Μικρό λιμάνι η καρδιά.
Στα πέλαγα οι νήες.
Την ελλιμένιση εντός,
αυτή διαφεντεύει.
Σειρήνες καιροφυλακτούν,
με έρωτα γητεύουν.
Στην πράξη υπάρχει αντίδωρο
στη σκέψη Ευμενίδες.
Για κάθε ένα πλεούμενο υπάρχει Οδυσσέας
που ψάχνει την Ιθάκη του
και μία Πηνελόπη.
Κάθε στεριά και μια πατρίς,
κάθε νησί και οίκος,
κάθε λιμάνι κι άγκυρα,
συ, είσ’ ο καπετάνιος.
Αναστασία Νατάσα Μακρή
13 Μαΐου 1882 γεννήθηκε ο Ζωρζ Μπρακ και απεβίωσε στις 31 Αυγούστου 1963. Ήταν Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης και σκηνογράφος, από τις ηγεμονικές φυσιογνωμίες της εικαστικής δημιουργίας του 20ού αιώνα και ένας από τους θεμελιωτές του κινήματος του κυβισμού μαζί με τον Πάμπλο Πικάσο.
Τα πρώτα έργα του Μπρακ χαρακτηρίζονται ως ιμπρεσιονιστικά αλλά σύντομα το ύφος του δανείζεται στοιχεία και από το κίνημα των φωβιστών, ιδρυτής του οποίου θεωρείται ο Ανρί Ματίς. Το διάστημα 1909-1911, εργάστηκε μαζί με τον Πικάσο πάνω στην ανάπτυξη του κυβισμού. Επιπλέον, ο Μπρακ είναι ο εμπνευστής της τεχνικής των παπιέ κολέ (κολλημένων χαρτιών ή αλλιώς κολάζ), με το έργο του Πιάτο του φαγητού και ποτήρι (1912). Η συνεργασία του με τον Πικάσο έληξε περίπου το 1914.
Μεταπολεμικά, συνέχισε να εκπροσωπεί το κυβιστικό ρεύμα, πάνω σε περισσότερο αφηρημένα στοιχεία, θεμελιώνοντας τον λεγόμενο συνθετικό κυβισμό.
Χαρακτηριστικά του Κυβισμού. Εγκατάλειψη προοπτικής και ρεαλισμού. Εξ ορισμού ο κυβισμός «Cubisme» παραπέμπει στην περιοχή της γεωμετρίας. Η αποδέσμευση του ενστίκτου, ο άκρατος υποκειμενισμός που αρνείται καθιερωμένες αρχές, το υπέρμετρο πάθος, που συχνά πηγάζει από τις σκοτεινές περιοχές του υποσυνείδητου, παραχωρούν την θέση τους στη δύναμη της λογικής. Οι κυβιστές ενδιαφέρονταν για τα καθαρά ζωγραφικά προβλήματα, αντιδρώντας στο συναισθηματισμό και το διακοσμητικό συμβολισμό άλλων μετεμπρεσιονιστών. Οι κυβιστές διάλεγαν γνώριμα μοτίβα, όπως κιθάρες, μπουκάλια, φρούτα, για να μπορούμε να καταλάβουμε τη σχέση ανάμεσα στα διάφορα μέρη και να συνδέουμε τα διάφορα θραύσματα. Το όνομα του κινήματος χαρακτηρίζει τους γωνιώδεις όγκους.
Ο τίτλος του πίνακα είναι, “Little Harbor in Normandy” (Μικρό λιμάνι στη Νορμανδία), 1909, κυβισμός.