Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

0

Έχουμε δρόμο ακόμη
Προσπαθούμε και ανεβαίνουμε σιγά-σιγά τα σκαλιά της αύξησης του αριθμού των εμβολιασμένων πολιτών.
Βέβαια, μεταξύ μας, έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας σα νομός. Σήμερα βρισκόμαστε στην 39η θέση στο θέμα αυτό πανελλαδικά με 34.000 εμβολιασμούς σε’ έναν νομό 110-120.000 χιλιάδων συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών φυσικά.
Για να φτάσουμε στο όριο του 50% έχουμε δρόμο ακόμη γι’αυτό απαιτείται προσοχή και φροντίδα ακόμη.
Το τονίζουμε και θα το τονίζουμε πάντα: Δύο είναι οι κινήσεις μας ως υπεύθυνα άτομα. Η πρώτη να πάμε να εμβολιαστούμε και η δεύτερη η προφύλαξη με τη μάσκα.
Γ.Δ.


Μια πρόβλεψη
Θα κάνω μια ποδοσφαιρική πρόβλεψη που δεν έχει σχέση με την ομάδα μας αλλά με την ΑΕΚ. Προβλέπω λοιπόν πως ο νέος προπονητής της ομάδας θα είναι για τη νέα περίοδο ο Ράζβαν Λουτσέσκου.
Αφορμή της πρόβλεψης πήρα από την ανάληψη ως εκτελεστικός διευθυντής του Γιάννη Παπαδημητρίου στην ΠΑΕ ΑΕΚ.
Ο Μελισσανίδης ετοιμάζει τη νέα ΑΕΚ, αυτή που θα μπει και στο νέο γήπεδο.
Πρόβλεψη λοιπόν πως θα έχουμε ένα άλλο, διαφορετικό πρωτάθλημα τη νέα περίοδο, πιο ποιοτικό και κυρίως ενδιαφέρον και χωρίς σιγουράντζες.
Ίδωμεν.
Γ.Δ.


Πάμε μπαράζ
Οι προσπάθειες της ομάδας της Ξάνθης εκπληρώθηκαν κατά ένα ποσοστό.
Εάν δεν υπήρχαν αδικαιολόγητες απώλειες βαθμών σίγουρα η πρώτη θέση ήταν δεδομένη.
Όμως ας μη μένουμε στο παρελθόν. Η ομάδα μας κέρδισε με το σπαθί της τη δεύτερη θέση που της δίνει το δικαίωμα ν’αντιμετωπίσει σε μπαράζ τον Παναιτωλικό.
Το παιγνίδι δεν είναι εύκολο και ο Τεννές το γνωρίζει καλά όπως και οι ποδοσφαιριστές.
Γι’αυτό απαιτείται άλλη μια προσπάθεια στους δύο αγώνες που θα γίνουν σύντομα.
Προσπάθεια θα λέγαμε με ψυχική δύναμη και πάθος. Γνωρίζουν πως αυτά τα δύο παιγνίδια θα κρίνουν την άνοδο, δηλαδή μια κατηγορία.
Οι ευχές μας είναι μαζί τους.
Γ.Δ.


Ακριβά μου…κεράσια
Ένα από τα νόστιμα φρούτα αυτής της εποχής είναι τα κεράσια. Τραγανά, νόστιμα, απολαυστικά. Ξεκινάς να τρως και δεν σταματάς εύκολα.
Φέτος όμως τα κεράσια θα είναι λιγοστά αλλά και ακριβά. Αιτία ο παγετός, το χαλάζι και οι βροχές.
Κι έτσι, τα λίγα κεράσια που δεν «χτυπήθηκαν» λόγω μεγάλης ζήτησης, έχουν ακριβύνει. Είναι ο νόμος της αγοράς, «προσφοράς και ζήτησης».
Γι’αυτό, οι φίλοι του κερασιού ας το απολαύσουν όσο θα υπάρχει στην αγορά.
Τώρα, ως προς την τιμή, το είπαμε.
Γ.Δ.


Ο ενικός
Οι προσεκτικοί συμπολίτες θα το έχετε προσέξει στις συναναστροφές σας όπου κάποιοι λίγοι, προσφωνούν με οικειότητα ένα δημόσιο πρόσωπο. Ο λόγος είναι προφανής. Να εντυπωσιάσουν τον περίγυρο ότι γνωρίζει τον εν λόγω άνδρα, μέχρι σημείου να μιλά γι’αυτόν στον ενικό και να χρησιμοποιεί όχι το επίθετό του αλλά το βαπτιστικό του.
Όλη αυτή η «παράσταση» προφανώς γίνεται από μη σοβαρό άτομο. Θέλει, επιθυμεί να δείξει πως έχει φιλικές σχέσεις μαζί του γι’αυτό τον προσφωνεί με το όνομα κι όχι με το επίθετο.
Συνήθως δε αυτό το «παιγνίδι» συμβαίνει με τη χρήση ονομάτων πολιτικών, δημάρχων και άλλων παραγόντων της εξουσίας οι οποίοι αγνοούν μάλιστα την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων ή ξαφνιάζονται όταν την αντιμετωπίσουν.
Άνθρωποι, άνθρωποι. Τους δικαιολογώ σ’ ένα ποσοστό. Θέλουν έτσι να ξεχωρίσουν έστω για λίγο, να τους θεωρήσουν σπουδαίους λόγω των σπουδαίων φίλων τους.
Ματαιοδοξία που τη συνάντησα πρόσφατα και πήρα την αφορμή για το σχόλιο.
Γ.Δ.


Μέτωπο των τριών
Κοινό συνδυασμό για τις επόμενες δημοτικές εκλογές ετοιμάζουν οι Μελισσόπουλος, Χατζηθεοδώρου και Λύρατζης. Το δήλωσαν δημόσια πλέον και ό,τι μέχρι χθες ήταν κάτι που το υποψιαζόμασταν, τώρα πλέον βγήκε στο φως.
Εξάλλου το δήλωσαν και οι τρεις πλέον προχθές και καμία αμφιβολία δεν υπάρχει για το εγχείρημα.
Οι τρεις άφησαν και υπονοούμενο πως θα υπάρξει κι άλλη δημοτική παράταξη που θα συμπράξει μαζί τους.
Προσωπικά το θεωρώ δύσκολο. Κι αυτό γιατί ο Δημαρχόπουλος αν κατέβει θα κατέβει μόνος του, διότι δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της εξουσίας.
Το ΚΚΕ από λόγους αρχής δεν θα πάει, αυτό το γνωρίζουν οι τρεις. Μένει ο συνδυασμός του Παπαχρόνη που άγνωστο τι θ’αποφασίσει. Προσωπικά τον βλέπω πιο κοντά στον Τσέπελη παρά σε οποιονδήποτε άλλον.
Άρα, οι σημερινοί τρεις, μάλλον θα μείνουν τρεις.
Γ.Δ.


Κάποιες απορίες
Προσωπικά δεν θέλω να στεναχωρήσω τους τρεις επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά υπάρχουν κάποιες απορίες και ερωτηματικά.
Πρώτο και βασικό ερώτημα. Ποιος θα τεθεί μπροστά ως αρχηγός. Με ποια συμφωνία. Ότι θα μοιράσουν την θητεία των πέντε χρόνων αναλογικά με τη δύναμη που είχαν κατά τις προηγούμενες εκλογές;
Τρία χρόνια Μελισσόπουλος και από ένα Χατζηθεοδώρου και Λύρατζης;
Και είναι σίγουρο πως αυτό θα τηρηθεί;
Εκτός εάν επιλέξουν έναν άλλο ως αρχηγό και οι τρεις τεθούν υπό την αρχηγία του.
Τα σενάρια είναι ανοιχτά και μπορεί να δούμε πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πρωτοπορία να ξεκινήσει από την Ξάνθη.
Γ.Δ.


Διαβάσεις πεζών
Δεν θα πάψω να το σχολιάζω για το φαινόμενο κάποιοι κάφροι οδηγοί διαφόρων οχημάτων, να μην σέβονται τις διαβάσεις.
Οι πεζοί είναι γι’αυτούς τους ανθρώπους εμπόδια στο δρόμο τους. Οι δε διαβάσεις για τους πεζούς, σημεία που δεν γουστάρουν κι απορούν γιατί υπάρχουν.
Δεν είναι υπερβολικά αυτά που σημειώνω. Καθημερινά οι πεζοί βιώνουν αυτήν την ακατανόητη συμπεριφορά κάποιων οδηγών.
Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές βρίζουν, προπηλακίζουν και διαμαρτύρονται εάν κάποιος τολμηρός πεζός τους επισημαίνει πως υπάρχει διάβαση και ο πεζός προηγείται σ’αυτήν.
Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε και μια πραγματικότητα. Ως προς την τήρηση του μέτρου αυτού, η Αστυνομία αδιαφορεί τελείως.  Η παράβαση γίνεται μπροστά της και δεν δίνει σημασία.
Κι έτσι ο οδηγός αποθρασύνεται και συνεχίζει σφυρίζοντας.
Γ.Δ.


Έπεσαν οι μάσκες της αντίδρασης για  τα Πειραματικά
Στην αρχή παρουσιάστηκε ως μία αυθόρμητη κίνηση του συλλόγου γονέων του 17ου Δημοτικού που ανησυχούσαν ότι τα παιδιά τους θα χάσουν το σχολείο της γειτονιάς τους και τους δασκάλους τους επειδή το σχολείο τους επιλέχτηκε για να λειτουργήσει ως Πειραματικό. Στη συνέχεια ο σύλλογος Γονέων δήμου Ξάνθης  τους ξεσκέπασε λέγοντας πως δεν υπάρχει σύλλογος γονέων στο συγκεκριμένο σχολείο. Από κοντά ο Διδασκαλικός σύλλογος που σιγόνταρε στην προσπάθεια αντίδρασης υπερασπίζοντας τις οργανικές θέσεις των δασκάλων αλλά στην συνέχεια κράτησε χαμηλούς τόνους. Τώρα όμως έπεσαν οι μάσκες και φάνηκαν ποιοι κινούν τα νήματα της αντίδρασης των γονέων.  Είναι  ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.  Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης, Χατζηθεοδώρου Γιώργος και ο Βουλευτής Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, επισκέφτηκαν το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και συνομίλησαν με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του σχολείου. Μάλιστα εξέδωσαν ανακοίνωση που υποστηρίζουν ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δεν απορρίπτει τα πειραματικά σχολεία, αλλά  κάθε αντίληψη και πρακτική που οδηγεί σε διαχωρισμό των μαθητών και μαθητριών, σε διαφορετικά σχολεία. Σε σχολεία αναπαραγωγής ανισοτήτων και κοινωνικού διαχωρισμού.  Η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία «αρίστων», αλλά ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου».
Μ.Ξ.


Γενοκτονία όλου του Ελληνισμού: Πόντου – Ανατολικής Θράκης και Μικρασίας
Παρακολουθώντας της εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων δεν μπορώ παρά μην θυμηθώ ότι δεν ήταν μόνον οι Πόντιοι που εκδιώχθηκαν βίαια από την πατρίδα τους τον Πόντο. Δεν ήταν μόνο οι Πόντιοι που είχαν θύματα από την  βαρβαρότητα των Νεότουρκων. Τα ίδια υπέστησαν και οι Μικρασιάτες και οι Ανατολικοθρακιώτες. Εδώ στην Θράκη έχουμε χωριά ολόκληρα προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Κι αυτοί άφησαν την πατρίδα, τις περιουσίες τους, είχαν γονείς, αδέλφια και υπέστησαν την θηριωδία. Αν είναι λοιπόν να διεκδικηθεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στους Πόντιους αλλά να είναι μια κοινή διεκδίκηση όλου του Ελληνισμού που εκδιώχθηκε από τη γη των προγόνων του. Και όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές τα θύματα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο! Αν είναι λοιπόν ένας παράγοντας να χαρακτηριστεί Γενοκτονία,  ο αριθμός των θυμάτων τότε ο αγώνας της αναγνώρισης θα ήταν ευκολότερος. Όπως έγινε με τους Αρμένιους.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…