Ξεκίνησε η τροποποίηση της μελέτης για το έργο της διάνοιξης της 4ης λεκάνης, προκειμένου να επανενταθχεί σε χρηματοδότηση – Ικανοποίηση από Μ. Τσέπελη
Δηλώσεις δημάρχου για τα έργα οδοποιίας: Οι ασφαλτοστρώσεις καθυστέρησαν για να συντονιστούν με τα έργα των υποδομών φυσικού αερίου που ξεκινούν αρχές Ιουνίου
Μεγάλη ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της παραχώρησης του ΧΥΤΑ Ξάνθης στη ΔΙΑΑΜΑΘ, εξέφρασε ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ Μανώλης Τσέπελης, τονίζοντας τις οικονομικές και περιβαλλοντικές προοπτικές που διανοίγονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή. Όπως σημείωσε, «μετά από πέντε χρόνια είμαι πολύ χαρούμενος που κατόρθωσα με τον συνάδελφό μου τον κ. Μίχογλου να βρούμε τη χρυσή τομή, έτσι ώστε να απεμπλακούμε από μία ιστορία που ταλάνιζε πάρα πολύ την κοινωνία αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και αν δε δίναμε αυτή τη λύση προφανώς θα είχαμε και οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα». Ο ίδιος, πρόσθετε ότι, «αν είχαμε προχωρήσει νωρίτερα, αυτή τη στιγμή θα είχαμε τελειώσει την τέταρτη λεκάνη, τον ΧΥΤΑ που αυτό το έργο είχε απενταχθεί και προσπαθούμε τώρα να κάνουμε μία τροποποίηση να κάνουμε ΧΥΤΥ αντί ΧΥΤΑ. Άλλωστε μείναμε ο τελευταίος μητροπολιτικός δήμος που δεν έχουμε κάνει τη μονάδα προεπεξεργασίας για τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων».
Ο δήμαρχος εξέφρασε την αποφασιστικότητα ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες για την τέταρτη λεκάνη. Ήδη, όπως ενημέρωσε ξεκίνησε η τροποποίηση της μελέτης, ενώ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα γίνει και η μονάδα προεπεξεργασίας.
Ο κ. Τσέπελης υπογράμμισε ότι για την περιοχή είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας η επένδυση για τη νέα μονάδα και την αποκατάσταση της χωματερής. «Αν αυτό το κομμάτι δε το βλέπουμε κατάματα ως πρόβλημα δε θα μπούμε στη διαδικασία να το λύσουμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε «θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις και με τους εξαίρετους συναδέλφους μου στη ΔΙΑΑΜΑΘ, όπου στόχος όλων είναι η προώθηση της ανακύκλωσης. Στόχος είναι να κατεβάσουμε με αυτές τις υποδομές το κόστος προς τον πολίτη». Ο ίδιος καθόρισε ως χρονικό ορίζοντα την τριετία προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα.
Παράλληλα, ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ο κ. Τσέπελης ανέδειξε τη σημασία των έργων ΜΕΑ σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η μεν ΜΕΑ του Έβρου θα λειτουργήσει πιλοτικά μετά τον Οκτώβριο και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τα τέλη του έτους, η δε ΜΕΑ της Καβάλας θα δημοπρατηθεί άμεσα με προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ.
Ο ίδιος ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη που εξασφάλισε τις χρηματοδοτήσεις για τα έργα αυτά, πληροφόρησε ότι θα ζητήσει από την ΠΑΜΘ άλλα 10 εκ. ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση ΧΥΤΑ Κομοτηνής και Ξάνθης. «Στόχος μας είναι να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια, που θα δώσουμε λύση συνολικά στη διαχείριση απορριμμάτων», ανέφερε ο ίδιος.
Επισταμένες ενέργειες για νέα χρηματοδότηση
Θυμίζουμε ότι η παραχώρηση αφορά στο τελευταίο οικόπεδο 35 στρεμμάτων (εν συνόλω 200 στρεμμάτων). Η παραχώρηση στον ΣΔΑΝΞ αποτελούσε προαπαιτούμενο για να γίνει το έργο της διάνοιξης της 4ης λεκάνης στο ΧΥΤΑ Ξάνθης και η αποκατάσταση των τριών υφιστάμενων καθώς όπως είναι ευρέως γνωστό ο ΧΥΤΑ Ξάνθης έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η προηγούμενη απόπειρα επέκτασης του ΧΥΤΑ έγινε κατά την περίοδο 2016 όταν ο ΣΔΑΝΞ υπό την προεδρία του τότε δημάρχου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλου και μετέπειτα του δημάρχου Τοπείρου κ. Μίχογλου είχαν φτάσει στην πηγή με εγκεκριμένα 5,5 εκ ευρώ στο ΕΠΕΡΡΑ για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ αλλά όμως δεν …ξεδίψασαν καθώς υπήρξε δικαστική εμπλοκή με ενστάσεις από τους μη επιλεχθέντες υποψήφιους αναδόχους με αποτέλεσμα την απένταξη του έργου. Η σύμβαση με τον δήμο Τοπείρου προβλέπει ότι ο ΣΔΑΝ θα αναλάβει με ίδια μέσα και δαπάνες και σύμφωνα με την μελέτη που θα εκπονήσει ο δήμος την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση της 1ης 2ης και 3ης λεκάνης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σύμβαση: «ευθύς μετά την χρήση του χώρου ο ΣΔΑΝΞ οφείλει να παραχωρήσει χωρίς καθυστέρηση τις λειτουργίες εγκατάστασης του ΧΥΤΑ στην ΔΙΑΑΜΑΘ με την σύναψη μεταξύ των δύο μερών ιδιαίτερου συμφωνητικού χρησιδανείου.
Συντονισμός των έργων οδοποιίας με τις εργασίες για το φυσικό αέριο
Παράλληλα και με αφορμή το θέμα των υποδομών στην περιοχή, ο κ. Τσέπελης αναφέρθηκε και στις εργασίες για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου. Μάλιστα, το συνέδεσε με τα έργα ασφαλτοστρώσεων στην πόλη και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών παραδεχόμενος ότι αυτά έχουν καθυστερήσει.
«Έπρεπε να έχουμε κάνει ασφαλτικά έργα. Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες, αλλά κάναμε την επιλογή να σχεδιάσουμε τα έργα με το βλέμμα στις επικείμενες εργασίες για το φυσικό αέριο. Δε νοείται να κάναμε οδοποιία ενώ από 1/6 ξεκινούν εργασίες για το αέριο!», σημείωσε ο ίδιος, ενημερώνοντας ότι ανά τέσσερις μήνες θα αποστέλλεται στο δήμο ο σχεδιασμός και σε κάθε περιοχή απ’ όπου τελειώνει η εκσκαφή του αερίου θα ξεκινούν τα έργα ασφαλτόστρωσης. «Δε θα μείνει δρόμος χωρίς να ασφαλτοστρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια», κατέληξε ο κ. Τσέπελης.