Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ίδια «γεύση» στην ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Θράκη

Ίδια «γεύση» στην ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Θράκη

0

Επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις για «τουρκική» μειονότητα κατά τις επισκέψεις του Τούρκου ΥΠΕΞ σε προξενείο, Τζελά Μπαγιάρ και τον τάφο του Σαδίκ

Ανακοίνωση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με νέα επίκληση της συνθήκης της Λωζάννης και της υποχρέωσης τήρησής της από όσους την υπέγραψαν

 

Το τυπικό «τελετουργικό» περιλάμβανε η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, ο οποίος ήρθε το πρωί της Κυριακής στην Κομοτηνή, έκανε τις γνωστές και εντελώς αναμενόμενες δηλώσεις περί «τουρκικής» μειονότητας, μετέβη στους γνωστούς σταθμούς των ιδιωτικών επισκέψεων Τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή και απήλθε, έχοντας εκπληρώσει το σκοπό της μετάβασής του στην περιοχή.

Ο κ. Τσαβούσογλου προσγειώθηκε στις 10.00 πμ στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης και από εκεί κατευθύνθηκε στο Τουρκικό προξενείο, όπου τον υποδέχθηκαν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Από εκεί και με αφορμή τη συνάντησή του με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέ Μετέ, μέσω tweet του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δήλωσε την πλήρη στήριξή τους, γράφοντας: «Στη Δυτική Θράκη συναντήθηκα με τον Μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και τον Μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Η δουλειά των Μουφτήδων συμβάλλει εξαιρετικά στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας και της αλληλεγγύης της Τουρκικής Μειονότητας».

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου τον υποδέχθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Στη συνάντηση στο σχολείο δεν επιτράπηκε η είσοδος στα ελληνικά ΜΜΕ. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης και πάλι μέσω tweet, ο Τούρκος ΥΠΕξ σημείωσε: «Είναι σημαντικό τα παιδιά της ‘τουρκικής’ μειονότητας όλων των ηλικιών να έχουν εκπαίδευση σε καλύτερες συνθήκες και στη μητρική τους γλώσσα. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους συγγενείς μας για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Στην επαφή του με το σύλλογο επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης, δήλωσε ότι, κατά τη συνάντησή τους, έδωσε έμφαση ότι η αποφασιστική στήριξη στην «τουρκική» (νέα αναφορά) μειονότητα στον αγώνα για τα δικαιώματά της θα είναι συνεχής.

Τέλος, βρέθηκε στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ μαζί με πλήθος μελών της μειονότητας, απ’ όπου και αναχώρησε για την Αθήνα για τις συναντήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Νίκο Δένδια.

 

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί διακριτικής μεταχείρισης της μειονότητας το ελληνικό ΥΠΕΞ

Στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών περί «τουρκικής» μειονότητας από την Κομοτηνή, απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαΐωάννου.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…