Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Νέοι αγρότες και ισχυροί συνεταιρισμοί είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας

Νέοι αγρότες και ισχυροί συνεταιρισμοί είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας

0

Ένα απόσπασμα από την εισήγηση του Α. Κοντού στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

 

Τι είπε για το αρδευτικό της Ξάνθης

 

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο καθώς και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε εθνικό επίπεδο για να στηριχθεί, να ανανεωθεί και να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, παρουσίασε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Διευθυντής της ΣΕΚΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός με την εισήγηση που παρουσίασε ως ομιλητής στο 6ο “Delphi Economic Forum” στο Ζάππειο για την Ελληνική Γεωργία στα 200 χρόνια από την  Ελληνική Επανάσταση.

Ο κ. Κοντός μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε πως θεωρεί ζωτικής σημασίας θέμα για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και πως πρέπει ο αγρότης να αποκτήσει οντότητα. Τόνισε επίσης πως πρέπει να μείνουν στο επάγγελμα αυτοί που έχουν ρίζες και θέληση και το αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και σε επιχειρηματική βάση με στοχευμένες δυναμικές καλλιέργειες κι όχι αυτοί που το αντιμετωπίζουν ως μια ευκαιριακή, αποσπασματική δραστηριότητα.  Ανέφερε επίσης πως ο μικρός κλήρος αποτελεί ένα πρόβλημα για τους νέους αγρότες ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν λύσεις να στηριχτούν με άτοκα δάνεια ενώ τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων στους συνεταιρισμούς με συμμετοχή ιδιωτών ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά σχήματα με αυξημένες ανταγωνιστικές δυνατότητες. Τέλος ανέφερε ως αρνητικό παράδειγμα το γεγονός ότι το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση για το αρδευτικό της Ξάνθης μετά από 10- χρόνια,  ενώ δήλωσε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες του να υλοποιηθεί το έργο γιατί έχει ζωτική σημασία για τον αγροτικό κόσμο της Ξάνθης αλλά και περιβαλλοντική διάσταση και πως έχει τη διαβεβαίωση ότι θα είναι από τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης .

Ένα απόσπασμα από την εισήγηση του Α. Κοντού στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«Είναι απαραίτητο θεωρώ, να χαράξουμε μία αγροτική πολιτική που να είναι άμεσα εφαρμόσιμη, να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα και να κινητοποιεί τους Έλληνες αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ σημαντικό:

1.Να δοθεί έμφαση στην  τεχνολογία και στις υποδομές.

Γνωρίζοντας, για παράδειγμα, ότι η σωστή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων δίνει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και σημαντικής μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων…»

«Παράλληλα, δε, έχει σαφές φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό.

Δε είναι δυνατό, σήμερα, στην περιοχή της Κορίνθου να υπάρχουν ακόμα οι ονομαζόμενοι νερουλάδες, δηλαδή αυτοί που κληρονόμησαν γεωτρήσεις και ως αμοιβή διαθέτουν νερό για άρδευση στους αγρότες της περιοχής, ενώ το φράγμα που με κοινοτικούς πόρους ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το 2008  δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Την ίδια στιγμή στη Θράκη, φυσικά όρια της οποίας είναι ο ποταμός Νέστος και ο ποταμός Έβρος, το 40% των εδαφών δεν είναι δυνατό να είναι ξερικές εκτάσεις, διότι τα μεγάλα αρδευτικά έργα δεν ξεκίνησαν εξαιτίας της καθυστέρησης άνω των δέκα ετών σχετικών αποφάσεων του ΣΤΕ.

Η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων έχει σχέση με την επιστημονική γνώση και την διάχυση της γνώσης αυτής στους Έλληνες αγρότες.

Και, βέβαια, με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Μία μάστιγα για τον αγροτικό μας τομέα, που μειώνει σημαντικά τα δημόσια έσοδα και πλήττει την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων.

Και επειδή η δαπάνη για την υλοποίηση των περισσότερων από τα ανωτέρω μπορεί να υποστηριχθεί , κυρίως, από τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά  τώρα και από τις πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ας πάρουμε μία καθοριστική πολιτική απόφαση οι πιστώσεις και η διάρθρωση των προγραμμάτων να  κατευθύνονται για αναπτυξιακές – και όχι για επιδοματικές πολιτικές.

Τέλος, θεωρώ πως πλέον πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Χωρίς γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς και κυρίως κατά κύριο επάγγελμα νέους αγρότες, δεν μπορεί να έχει προοπτική ο αγροτικός τομέας στην πατρίδα μας.

Πρέπει να κρατήσουμε τους νέους στην αγροτική δραστηριότητα, να τους στηρίξουμε με άτοκα δάνεια για αγορά γης και εξοπλισμό, να τους εντάξουμε κατά προτεραιότητα στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, να τους εκπαιδεύσουμε σε σύγχρονες επιστημονικά μεθόδους παραγωγής, και να τους κατευθύνουμε στην συμβολαιακή γεωργία και παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων, που έχουν ζήτηση στις αγορές».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxantohpoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…