Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτικοί «τριγμοί» στην ΝΔ από το κλείσιμο της Νυμφαίας

Πολιτικοί «τριγμοί» στην ΝΔ από το κλείσιμο της Νυμφαίας

0

Σήμανε συναγερμός   – Επί ποδός, Παναγιωτόπουλος, Στυλιανίδης, Λαζαρίδης

«Πυρά» κατά της περιφερειακής αρχής από την αντιπολίτευση Τοψίδη – Άφαντος ο Μέτιος

 

Isobox,  χημικές τουαλέτες και εξοπλισμό από τα επιμελητήρια Ροδόπης, Καβάλας, Έβρου και Ξάνθης

 

Μεγάλη αναστάτωση και έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο της περιφέρειας που δραστηριοποιείται στον τουρισμό η είδηση για το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας στην Ροδόπη.  Να υπενθυμίσουμε ότι ο σταθμός της Νυμφαίας άνοιξε μετά από ένα χρόνο που παρέμεινε κλειστός και λειτουργούσε πιλοτικά μαζί με τον Προμαχώνα από τα μέσα Απριλίου αλλά αίφνης κλείνει ξανά και μάλιστα, την ημέρα της επίσημης έναρξης του τουρισμού. Το ίδιο δεν συνέβη με τον Προμαχώνα Σερρών και το Ορμένιο  Έβρου ενώ ο Σταθμός της Εξοχής Δράμας επίσης δεν λειτουργεί παρότι έχει τις υποδομές. Να σημειώσουμε  ότι σ’ ότι αφορά την δίοδο του Αγ. Κωνσταντίνου δεν γίνεται καν λόγος για άνοιγμα καθόσον δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή αλλά και πρόθεση για να γίνει, παρά το γεγονός ότι είναι η μόνη δίοδος που εξυπηρετεί άμεσα τουριστικά την Ξάνθη.

«Κεραυνός εν αιθρία» το κλείσιμο της Νυμφαίας – Λειτουργούσε πιλοτικά από τον Απρίλιο

Ειδικότερα σ’ ότι αφορά το κλείσιμο του σταθμού της Νυμφαίας σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή ο συνοριακός σταθμός κλείνει για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Η αιτιολογία που προβλήθηκε ήταν η έλλειψη υποδομών που δεν έδινε την δυνατότητα εγκατάστασης κλιμακίων του ΕΟΔΥ και άλλων υπηρεσιών για την διασφάλιση των υγειονομικών ελέγχων στους διερχόμενους. Ωστόσο αναπάντητο παραμένει, πώς τότε λειτουργούσε πιλοτικά και για το ποιος φέρει την ευθύνη αυτής της απόφασης, ενώ παράλληλα σ’ αυτή την περίπτωση αναδεικνύει την ολιγωρία της αρμόδιας αρχής στην προετοιμασία των υποδομών για το άνοιγμα του σταθμού.

Σήμανε πολιτικός συναγερμός   – Επί ποδός, Παναγιωτόπουλος, Στυλιανίδης, Λαζαρίδης

Μεγάλη ήταν η αντίδραση από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες της ΝΔ.

Τόσο ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλος όσο και βουλευτές της Περιφέρειας  όπως ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μακάριος Λαζαρίδης συντονίστηκαν προκειμένου να δοθεί κυβερνητική λύση. Μάλιστα επισκέφτηκαν το συνοριακό σταθμό.  Ειδικότερα ο κ. Παναγιωτόπουλος ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα το σημείο όπου θα στηθεί το κέντρο δειγματοληπτικών ελέγχων covid-19 για τους εισερχόμενους τουρίστες στη Νυμφαία Ροδόπης. Αναφέρει δε ότι από τη Δευτέρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ηλεκτροδότησης με γεννήτρια  κατασκευής στεγάστρου και περίφραξης, υδροδότησης και ισοπέδωσης του γύρω χώρου. Αμέσως μετά θα στελεχωθεί με προσωπικό και  θα λειτουργήσει.

stylianidis-thrakiΕπίσης όπως ανέφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε δήλωσή του, ενημέρωσε ότι μετέβη στη Νυμφαία με τον στρατηγό της Αστυνομίας ΑΜΘ Π. Συριτούδη και τον Διευθυντή Α.Τ. Ροδόπης Μ. Σεβδυνίδη. Εκεί, όπως ενημέρωσε: «επεσήμαναν το κατάλληλο σημείο για την διεξαγωγή των ελέγχων. Κατέγραψαν τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και απέστειλαν τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο τις σχετικές εισηγήσεις» και πληροφόρησε ότι «τις επόμενες μέρες θα ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο οι σχετικές πρωτοβουλίες και οι ανάλογες αποφάσεις».

Isobox,  χημικές τουαλέτες και εξοπλισμό από τα επιμελητήρια Ροδόπης, Καβάλας, Έβρου και Ξάνθης.

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση από τα Επιμελητήρια της Ροδόπης, Καβάλας, Έβρου και Ξάνθης.  Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης μαζί με τον Αντώνη Γραβάνη με τον Πρόεδρο Νίκο Αγγελίδη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και τον Αντιπρόεδρο κ. Νίκος Στεργίου επισκέφτηκαν το σημείο, όπου με δωρεά των δύο επιμελητηρίων της Ροδόπης εγκαταστάθηκε το isobox για την καταπολέμηση του παραεμπορίου. «Όπως προτείναμε, αυτό θα αποτελέσει και τη λύση για να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας για τουρίστες. Παραδώσαμε σήμερα δυο χημικές τουαλέτες δωρεά των Επιμελητηρίων Ροδόπης, Καβάλας, Έβρου και Ξάνθης.Το Επιμελητήριο μας παραχώρησε και έπιπλα καθώς και επαγγελματίες – μέλη του ανέλαβαν να υλοποιήσουν παρεμβάσεις. Για μας ως επιχειρηματίες δεν υπάρχει «αύριο», και άμεσα ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία. Οι εργασίες θα τελειώσουν τις επόμενες μέρες, και ΑΜΕΣΑ πρέπει να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός, ώστε να ξεκινήσει η τουριστική κίνηση», ανέφεραν σε δηλώσεις τους.

«Πυρά» κατά της περιφερειακής αρχής από την αντιπολίτευση Τοψίδη – Άφαντος ο Μέτιος

Από την περιφερειακή αρχή τηρείται σιγή ιχθύος για το θέμα ενώ σφοδρή είναι η κριτική από την αντιπολίτευση που την κατηγορεί για ολιγωρία. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του περιφερειακού συμβούλου Ξάνθης κ.  Μιχάλης Αμοιρίδη: «Είναι αργά για δάκρυα … γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα! Τα λέγαμε αλλά εισπράτταμε  ειρωνεία και απαξίωση. Οι ευθύνες βαρύνουν τους αρμόδιους της περιφερειακής διοίκησης. Για άλλη μία φορά η περιφέρεια τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.  Δυσφήμιση σε Βουλγαρία – Ρουμανία, στο διαδίκτυο γίνεται χαμός και τη ζημιά την πληρώνουν οι επαγγελματίες της περιοχής».

 

Παράλληλα ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χ. Τοψίδης τόνισε: « τους είχαμε προειδοποιήσει. Είχαμε φροντίσει να εισάγουμε το θέμα της Νυμφαίας και στην διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αλλά, για πολλοστή φορά οι διοικούντες δεν άκουσαν θεωρώντας ότι έχουν το αλάθητο. Προφανώς δεν το έχουν. Κάνουν λάθη και μάλιστα σοβαρά, τα οποία έχουν συνέπειες στις ζωές των πολιτών της Περιφέρειας μας. Ο τουριστικός κλάδος περίμενε υπομονετικά την κυβερνητική απόφαση για την επαναλειτουργία των καταλυμάτων, η παράταξή μας προέτρεπε για την ανάληψη πρωτοβουλιών και οι διοικούντες τύρβαζαν περί άλλων.

Σήμερα λοιπόν είναι υπόλογοι απέναντι στους πολίτες, όμως αντί για την ελάχιστη συστολή, έχουν το απύθμενο θράσος να φωτογραφίζονται στην Νυμφαία «διαφημίζοντας» τις ανύπαρκτες προσπάθειες τους»!

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Τσώνης: «Θετικό το γεγονός ότι άνοιξε ο συνοριακός σταθμός του Ορμενίου…»

Από την διοίκηση της περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Α. Τσώνης δήλωσε: «Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας την ημέρα που ανακοινώθηκε το άνοιγμα του τουρισμού ήταν μια απόφαση που μας βρίσκει αντίθετους. Από την αρχή είχαμε επισημάνει την ανάγκη για υποδομές που θα διευκολύνουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και ως Περιφέρεια προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις. Από την πλευρά μας και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς έχουμε κινητοποιηθεί για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, διότι η Νυμφαία όπως έχουμε επισημάνει αποτελεί σημαντικό πέρασμα για τους τουρίστες που έρχονται οδικώς και δη τους Ρουμάνους. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι τα επόμενα 24ωρα ο σταθμός που έκλεισε λόγω μη διαχειρίσιμου αριθμού τουριστών σε σχέση με τους υγειονομικούς ελέγχους που απαιτούνται, θα επαναλειτουργήσει κανονικά.

Επισημαίνουμε ωστόσο,  ότι για τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και για την εικόνα μας, η έλλειψη σταθερότητας σε αυτές τις αποφάσεις έχει καταστροφικές συνέπειες και μας εκθέτουν ως χώρα .Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι άνοιξε ο συνοριακός σταθμός του Ορμενίου αλλά για να υπάρξει μια ισορροπία απαιτείται σταθερότητα και συνέπεια».

Εμπαιγμό και ανικανότητα βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Για εμπαιγμό της τοπικής κοινωνία από το υπουργείου τουρισμού αλλά και ανικανότητα των τοπικών αρχών κατηγορεί ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου: «Τώρα τρέχουν εκ των υστέρων να καλύψουν τις πολιτικές τους ανεπάρκειες και τις ευθύνες τους. Όμως αυτές έχουν ήδη καταγράφει στη συνείδηση της κοινωνίας.

Ζητάμε να ανακληθεί η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και ν΄ανοίξει άμεσα η πύλη εισόδου της Νυμφαίας».

Xαστούκι και για την Ξάνθη λέει ο Κριτσίνης

Άλλο ένα “χαστούκι” για το νομό Ξάνθης και ιδιαίτερα η παραλιακή ζώνη του δήμου Αβδήρων εκτιμά πως είναι το κλείσιμο της Νυμφαίας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Αβδήρων κ. Α Κριτσίνης. Καλεί δε : «το Δήμαρχο Αβδήρων να συγκαλέσει άμεσα ΕΚΤΑΚΤΟ δημοτικό Συμβούλιο  και να κληθούν οι βουλευτές,  όλοι οι Δήμαρχοι, του Νόμου μας,  όλοι οι αρμόδιοι  Αντιπεριφερειάρχες και ο Περιφερειάρχης, για να αντιδράσουμε άμεσα και να εκδώσουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας  για αυτή την άδικη,  ισοπεδωτική, καταστροφική και ατεκμηρίωτη απόφαση, που δυστυχώς θα φέρει φτώχεια, ανεργία, και οικονομική εξαθλίωση  στις ήδη κατεστραμμένες επιχειρήσεις της περιοχής μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…