Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

0

Η μοναδική ελπίδα
Ποια μπορεί να είναι η μοναδική ελπίδα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού;
Ερωτώ. Ας απαντήσουν και ας μας πουν οι αρνητές ποια είναι η δική τους πρόταση.
Προσωπικά πιστεύω, όπως και εκατομμύρια άλλοι, πως η μόνη ελπίδα είναι το εμβόλιο και μόνον ο εμβολιασμός.
Δεν πρόκειται για αυθαίρετη γνώμη. Το αποδεικνύουν τα εκατομμύρια των εμβολιασμένων που πλέον δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και τα χιλιάδες θύματα σε Ινδία και άλλες υπανάπτυκτες χώρες στις οποίες δεν έχει φτάσει το εμβόλιο.
Άρα, καμία άλλη απόδειξη δεν χρειάζονται οι αρνητές που ψάχνουν για δικαιολογίες.
Γ.Δ.


Ο εμβολιασμός πάλι
Ενδεχομένως να θεωρηθώ επίμονος και εμμονικός με το θέμα του εμβολιασμού που πρέπει να γίνει κτήμα της συντριπτικής πλειοψηφίας.
Δυστυχώς, σήμερα, αυτή η πλειοψηφία δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Κι αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, ένα υπαρκτό πρόβλημα που απαιτεί λύση προερχόμενη από την ίδια την πολιτεία.
Καλές είναι οι δημοκρατικές αρχές και ιδεώδη όταν υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση. Όταν όμως υπάρχει πληθυσμός που αρνείται την κοινή λογική, την επιστήμη που αγωνίστηκε για να βρει το εμβόλιο και χωρίς λογικά επιχειρήματα και κυρίως θέτοντας τη ζωή σου αλλά και των γύρω σου σε κίνδυνο, τότε επεμβαίνει υποχρεωτικά η πολιτεία.
Έχει ευθύνη κι οφείλει να πράξει τα δέοντα και χωρίς δεύτερη σκέψη.
Γ.Δ.


Θα γίνει!
Αισιοδοξώ ότι σύντομα θα ξεκινήσει η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Τοξότες. Και αισιοδοξώ διότι υπάρχει δημόσια δήλωση – δέσμευση του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή. Μάλιστα ο υπουργός το χαρακτήρισε ως έργο προτεραιότητας.
Άρα, μετά απ’ όλα αυτά, το έργο αυτό που συζητιέται κάποιες θητείες διαφόρων κυβερνήσεων, επιτέλους θα γίνει.
Τώρα μεταξύ μας το έργο θα γίνει διότι το θέλουν και οι φίλοι και σύμμαχοι αμερικανοί. Το είπε εξάλλου με τον τρόπο του ο υπουργός. Τόνισε: « Το έργο ισχυροποιεί την στρατηγική θέση της βόρειας Ελλάδας, ως εναλλακτικής διαδρομής μεταφοράς φορτίων έναντι των στενών του Βοσπόρου».
Γ.Δ.


Οι διακινητές
Στις θαλάσσιες διαδρομές προσφύγων- μεταναστών μπορεί να υπάρχει μείωση σημαντική, όμως στον Έβρο το σύστημα από τις δύο πλευρές «δουλεύει»  κανονικά.
Καθημερινά σχεδόν εντοπίζονται και συλλαμβάνονται διακινητές. Μάλιστα είναι ν’ απορεί κανείς πού βρίσκονται τόσοι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν για την μεταφορά, όταν γνωρίζουν πως οι πιθανότητες να ξεφύγουν είναι ελάχιστες.
Πάντως, με το χέρι στην καρδιά οφείλουμε να ομολογήσουμε πως γενικά έχει μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων.
Κατάλαβαν πλέον πως δεν είναι εύκολη η διαδρομή, πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια φυλάσσονται αυστηρά.
Κάποιοι όμως επιμένουν.
Γ.Δ.


Μας κολακεύει αλλά είναι η αλήθεια
Δεν είχα πρόθεση ν’ ασχοληθώ με όσα είπε η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι η εκτίμησή μου ήταν πως αυτά που είπε ήταν αντιπροσωπευτικά και εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των Θρακιωτών.
Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε λοιπόν εκτός των άλλων «…είμαστε υπερήφανοι για τους Θρακιώτες ακρίτες μας που φυλάνε με αυταπάρνηση τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα…»
Μας κολακεύει η δήλωσή της αλλά είναι και η αλήθεια.
Εξάλλου η κυρία Πρόεδρος  έχει μισή καταγωγή από τη Θράκη, την Σταυρούπολη της  Ξάνθης, έζησε και γνωρίζει. Ως εκ τούτου θεμελιώνει ηθικό δικαίωμα να αναφερθεί στους ακρίτες Θρακιώτες.
Γ.Δ.


Περί Τουρισμού
Δεν αρνούμαι, αν είναι δυνατόν, πως στη Θράκη και στην Ξάνθη ειδικότερα θα πρέπει να δοθεί μια μεγαλύτερη έμφαση στον Τουρισμό.
Τώρα, ποιος θα το αναλάβει αυτό, ποιος θα το «κυνηγήσει» και υλοποιήσει με μέθοδο και σχέδιο, δεν το γνωρίζω και δεν βλέπω ενδιαφέρον ιδιαίτερο, σε σοβαρό επίπεδο.
Παράλληλα, δεν βλέπω να έχει σχεδιαστεί κάτι υπεύθυνο και ρεαλιστικό για τον τουρισμό που θα είναι έργο μιας ομάδας με γνώσεις στο αντικείμενο.
Αυτός δε ο σχεδιασμός θ’ αποτελεί και δέσμευση προς όλους και για μια πενταετία δεν θ’  αλλάξει και θα τηρηθούν όλες οι πτυχές του σχεδίου.
Ο τουρισμός επομένως απαιτεί σχεδιασμό και υπευθυνότητα απέναντι στον επισκέπτη.
Πρωτίστως όμως να σχεδιαστεί και αποφασιστεί για ποιας μορφής τουρισμό εννοούμε.
Γ.Δ.


Έχουμε και άλλους δύο τομείς
Όμως, εάν η περίπτωση του τουρισμού που θέλουμε να μπορούμε να προσφέρουμε είναι το ζητούμενο, υπάρχουν οι άλλοι δύο τομείς οι οποίοι υπάρχουν στο νομό μας και αποτελούν τις κύριες πηγές οικονομικής ανάπτυξης.
Για τον πρωτογενή τομέα ο λόγος και για τον δευτερογενή.
Γεωργία- Κτηνοτροφία και Αλιεία ο πρώτος, βιομηχανία – βιοτεχνία ο δεύτερος.
Τα δεδομένα στους τομείς αυτούς είναι ικανοποιητικά και με λίγη προσπάθεια ακόμη θα γίνουν καλύτερα.
Στον πρωτογενή τομέα διαθέτουμε ανθρώπινο κεφάλαιο σημαντικό όπως και σε καλλιεργημένες εκτάσεις που πλέον και νέα είδη καλλιεργούν.
Στον τομέα της βιομηχανίας παρά τα μεγάλα τραύματα της οικονομικής κρίσης, συνεχίζουν σοβαρές επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν.
Απλά στον τομέα αυτό απαιτούνται νέες επενδύσεις με νέα προϊόντα ή και αξιοποίησης των εδώ παραγόμενων. Το κεφάλαιο είναι μεγάλο και σοβαρό και δεν μπορεί ν’ αναλυθεί σε λίγες γραμμές.
Γ.Δ.


Πρόβλημα με τα κρατικά κανάλια
Έντονες διαμαρτυρίες υπάρχουν για τη κακή εικόνα που έχουν αρκετοί συμπολίτες στους τηλεοπτικούς δέκτες τους κυρίως στα κρατικά κανάλια.
Κάποιοι επικοινώνησαν με την Αθήνα, τους ενημέρωσαν σχετικά και τους υποσχέθηκαν να διορθωθεί το θέμα. Οι μέρες όμως περνούν και διόρθωση δεν υπάρχει.
Το πρόβλημα παρουσιάστηκε αμέσως μετά τη νέα ρύθμιση που υλοποίησε η DIGEA.
Επιτέλους, πληρώνουμε όλοι την ΕΡΤ, οφείλει να μας παρέχει ποιοτική εικόνα.
Γ.Δ.


Τώρα τρέχουν να ανοίξουν την Νυμφαία
Ξεσηκώθηκαν άπαντες οι πολιτικοί της ΝΔ μόλις έγινε γνωστό το κλείσιμο της Νυμφαίας. Πηγαινοέρχονται εκεί επιβλέποντας τις εργασίες , βγάζοντας τις απαραίτητες φωτογραφίες και αναρτώντας τες στην συνέχεια στα social. Το ίδιο και οι πρόεδροι των επιμελητηρίων που έκαναν και δωρεές isobox και εξοπλισμό. Χθες μάλιστα ήρθε και ο κ. Αρκουμανέας από τον ΕΟΔΥ για να δει τις προετοιμασίες. Μόνο ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος είναι άφαντος και αντ’ αυτού έκανε δήλωση ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ο κ. Τσώνης και είπε μεταξύ άλλων ότι είναι θετικό που άνοιξε η πύλη εισόδου του Ορμενίου (Εβρίτης γαρ)!
Η Νυμφαία όταν ετοιμαστεί θα ανοίξει, το ζήτημα είναι γιατί δεν έγιναν όλα αυτά πριν ώστε να μην χρειαστεί να κλείσει. Χρόνος υπήρχε και μέσα υπήρχαν…
Μ.Ξ.


Αλλάζει ο εκλογικός νόμος στην τοπική αυτοδιοίκηση – Τέλος η απλή αναλογική
Τέλος στην απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση θέτει το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου στη Βουλή με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών». Θυμίζουμε ότι όπως είχαμε καταγράψει σε ρεπορτάζ μας ότι το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο και ότι εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών ενώ επανέρχεται η 5ετής θητείας. Επίσης  τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η απλή αναλογική στους δήμους απέτυχε. Έφερε ακυβερνησία και τεράστια προβλήματα.
Καμιά συναίνεση καμιά συνεργασία που ήταν και το ζητούμενο. Το βλέπουμε καθημερινά στον δήμο Ξάνθης.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…