπει να υπολογιστεί το πώς λειτουργεί αυτό το νέο σύστημα

Σωστή καθοδήγηση στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Ο ίδιος επισημαίνει πως η συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφικού, αποτελεί «σταυρόλεξο» για τους μαθητές. Έχει ήδη συστήσει στους ίδιους να μην εμπιστεύονται λάθος ανθρώπους σε τόσο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή τους, αλλά τους κατάλληλους καθηγητές οι οποίοι είναι ενημερωμένοι και μπορούν να τους εξασφαλίσουν την ορθή συμπλήρωσή του.

Ενημερωθήκαμε σε αυτό το πλαίσιο, πως ο Σύλλογος Φροντιστών Θράκης πρόκειται να διοργανώσει άλλο ένα σεμινάριο μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών το οποίο θα αφορά την ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού, όπως είχε διοργανωθεί και ένα μήνα νωρίτερα. Το σεμινάριο αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να το παρακολουθήσουν οι μαθητές με σκοπό  να λάβουν απαντήσεις σε τυχόν απορίες, αλλά και να διαλευκάνουν τα γκρίζα σημεία.

Ειδικά και μόνο για φέτος η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου μπορεί να εκκινήσει πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων και στη συνέχεια να το ολοκληρώσουν (τελικό) . Ειδικά και μόνο για το σχολικό έτος 2020-2021 δεν υφίσταται περιορισμός στον αριθμό των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων που μπορούν να δηλωθούν. Επίσης, το μηχανογραφικό δελτίο θα κατατεθεί αφού πρώτα ανακοινωθούν όλα τα αποτελέσματα δηλαδή οι βαθμοί στα βασικά αλλά και στα ειδικά μαθήματα.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη διάρκεια της πανδημίας

«Η σωστή καθοδήγηση και πληροφόρηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, που αποτελεί σημαντική απόφαση της ζωής των υποψηφίων»
Ηρακλής Ζωγράφος
Πρόεδρος συλλόγου φροντιστηρίων Ν.Ε. Ξάνθης

Ο κ. Ζωγράφος, κάνοντας μια αποτίμηση της τηλεκπαίδευσης στη διάρκεια της χρονιάς του κορωνοϊού, σημείωσε πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτούργησε όπως ακριβώς προσδοκούσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ανάφερε επίσης πως όλα τα φροντιστήρια της Ξάνθης έκαναν σημαντικές επενδύσεις για τις διαφορετικές πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, ενώ κάποια φροντιστήρια διέθεταν παραπάνω από μία πλατφόρμες έτσι ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις πιθανές επιθυμίες των μαθητών.

Ακόμα, παρά τις δύσκολες συγκυρίες , μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας το Νοέμβριο, τα φροντιστήρια είχαν και νέες εγγραφές , ενώ και μετά το άνοιγμα των φροντιστηρίων, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι μαθητές που συνεχίζουν να προτιμούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι αυτός ο τρόπος διδασκαλίας λειτούργησε αποτελεσματικά, ιδιαίτερα στους μαθητές της Γ’ τάξης του λυκείου.

Εννοείται βέβαια πως σαν τη δια ζώσης εκπαίδευση, δεν υπάρχει κάτι συγκρίσιμο, αλλά παρόλα αυτά το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης λειτούργησε με τον αποδοτικότερο τρόπο. Ακόμα όμως η διαδικασία αυτή ανέδειξε πολλά πλεονεκτήματα τα οποία δεν υπήρχαν σαν προοπτική μέχρι σήμερα, όπως ήταν για παράδειγμα η εκπαίδευση των παιδιών σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και των ομογενών που θέλουν να εξεταστούν πανελλαδικά.

Τέλος ο κ. Ζωγράφος απηύθυνε τις ευχές του σε όλους τους υποψήφιους των Πανελλαδικών και στο καθένα ξεχωριστά, ευχόμενος να πετύχει ο καθένας τους στόχους που επιθυμεί.

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…