Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Πωλητήριο μέσα στο μουσείο και καφεδάκι στην αυλή

Πωλητήριο μέσα στο μουσείο και καφεδάκι στην αυλή

0

Την άρση των περιορισμών υποδέχεται η ΦΕΞ με πρωτοβουλίες για την αύξηση της επισκεψιμότητας και την υποστήριξη των πολιτιστικών της δράσεων

 Απολογισμός και παρουσίαση των δράσεων της πανδημίας πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση το Σάββατο, στην αυλή με τα χαμάμ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της ΦΕΞ, στην αυλή με τα χαμάμ του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, με αφορμή το άνοιγμα των μουσείων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών μεταξύ των οποίων ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Μπαράν Μπουρχάν και ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ενώ τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

Η διοργάνωση αφορούσε τις δράσεις της ΦΕΞ εν μέσω πανδημίας, η οποίες, «δεν ήταν και λίγες» όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της, Απόστολος Τσώτσος. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε, από την αρχή του πρώτου lockdown πριν από 14 μήνες, τα μέλη της ΦΕΞ κατέθεσαν προτάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, εκ των οποίων η μία αφορούσε μουσεία, η δεύτερη την επανάσταση του 1821 και η τρίτη τον ψηφιακό πολιτισμό.

Οι προτάσεις σχετιζόταν με τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών , αλλά περιλάμβαναν και δράσεις ανανέωσης του εξοπλισμού, καθώς και τη δημιουργία πωλητηρίου εντός του χώρου του μουσείου. Το πρόγραμμα του 1821 ονομάστηκε «η ελληνική επανάσταση στη Θράκη και η αναμονή ενός αιώνα για την ελευθερία», και αφορούσε το πώς δηλαδή η Θράκη βίωνε την επανάσταση που ξεκινούσε στην Πελοπόννησο και διαμορφώθηκε έκθεση στο μουσείο, την οποία όμως μόνο για δύο μήνες μπορούσαν να την επισκεφτούν μαθητές.

Ο ψηφιακός πολιτισμός, ήταν μία μεγάλη προσδοκία η οποία εκσυγχρόνισε τη ΦΕΞ, καθώς δημιουργήθηκε μία σύγχρονη βάση δεδομένων με σκοπό να καταγραφούν όλα τα εκθέματα και οι συλλογές του Μουσείου, τα οποία ανέρχονται σε πάνω από 15.000 αρχεία, από στολές μέχρι και μουσικά αρχεία. Μία άλλη δράση ήταν ο επαναπροσδιορισμός της προβολής του Συλλόγου, για να ενδυναμωθεί η εικόνα της ΦΕΞ που όλοι γνωρίζουν. Ακόμα μέσω της τελευταίας δράσης αναπροσαρμόστηκε το λογότυπο της ΦΕΞ αλλά και η λειτουργία του διαδικτυακού ιστοτόπου.

Τα εν λόγω προγράμματα εγκρίθηκαν ανεξαιρέτως. Παράλληλα, η ΦΕΞ κατέθεσε και στο Ίδρυμα Μποδοσάκη μία πρόταση με στόχο τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, όπου παρά την υψηλή βαθμολογία, δεν έτυχε έγκρισης.

Ακόμα στη προσπάθεια στήριξης του Μουσείου δημιουργήθηκε καμπάνια δωρεάς  για τη στήριξη του Μουσείου η οποία βέβαια δεν επέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Επιπλέον, η ΦΕΞ απευθύνθηκε στο Δήμο Ξάνθης για ενίσχυση, όπου έλαβε άμεση ανταπόκριση, από πλευράς διάθεσης και κατανόησης. Ακόμα μέσα από μικρές δράσεις υπήρξαν και άλλα έσοδα για το μουσείο.

Ο Πρόεδρος του ιστορικού πολιτιστικού φορέα της πόλης, αναφέρθηκε επίσης στα εργαστήρια της ΦΕΞ, τα οποία κατάφεραν «να παραμείνουν όρθια», και διαδικτυακά, ενώ υποστηρίχθηκαν και άλλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά όπως το φεστιβάλ για το Μάνο Χατζιδάκι.

Ο κ. Τσώτσος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δημιουργία των ημερολογίων τα δύο τελευταία χρόνια 2020 και 2021, τα οποία αποτέλεσαν ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Με πωλητήριο μέσα στο μουσείο και καφεδάκι στην αυλή με τα χαμάμ υποδέχθηκε η ΦΕΞ την άρση του lockdown

Το Σάββατο εγκαινιάστηκε το πωλητήριο της ΦΕΞ στο οποίο διατίθενται παραδοσιακά προϊόντα και ενθύμια της πόλης. Παράλληλα, αποφασίστηκε η λειτουργία του αύλειου χώρου του μουσείου ως καφετέρια, ένας χώρος όαση μέσα στην πόλη ,σε ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Μέσω της δυνατότητας αυτής θα δοθεί η ευκαιρία αύξησης της επισκεψιμότητας του μουσείου.

Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις και για άλλες δραστηριότητες μέσα στο έτος οι οποίες θα ενισχύσουν την εικόνα του μουσείου, καθώς και τις δράσεις που θα αναλαμβάνονται από τη ΦΕΞ.

Δώρα Βαϊντερλή 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με ομιλητή τον δικαστή του ΕΔΑΔ Ιω…