Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου για τα μέτρα χαλάρωσης

Παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου για τα μέτρα χαλάρωσης

0

«Προσοχή: τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς, ο κίνδυνος είναι εδώ», σημειώνουν μετά από έκτακτη συνεδρίαση

Προτείνουν την άμεση απομάκρυνση των εμβολιαστικών γραμμών από το Νοσοκομείο και η ανάθεση τους στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

 

Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης εξετάστηκαν τα δεδομένα όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στο Νομό μας, εν όψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Μετά τη συνεδρίαση ανακοίνωσαν τις παρακάτω επισημάνσεις:

 

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Τα εμβόλια με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, αποτελούν την μόνη ρεαλιστική ελπίδα εξόδου από τον εφιάλτη της πανδημίας. Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, οι εμβολιασμοί προχωρούν και το επόμενο διάστημα διαφαίνεται ότι θα υπάρχει επάρκεια όλων των διαθέσιμων σκευασμάτων, για όλον τον πληθυσμό.

Η ζήτηση για εμβολιασμό είναι η παρούσα πρόκληση. Η διστακτικότητα μιας μερίδας συμπολιτών μας το προηγούμενο διάστημα θα μπορούσε να θεωρηθεί δικαιολογημένη, ως ένα βαθμό, από τις αντιφατικές ανακοινώσεις και την κακή πληροφόρηση.

Αρκετοί συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ προσβεβλημένοι από covid-19, θα μπορούσαν να μην είναι εκεί, είναι άδικο να πεθαίνουν μ’ αυτόν τον τρόπο. Είναι ανάγκη να χτιστεί τείχος προστασίας για να μην βρεθεί κανένας σε αυτήν την θέση. Ξεκάθαρα, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν κατά πολύ, των ελαχίστων κινδύνων.

Ειδικά για τους υγειονομικούς, λόγω της φύσης του επαγγέλματός μας, η πρόταση του ΙΣ είναι, ο εμβολιασμός να καταστεί επιβεβλημένος στα πλαίσια της υποχρέωσης της πολιτείας για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

 

ΑΡΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Σε διαδικασία επανεκκίνησης βρίσκονται, η εστίαση, η αγορά, τα σχολεία, οι μετακινήσεις και ο τουρισμός. Προσοχή: τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς, ο κίνδυνος είναι εδώ. Έχουμε μπροστά μας, όχι κάτι δεδομένο, αλλά μία δυναμική κατάσταση. Για την καλή έκβαση είναι απαραίτητο, στο μέγιστο βαθμό, να τηρηθούν οι κανόνες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εικόνα της υπέρβασης κάθε λογικής, στα τραπεζοκαθίσματα και στον συνωστισμό αποτελεί πρόκληση, τόσο για την δημοτική αρχή, όσο και για την αστυνόμευση, καθώς υπονομεύει την λειτουργία της αγοράς και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία. Τα πολλά test παραμένουν σημαντικό εργαλείο, ώστε να απομονώνονται οι ασυμπτωματικοί και να περιορίζεται η διασπορά.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Οι σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο, οι οποίες κατά την διάρκεια της πανδημίας επιτάθηκαν, καθιστούν όλο και περισσότερο προβληματική την κάλυψη των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών, με υπαρκτό ακόμη και τον κίνδυνο κατάρρευσης. Αρκεί και μόνο η παράθεση της σημερινής στελέχωσης βασικών Τμημάτων (Αναισθησιολογικό, ΜΕΘ, Παθολογικό, Νεφρολογικό κοκ), για να αντιληφθεί κανείς ότι οι συνθήκες έχουν γίνει ιδιαίτερα αποτρεπτικές για την προσέλευση νέων συναδέλφων. Οι συνάδελφοι του ΕΣΥ, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υπερβάλει εαυτούς κατά πολύ, είναι εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό που δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών λειτουργίας του Νοσοκομείου, κλήθηκε να στελεχώσει και το Εμβολιαστικό Κέντρο, δραστηριότητα η οποία παραδοσιακά ανήκει και εξυπηρετείται σε όλον τον κόσμο από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Προτείνεται η άμεση απομάκρυνση των εμβολιαστικών γραμμών από το Νοσοκομείο και η ανάθεση τους στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε το ιατρονοσηλευτικό δυναμικό να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του κορωνοΐου και τις λοιπές υποχρεώσεις της κάθε ειδικότητας (εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία, χρόνια νοσήματα κτλ).

«Η ιατρική κοινότητα του Νομού μας θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να παρεμβαίνει και να ενημερώνει για το μείζον υγειονομικό πρόβλημα που έχει βάλει σε δοκιμασία τις ζωές μας, την καθημερινότητα, την οικονομία και τον ψυχισμό μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Το ΔΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΔΕΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΚΟΥΤΖΟΥΒΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΑΜΙΑΣ

ΓΚΑΓΚΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΕΛΟΣ

ΜΕΤΑΞΑ ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΟΣ

ΜΗΔΙΟΥΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΜΕΛΟΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΛΟΣ

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΕΛΟΣ

ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΕΛΟΣ

ΦΕΛΕΚΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΕΛΟΣ

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…