Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Μεμετάκης Μπέης: Μια σεβαστή προσωπικότητα της πόλης μας

Μεμετάκης Μπέης: Μια σεβαστή προσωπικότητα της πόλης μας

2

Γαιοκτήμονας, μορφωμένος, ευγενής και με δυτική συμπεριφορά

Μια σημαντική προσωπικότητα της πόλης μας αλλά και σημαντικός οικονομικός παράγοντας για την τοπική κοινωνία, ήταν αναμφισβήτητα ο πολύ αγαπητός μουσουλμάνος αριστοκράτης, κοσμοπολίτης και κοσμικός, Χατζή Αλή Ογλού Μεχμέτ, ο γνωστός «Μεμετάκης Μπέης».

Ένας μεγαλοκτηματίας ο οποίος έδινε δουλειά σε πολύ κόσμο στο αγρόκτημα «Φέρετζιλερ»  που διατηρούσε στην περιοχή «Ντικιλί Τας»  πλησίον του χωριού Κουτσού, συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων περίπου, ενώ κατείχε κι άλλες εκτάσεις σε άλλες περιοχές.

Δεξιά της φώτο, με το άσπρο σακάκι και γιλέκο, ο Μεμετάκης Μπέης σε ώρα εργασίας

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Γενισέας και γιος του Χαλήλ Αλή Μπέη Ζαδέ, γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1915 και πέθανε το 2008.

Το τελευταίο διάστημα διέμενε μόνιμα στην Σμύρνη μετά την φυγή του από την Ξάνθη. Λάτρης της καλής ζωής και γλεντζές, είχε αφήσει ένα πολύ καλό όνομα στην τοπική κοινωνία, κάνοντας παρέα πολύ συχνά με Χριστιανούς συμπολίτες μας, με τους οποίους διατηρούσε άριστες φιλικές σχέσεις.

Ουκ ολίγες οι ευεργεσίες του σε συμπολίτες μας που ζητούσαν τη βοήθειά του. Από τις σοδιές του και τις παραγωγές φρούτων (παραγωγή ροδακίνου «γιαρμά»), έκανε δωρεές σε όσους είχαν ανάγκη αλλά και στον Ελληνικό Στρατό.

Στο αγρόκτημά του διατηρούσε ξενώνες για τους εργάτες του τους οποίους φρόντιζε και πλήρωνε με το αζημίωτο.

Στις ημέρες μας, η τοπική κοινωνία στερείται τέτοιων ανθρώπων που με το χαρακτήρα τους και την προσωπικότητά τους εμπνέουν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Τέτοιοι άνθρωποι μας χρειάζονται σήμερα, οι οποίοι θα κρατούν τις «ισορροπίες» και θα μας κρατούν ενωμένους!  Με τέτοιους «υγιείς» και εμβληματικούς ανθρώπους πάμε μπροστά!

Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Μεμετάκης Μπέης! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει!

Εύχομαι ολόψυχα Καλό Μπαϊράμ στους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας.

Κώστας Μαυρομάτης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …