Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπαϊράμ και Πάσχα τα μικρά «δώρα» των ταξιδιωτικών πρακτορείων εν μέσω της πανδημίας

Μπαϊράμ και Πάσχα τα μικρά «δώρα» των ταξιδιωτικών πρακτορείων εν μέσω της πανδημίας

0

Απογοήτευση, ανασφάλεια και πολλά ερωτηματικά από τους επαγγελματίες των τουριστικών ταξιδιών στην Ξάνθη

 Μηδενικό το ενδιαφέρον εξωτερικού τουρισμού, αφού παραμένουν ρευστές οι συνθήκες ενδεχόμενης καραντίνας στις χώρες άφιξης. Επιφυλακτικοί οι ξανθιώτες για τις καλοκαιρινές διακοπές

Μετά το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο lockdown στα μέσα Μαΐου 2021, ένα μεγάλο τμήμα των επιχειρηματικών κλάδων ξανάρχισαν τη λειτουργία τους επανερχόμενοι σταδιακά σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Ένας από τους λίγους κλάδους, ο οποίος δεν θα καταφέρει να επανεκκινήσει πλήρως, εξαιτίας των συνθηκών, είναι αυτός των ταξιδιωτικών γραφείων. Για όσα γραφεία είναι ανοικτά, η κίνηση είναι εξαιρετικά χαμηλή και αυτό γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα τα μέτρα που επιβλήθηκαν ειδικά για τους επισκέπτες του εξωτερικού ήταν εξαιρετικά αυστηρά. Την υποτονικότητα στην τουριστική αγορά και την αγωνίας τους μεταφέρουν στο «Ε» ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων στην Ξάνθη. Όπως άλλωστε μεταφέρουν, όσον αφορά τις πτήσεις εξερχόμενου τουρισμού είναι για την ώρα τουλάχιστον, μηδενικές, αφού κανείς δεν αγοράζει οργανωμένα ταξίδια για το εξωτερικό όσο υπάρχει η ανάγκη για τεστ COVID-19 ή ο φόβος της ενδεχόμενης καραντίνας στη χώρα άφιξης.

Επιφυλακτικοί οι ταξιδιώτες

Οι δέκα μέρες καραντίνας σε περίπτωση που βγει θετικό το αποτέλεσμα του τεστ, αποτελεί τον βασικότερο προβληματισμό των υποψήφιων ταξιδιωτών, όπως μας μεταφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Ένας άλλος προβληματισμός είναι αυτός ο οποίος σχετίζεται με το υποχρεωτικό τεστ 72 ώρες πριν και μετά το ταξίδι, κάτι το οποίο υποχρεώνει τον ταξιδιώτη να μεταβεί σε μικροβιολογικό εργαστήριο της ξένης χώρας την οποία επισκέπτεται και να μεριμνήσει ο ίδιος για τα έξοδα του.

Οι ίδιοι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της πόλης εκφράζουν την απογοήτευση τους για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς δεν βλέπουν την δουλειά τους να προχωράει και τα έσοδά τους μειώνονται με απειλητικούς ρυθμούς. Η κατάσταση που επικρατεί είναι ακόμη πιο δυσοίωνη σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπως εκτιμούν, καθώς πέρυσι τα μέτρα δεν ήταν τόσο περιοριστικά.

Παράλληλα οι ίδιοι δηλώνουν ότι και για τα ταξίδια εσωτερικού, ο κόσμος είναι επιφυλακτικός, καθώς ναι μεν αποφασίστηκε το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά χωρίς να δίνονται και να διευκρινίζονται οι ακριβείς περιορισμοί και τα μέτρα. Ο κόσμος επίσης φαίνεται και διστακτικός διότι η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της πανδημίας είναι αρκετά δυσμενής.

Το «δώρο» του μπαϊράμ και του Πάσχα στα ταξιδιωτικά γραφεία της Ξάνθης

Μια «ανάσα» ανάκαμψης για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες της πόλης αποτελεί το μπαϊράμι αλλά και το Πάσχα, καθώς αυξήθηκαν οι κρατήσεις εισιτηρίων, εξαιτίας των ανθρώπων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για δουλειά και επιστρέφουν στην Ξάνθη για να γιορτάσουν μαζί με τις οικογένειες τους. Οι ταξιδιώτες αυτοί έρχονται κυρίως από Γερμανία και Ολλανδία και παραμένουν στην Ξάνθη μέχρι και το πέρας των γιορτών.

Και πάλι όμως και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ταξιδιώτες είναι λίγοι και αρκετά προβληματισμένοι για τα μέτρα που χρειάζεται να λάβουν έτσι ώστε να μην τεθεί ούτε η δική τους η υγεία ούτε των συγγενών τους σε κίνδυνο.

Αυτό που τονίζεται από την πλευρά των τουριστικών πρακτόρων είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μία ξεκάθαρη εικόνα για τον τουρισμό ενόψει του ανοίγματος του, και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα τα οποία θα αφορούν και τη στήριξη των ταξιδιωτικών γραφείων αλλά και την ενδυνάμωση του εσωτερικού τουριστικού ρεύματος.

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…