Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Όλο το πακέτο των μέτρων στήριξης του καλοκαιριού

Όλο το πακέτο των μέτρων στήριξης του καλοκαιριού

0

Για την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας

Ένα νέο πλέγμα μέτρων στήριξης ύψους 2 δισ. ευρώ προσαρμοσμένο στην πορεία σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας πρόκειται να μπει σε εφαρμογή από το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές του Ιουνίου .

Τις αμέσως επόμενες μέρες, θα τρέξει μια τελευταία παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 για δύο μέρες. Η παράταση δίνεται λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων της ΑΑΔΕ καθώς χάθηκαν 48 ώρες από την προθεσμία που είχαν όσοι υπέβαλαν κανονικά τα στοιχεία εσόδων ή τον τζίρο τους ως τις 19 Απριλίου και δεν υπέβαλαν την τελική αίτηση για την ένταξη τους στον κύκλο.

Μέχρι και τις 17 του μήνα, αναμένεται ότι θα ανοίξει πλατφόρμα για την παροχή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού με την μορφή επιδότησης από 1000 έως και 4000 ευρώ, για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τους παιδότοπους. Το εργαλείο αυτό θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ και θα αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις που απασχολούσαν έως και 50 εργαζόμενους, οι οποίες έμειναν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο χωρίς κριτήριο μείωσης του τζίρου. Τα χρήματα, αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ως το τέλος του μήνα.

Το μέτρο έχει αποφασιστεί να ισχύσει και για τον μήνα Μάιο, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα αφορά μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις ή θα συνεχίσουν να στηρίζονται και οι κλάδοι ο οποίοι λειτούργησαν για πρώτη φορά μετά από καιρό μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Οι ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ

Ένα δεύτερο πακέτο ενισχύσεων είναι αυτές που θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό, περίπου 670 εκατ. ευρώ. Ήδη, έχει ανακοινωθεί η επιδότηση για κεφάλαιο κίνησης στην εστίαση με επιχορηγήσεις που θα φτάνουν το 7% του τζίρου κάθε επιχείρησης με προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει αντίστοιχο πρόγραμμα για τον τουρισμό, με προϋπολογισμό 300 εκατ. όπου επίσης θα παρέχεται επιδότηση για την επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου. Παράλληλα, θα τρέξουν αντίστοιχα προγράμματα, μικρότερου προϋπολογισμού προγράμματα για τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια (16 εκατ. ευρώ) με την επιδότηση να διαμορφώνεται ανάλογα με το τον αριθμό των εργαζομένων με την μείωση του τζίρου του αλλά και για τους αυτό – απασχολούμενους δικηγόρους (20 εκατ. ευρώ) για στήριξη αλλά και ανανέωση του εξοπλισμού τους, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικές δίκες. Όλα τα επιμέρους προγράμματα περιμένουν την έγκριση της ΕΕ, πριν ανοίξουν οι σχετικές πλατφόρμες και ξεκινήσουν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Αυτό αναμένεται μέχρι και τις αρχές Ιουνίου.

Τα μέτρα μετάβασης

Παράλληλα βέβαια, προετοιμάζονται και τα τρία βασικά μέτρα μετάβασης συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Το πρώτο είναι το πρόγραμμα “γέφυρα ΙΙ” για την επιδότηση δόσεων εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων, για 8 μήνες με επιδότηση που θα φτάνει το 90%. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει έως και 100.000 επιχειρήσεις. Μέχρι και την Κυριακή όταν έληγε η αρχική προθεσμία, είχαν οριστικοποιηθεί 22.000 αιτήσεις.

Η απόκλιση από τις αναμενόμενες αιτήσεις οφείλεται στο ότι μεγάλος αριθμός δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η οριστικοποίηση της αίτησης ένταξης, προϋποθέτει τη συμφωνία της Τράπεζας. Για το λόγο η πλατφόρμα, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις και η οποία κανονικά έκλεινε την Κυριακή, θα μείνει ανοιχτή μέχρι και το τέλος του μήνα.

Το δεύτερο, είναι η κάλυψη των παγίων δαπανών με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να καλύψει έως και 50.000 επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας το έλλειμμα που έχουν μετά την είσπραξη των μέτρων στήριξης. Το ποσοστό κάλυψης, θα ξεκινά για τις μεσαίες επιχειρήσεις από το 70% και φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές. Η ενίσχυση θα δίνεται με την μορφή πιστωτικού, που θα αναλώνεται για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει πριν το τέλος του μήνα και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τις 10 Ιουνίου, να κάνουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τέλος, προς το τέλος του μήνα, θα τρέξει και το μέτρο που συνδέεται με το κούρεμα των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής από 30% έως και του 50%. Θα δίνεται η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης της επιχείρησης με το 35% της συνολικής ενίσχυσης με την μορφή πιστωτικού για την κάλυψη και σε αυτή την περίπτωση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων αλλά θα χάνει το δικαίωμα της οριζόντιας έκπτωσης στο επιστρεφόμενο ποσό των τριών πρώτων κύκλων .

πηγή capital

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…