Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

0

Τάδε έφη Νικολό Μακιαβέλι
Πολύ έξυπνος, πολυπράγμων και πολύπαθος ο ίδιος ο Νικολό Μακιαβέλι.
Είπε πολλά που ισχύουν και σήμερα Στο βιβλίο του «Ο Ηγεμόνας» όπου περιέχονται συμβουλές και παραινέσεις προς τους νέους που θ’αναλάβουν τα ηνία της εξουσίας επισημαίνει: «Δεν σε σέβονται όταν σε αγαπούν. σε σέβονται όταν σε φοβούνται».
Θα υποστηρίζουν ίσως κάποιοι πως αυτά είχαν ισχύ και εφαρμογή τότε, στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.
Θα συμφωνήσω ως προς την χρονική περίοδο, όμως πάρα πολλά απ’όσα είπε και έγραψε ο Μακιαβέλι τότε, ισχύουν μέχρι σήμερα και οι διπλωμάτες χρησιμοποιούν όπως και οι ηγεμόνες που σήμερα δεν είναι ελέω θεού αλλά της κάλπης.
Γ.Δ.


Φροντίδα στα πεζοδρόμια
Γνωστός ο χώρος των πεζοδρομίων όπως και ο ρόλος και η αποστολή τους.
Γνωστό επίσης πως ως χώρος εξυπηρετεί κυρίως τους πεζούς.
Γι’αυτούς έγιναν, καθιερώθηκαν και υπάρχουν και πράγματι βοηθούν και είναι απαραίτητα.
Όμως, τα πεζοδρόμια έχουν κι αυτά την ανάγκη φροντίδας.
Δεν τα κάνουμε μια φορά και στη συνέχεια τα παρατάμε χωρίς φροντίδα, συντήρηση και έλεγχο.
Τα πεζοδρόμια, όπως και η λέξη το υπονοεί, είναι ο χώρος των πεζών. Σ’αυτούς ανήκουν, γι’αυτούς έγιναν.
Τα παραπάνω αποτελούν μια σύντομη απλή υπενθύμιση προς όλες τις κατευθύνσεις.
Γ.Δ.


Η αρχή από το κέντρο
Πεζοδρομίων συνέχεια και μια σοβαρή επισήμανση προς τους δήμους του νομού και κυρίως τον δήμο Ξάνθης.
Πολλά πεζοδρόμια της πόλης έχουν ανάγκη συντήρησης, επιδιόρθωσης και διαπλάτυνσης.
Ακόμη, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρή και υπεύθυνη μέριμνα τα πεζοδρόμια, κυρίως του κέντρου στην αρχή, να είναι βατά και προσβάσιμα από τους ηλικιωμένους, τις μητέρες με καροτσάκια και βέβαια τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Οφείλει ο δήμος άμεσα, μέσω ενός προγράμματος να κάνει τις παρεμβάσεις αυτές και ν’αποδώσει τα πεζοδρόμια στους πεζούς. Πεζοδρόμια ασφαλή, ανοιχτά, φαρδιά, χωρίς εμπόδια όπως οι κολώνες του φωτισμού που όλως λανθασμένα τοποθετήθηκαν στο μέσον των πεζοδρομίων καθιστώντας τα έτσι αδιάβατα.
Γ.Δ.


Τι πρέπει να γίνει
Πρώτο μέλημα του δήμου είναι η αποκατάσταση της βατότητας των πεζοδρομίων. Είναι απαράδεκτο να βαδίζει ο δημότης κοιτάζοντας κάτω.
Δεύτερο, όλα τα πεζοδρόμια θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο υψομετρικό επίπεδο.
Τρίτο, υπάρχουν πεζοδρόμια φάρδους 1 μέτρου. Πώς μπορεί να κινηθεί εκεί άνθρωπος με το καρότσι;
Τέταρτο να γίνουν ράμπες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και καρότσια.
Τέλος, υπάρχουν διάφορα εμπόδια επί των πεζοδρομίων που θα πρέπει ν’απομακρυνθούν άμεσα.
Έργο μεγάλο και σημαντικό λοιπόν για τον δήμο, η τεχνική υπηρεσία του οποίου θα πρέπει να καταγράψει τις ανάγκες, ελλείψεις και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται να γίνουν.
Και οι οποίες πρέπει να γίνουν.
Γ.Δ.


Σταθμοί ηλεκτρικής φόρτισης Ι.Χ.
Δεν είναι πολλοί, πρόκειται όμως για την αρχή της όλης προσπάθειας.
Για την εγκατάσταση τριών σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης ο λόγος. Ο πρώτος βρίσκεται στην αντιπροσωπεία WV στου Αναστασιάδη Παύλου, ο δεύτερος στο κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού Κούση, στην αρχή σχεδόν της οδού προς την ανατολική έξοδο της πόλης και ο τρίτος είναι στο εμπορικό κέντρο Φλαμίνγκο.
Οι τρεις σταθμοί θα εξυπηρετούν τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που τώρα είναι μεν λίγα αλλά σύντομα θ’αυξηθούν γιατί κάθε βενζινάδικο θα διαθέτει σταθμό φόρτισης κι όχι έναν αλλά περισσότερους.
Η ηλεκτροκίνηση είναι εδώ πλέον και σύντομα θα κυριαρχήσει στα Ι.Χ. τουλάχιστον.
Γ.Δ.


Σωστός σχεδιασμός
Η δήλωση έγινε από τον ίδιο τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και ήταν σαφέστατη. Είπε πως ασφαλτοστρώσεις θα γίνουν στην πόλη αφού πρώτα ολοκληρωθεί το εσωτερικό δίκτυο φυσικού αερίου. Κι αυτό, για να μην ξανασκάβουν και άντε πάλι μπαλώματα. Θα σκάψουν τώρα, θα περάσουν τον αγωγό τους και μετά θα γίνει η ασφαλτόστρωση των δρόμων.
Απλό και νοικοκυρεμένο που σημαίνει σωστό σχεδιασμό και συνεργασία με τους φορείς αυτούς όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ και τώρα φυσικό αέριο.
Γ.Δ.


Η Ολλανδία εξάγει περισσότερο ελαιόλαδο από την Ελλάδα!
Μπορεί η Ολλανδία να μην έχει παράδοση στην παραγωγή ελαιόλαδου, αυτό όμως δεν την εμπόδισε το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς να πάρει κεφάλι από την Ελλάδα, στις εξαγωγές εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στη Μεγάλη Βρετανία.
Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, προκύπτει πως το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η Ολλανδία εξήγαγε διπλάσιες ποσότητες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι η Ελλάδα. Συγκεκριμένα η Ελλάδα εξήγαγε μόλις 0,3 χιλιάδες τόνους και η Ολλανδία 0,6 χιλιάδες τόνους. Παρ’ όλα αυτά η αξία των ελληνικών εξαγωγών άγγιξε το 1 εκατ. λίρες από 600.000 λίρες που ήταν η αξία των εξαγωγών της Ολλανδίας, διότι η τιμή χονδρικής πώλησης του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ήταν πολλαπλάσια από την τιμή του ολλανδικού. Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το δεύτερο ακριβότερο μετά το ελαιόλαδο από τα Παλαιστινιακά Εδάφη όπου η τιμή πώλησης χονδρικής του ενός λίτρου άγγιξε τις 12,7 λίρες.
Γ.Δ.


Περί ελαιολάδου ΙΙ
Κι αν η Ολλανδία «παράγει» ελαιόλαδο όπως και άλλες χώρες, θα πρέπει να λεχθούν κάποιες αλήθειες για την αποκατάσταση της πραγματικότητας.
Λοιπόν οι τρεις πρώτες χώρες σε παραγωγή ελαιολάδου είναι κατά σειρά Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Ακολουθούν Γαλλία και Τυνησία.
Όσον αφορά την ποιότητα, πρώτο με διαφορά είναι το ελληνικό λάδι γι’αυτό και είναι ακριβότερο. Μάλιστα οι Ιταλοί αγοράζουν ελληνικό χύμα λάδι, το συσκευάζουν μαζί με το δικό τους και το πωλούν σε μπουκάλια ως ελληνικό.
Πάντα η αναφορά για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κι όχι τα δεύτερης και τρίτης ποιότητας όπου εκεί όντως παραμένει η χώρα μας σε χαμηλά επίπεδα εξαγωγών.
Συμπέρασμα: Το ελληνικό λάδι είναι ποιοτικό και μοναδικό. Αρκεί βέβαια ο καταναλωτής να γνωρίζει τι θέλει και να πληρώνει την αξία του λαδιού με την πιστοποίηση ως Εξαιρετικού Παρθένου. Δυστυχώς, κι αυτό πρέπει να επισημανθεί, ελάχιστοι γνωρίζουν για να επιλέξουν το λάδι αυτό.
Γ.Δ.


Έρχεται «ιδιωτικώς» στην Θράκη ο Τσαβούσογλου
Από Θράκη θα ξεκινήσει την  επίσκεψή του στην χώρα μας  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως έγινε γνωστό θα φτάσει στην Ελλάδα την Κυριακή 30 Μαΐου και έχει λάβει άδεια για να περιοδεύσει στη Θράκη. Η επίσκεψη έχει χαρακτήρα ιδιωτικό και  σηματοδοτεί το ισχυρό ενδιαφέρον που δείχνει η Άγκυρα στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες θα θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας στον πρωθυπουργό. Παρά το γεγονός ότι πήρε τη σχετική απάντηση από την Νίκο Δένδια μέσα στην Πόλη σ’ εκείνη την περιβόητη συνέντευξη, μάλλον θα θέλει να τα ξανακούσει και από τον πρωθυπουργό μας. Υπενθυμίζουμε πριν λίγο καιρό μας επισκέφτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ακούσαμε πάλι τα ίδια (χρόνια τώρα το ίδιο μουχαμπέτι). Με τα έως τώρα δεδομένα δεν προβλέπεται η τουρκική αποστολή να συνοδεύεται από κάποιο μέλος της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα και τη  Δευτέρα ξεκινούν οι συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών καθώς και η συνάντηση Τσαβούσογλου με Μητσοτάκη.
Μ.Ξ.


Για το ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο
Αίσθηση προκάλεσε το ρεπορτάζ του «Ε» για το ΕΚΑΒ και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα πληρώματα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται εξιτήρια και επανεξετάσεις. Όπως μας διευκρίνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ 9 Θράκης η αιτία του προβλήματος δεν είναι η υποστέλεχωση του ΕΚΑΒ όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε αλλά  αφορά στα νοσοκομεία που δεν έχουν προσλάβει επικουρικό προσωπικό ενώ έχουν την έγκριση από το υπουργείο και το σχετικό κονδύλι ώστε να αναλάβουν μ ε τα ασθενοφόρα που τους έχουν παραχωρηθεί από το ΕΚΑΒ αυτές τις υπηρεσίες και να αφήσουν στο ΕΚΑΒ τα έκτακτα περιστατικά. Πληροφορίες ωστόσο απο το νοσοκομείο μας αναφέρουν ότι η πρόσκληση για πρόσληψη λοιπού επικουρικού προσωπικού είναι ανοιχτή από πέρσι αλλά είναι άγονη. Με λίγα λόγια δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τις 2 θέσεις.
Το ζητούμενο είναι ότι κάπως πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό γιατί και τους πολίτες επιβαρύνει και το νοσοκομείο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…