Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προσεχώς ρύθμιση για τα δάνεια των παλιννοστούντων

Προσεχώς ρύθμιση για τα δάνεια των παλιννοστούντων

0

Επαφές του με τον αν. υπουργό Οικονομικών Κ. Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Εσωτερικών Σ. Πέτσα είχε για το θέμα ο βουλευτής Ξάνθης Σ. Τσιλιγγίρης

Τόνισε την ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση

Επαφές πραγματοποίησε ο βουλευτής Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Κ. Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Σ. Πέτσα, στους οποίους επεσήμανε για ακόμη μία φορά την ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος που έχει ανακύψει με τα δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών.

Ο κ. Τσιλιγγίρης ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διευθέτηση του ζητήματος και γι’ αυτό το λόγο επίκειται Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση για τους δανειολήπτες παλιννοστούντες ομογενείς.

Με άλλα λόγια, προκειμένου να δοθεί λύση και να προστατευτούν οι δανειολήπτες από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, προωθείται η λύση της ρύθμισης (πιθανώς 120 δόσεων). Το αίτημα των παλλινοστούντων της Θράκης είναι η διαγραφή μέρους των οφειλών λόγω των στεγαστικών δανείων, όμως, οι δεσμεύσεις της χώρας δεν δίνουν περιθώριο θεσμοθέτησης απαλλαγών. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πιεστικό πρόβλημα που αφορά οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Επισταμένες προσπάθειες από την πλευρά του βουλευτή Ξάνθης Σ. Τσιλιγγίρη για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα

Το χρόνιο πρόβλημα των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων

Πρόκειται για ένα χρονίως δυσεπίλυτο ζήτημα, από την επί της ουσίας μη ολοκλήρωση των προγραμμάτων, που αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ) και αφορούσαν τη στεγαστική αποκατάσταση των Παλιννοστούντων Ομογενών.

Ο ΕΙΥΑΠΟΕ με το νόμο 3072/2002 λύθηκε και τέθηκε σε εκκαθάριση και με την υπ’ αριθμ. 265/2004 Κοινή Υπουργική Απόφαση η διοίκηση και η διαχείριση των ακινήτων του πρώην ΕΙΥΑΠΟΕ περιήλθε στις Περιφέρειες, ενώ μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι σχετικές αρμοδιότητες και η περιουσία του ιδρύματος περιήλθαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στη Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για την επιμέτρηση των κατοικιών, την έκδοση των σχετικών τίτλων ιδιοκτησίας, την παραχώρηση οικοπέδων, χωραφιών και ακινήτων.

Οι δανειολήπτες (παλιννοστούντες ομογενείς), έλαβαν στεγαστικά δάνεια ύψους 60.000 ευρώ στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος της στεγαστικής τους αποκατάστασης, που υλοποιήθηκε μεταξύ του 1990-2004. Το Ελληνικό Δημόσιο παρείχε για τα δάνεια αυτά εγγύηση 100% και επιδοτούσε το επιτόκιο κατά 60%, ενώ οι προϋποθέσεις για την χορήγησή τους ήταν ελαστικές ως προς την ηλικία των δικαιούχων και την εργασιακή τους κατάσταση.

Πολλοί από τους δανειολήπτες, η πλειοψηφία από τους 8.000 δικαιούχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις βρέθηκαν σε αδυναμία να πληρώσουν τα δάνεια, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να πληρώνει τις δόσεις και να βεβαιώνει τις οφειλές στην Εφορία, θέτοντας σε αδιέξοδο πολλές οικογένειες, που διαβιούν με οικονομικές δυσκολίες, ενώ πολλοί εκ των οποίων είναι πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…