Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Εστίαση: Πάνω από 21.000 αιτήσεις για επιδότηση

Εστίαση: Πάνω από 21.000 αιτήσεις για επιδότηση

0

Στάση αναμονής των επιχειρήσεων σε τουριστικές περιοχές

Περισσότερες από 21.000 αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα του ειδικού προγράμματος για την εστίαση, εκ των οποίων, όμως, ένα μικρό μέρος αφορά τελικές αιτήσεις, οι οποίες μάλιστα δεσμεύουν δυσανάλογα μεγάλο ποσό. Με άλλα λόγια, οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι κυρίως αυτές που έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να λάβουν την ενίσχυση, ενώ οι μικρότερες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Υπάρχουν επίσης επιχειρήσεις που τηρούν στάση αναμονής για δύο λόγους: Πρώτον, διότι δεν γνωρίζουν εάν τελικώς θα ανοίξουν, με τα φαινόμενα αυτά να εντοπίζονται κυρίως σε νησιά, όπου ακόμη δεν έχουν ενδείξεις για ισχυρό ρεύμα τουριστών. Δεύτερον, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να κάνουν τις απαιτούμενες προμήθειες, την ώρα, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν οι προμηθευτές δίνουν στην πλειονότητά τους το πολύ 10 ημέρες πίστωση. Υπενθυμίζεται πως η εκταμίευση των χρημάτων από τις επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν εκτιμάται ότι θα μπορεί να γίνει εντός 4 εβδομάδων από την υποβολή της αίτησης, κάτι που προκαλεί αρκετές δυσκολίες στις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) το 44,1% των επιχειρήσεων εστίασης δεν είχε καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (σ.σ. η έρευνα αφορά το διάστημα πριν από την επανεκκίνηση της εστίασης), ενώ για το 19,2% επαρκούσαν το πολύ για ένα μήνα.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 14 Μαΐου έως την Παρασκευή 21 Μαΐου είχαν υποβληθεί 3.151 αιτήσεις (οριστικές) οι οποίες αφορούσαν συνολικό ποσό 38,2 εκατ. ευρώ, ενώ 13.414 αιτήσεις είχαν υποβληθεί προσωρινά και αφορούσαν συνολικό ποσό ενίσχυσης 60,6 εκατ. ευρώ. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, 22 Μαΐου είχαν υποβληθεί οριστικά 3.756 αιτήσεις, ενώ προσωρινά είχαν υποβληθεί 17.636 αιτήσεις. Συνολικά δηλαδή υποβλήθηκαν 21.392 αιτήσεις. Βάσει των υπολογισμών που έχουν γίνει σε σχέση με τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την επιδότηση των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι μπορούν να επωφεληθούν περί τις 35.000-37.000 επιχειρήσεις εστίασης από το σύνολο των 87.000 επιχειρήσεων του κλάδου. Η επιδότηση δίνεται σε επιχειρήσεις που είχαν πτώση του τζίρου τους το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 30% τουλάχιστον, ενώ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης είναι 100.000 ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΝΦΙΑ-Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών

Ποια είναι η  διαδικασία που μειώνει τον φόρο ακινήτων Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως όσοι…