Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Με πάρκο άγριας ζωής επιχειρείται λύση για τα άλογα της Σταυρούπολης

Με πάρκο άγριας ζωής επιχειρείται λύση για τα άλογα της Σταυρούπολης

1
aloga thrakis

Αποφασίστηκαν άμεσες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας

Σύσταση Επιτροπής για την καταγραφή και Φορέα για την Διαχείριση  – Ένα χρόνιο πρόβλημα ζητά λύση

 

Ένα χρόνιο πρόβλημα καλούνται να λύσουν οι τοπικές αρχές, που αφορά τα άγρια (ημιάγρια) άλογα της ορεινής περιοχής. Στόχος είναι να δοθεί μια σολομώντεια λύση ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων και των διερχόμενων οδηγών από τυχόν ατυχήματα, να προστατευτούν οι καλλιέργειες αλλά παράλληλα να διασφαλιστεί και η επιβίωση των ζώων, που επιπλέον αποτελούν ένα αξιοθέατο της περιοχής με δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης.

sdr

Έκτακτη σύσκεψη για τα άγρια άλογα της Σταυρούπολης

Στο πλαίσιο αυτό μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ευφραιμίδη πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 13 Μαΐου έκτακτη σύσκεψη και στην οποία συμμετείχαν οι: Αντιδήμαρχοι Ξάνθης κύριοι Ζερενίδης Ιωάννης και Φανουράκης Μανώλης, o Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ξάνθης κ. Βαφειάδης Ευστάθιος, η Δασάρχης Σταυρούπολης κα Καψάλη Σταυρούλα και ο κ. Βαφείδης Παναγιώτης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Ξάνθης κ. Λαμπάκης Δημήτριος, ο  Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΠΕ Ξάνθης κ. Τέγος Δήμος, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης κ. Ρίζος Κων/νος καθώς και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σταυρούπολης κ. Κώτης Κων/νος. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η δυνατότητα λήψης άμεσων μέτρων προστασίας των οδηγών, αλλά ακούστηκαν και προτάσεις για τη υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας και ελέγχου των άγριων αυτών ζώων.

Ποια είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν: Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας

Όπως μας ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευφραιμίδης επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό και άπτεται της ασφάλειας των οδηγών και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος καθώς τα άλογα αυτά είναι ανεπιτήρητα και κυκλοφορούν κατά αγέλες αποφασίστηκε: «Θα τοποθετήσουμε σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση κατά μήκος του οδικού δικτύου ενώ σκοπεύουμε να κάνουμε περιφράξεις σε κάποια σημεία καθώς και αποψίλωση παράλληλα με τον δρόμο ώστε οι οδηγοί να έχουν ορατότητα σ’ όλα τα περάσματα. Έτσι θα αποτρέψουμε τυχόν σοβαρά ατυχήματα, ένας κίνδυνος πολύ πιθανός», επισημαίνει ο κ. Ευφραιμίδης.

Σύσταση Επιτροπής για την καταγραφή και Φορέα για την Διαχείριση – Πρόταση για δημιουργία πάρκου αγρίων αλόγων

Παράλληλα θα συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα επιχειρήσει μια καταγραφή του πληθυσμού των αλόγων και θα παρουσιάσει μια έκθεση ελέγχου με προτάσεις για την δημιουργία ενός  πάρκου σε μια περιοχή όπου θα μπορούν να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον χωρίς όμως τον κίνδυνο να περιφέρονται ανεξέλεγκτα και επιπλέον να καταστρέφουν αγροτικές καλλιέργειες. Μάλιστα αυτή η ιδέα έχει δυνατότητα και τουριστικής αξιοποίησης όπως γίνεται σε αντίστοιχα πάρκα άγριας ζωής. Τέλος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας Ορθολογικής διαχείρισης της άγριας πανίδας που θα τα αναλάβει. Όπως ανέφερε ο κ. Ευφραιμίδης για τον συντονισμό αυτών των δράσεων την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη στο Δασαρχείο Σταυρούπολης με τον Δασάρχη τον αστυνομικό διευθυντή την τεχνική υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σταυρούπολης ώστε να δρομολογηθούν άμεσα αυτές οι αποφάσεις.: «Πρέπει άμεσα να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο», επεσήμανε ο κ. Ευφραιμίδης.

Ένα χρόνιο πρόβλημα ζητά λύση για το καλό και των ανθρώπων και των αλόγων

Το θέμα απασχολεί συνεχώς την τοπική κοινωνία. Θυμίζουμε ότι πριν ένα χρόνο (Ιανουάριο 2020) κάτοικοι της Σταυρούπολης μας ανέφεραν ότι είδαν αγέλη άγριων αλόγων λίγο έξω από την Σταυρούπολη και στην περιοχή της Γέφυρας του Νέστου. Δεν πάει πολύς καιρός άλλωστε από τότε που ένας κάτοικος της περιοχής παρ’ ολίγο να χάσει την ζωή του όταν ενεπλάκη σε ατύχημα με άλογο. Να επισημάνουμε επίσης πως δολοφονίες άγριων αλόγων έχουν σημειωθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν και έχουν απασχολήσει την δημοσιότητα με κορυφαία εκείνη την υπόθεση που είχε ταράξει την κοινωνία όταν άγνωστοι σκότωσαν ένα άγριο άλογο και στην συνέχεια του δηλητηρίασαν τα εντόσθιά του μετατρέποντας τα σε δηλητηριώδη βορά για τα πτηνά και τα άγρα ζώα της περιοχής. Μια εγκληματική ενέργεια που δεν έχει μέχρι τώρα εξιχνιαστεί ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …