Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Δεν καταργείται το 8ωρο αλλά η «ισχύς εν τη ενώσει»

Δεν καταργείται το 8ωρο αλλά η «ισχύς εν τη ενώσει»

0

Μιλά στο «Ε» για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Νομικής του Δ.Π.Θ. με ειδικότητα το Εργατικό Δίκαιο κα Κιοσσέ-Παυλίδου Λευκή

 

«Δεν καταργείται τυπικά το 8ωρο αλλά ο εργαζόμενος είναι πιο ευάλωτος απέναντι στον εργοδότη»

Τι θα ισχύσει για 8ωρο, απολύσεις, τηλεργασία, απεργίες, υπερωρίες

  

 

Προβληματισμό στο χώρο της εργασίας φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας κι ενώ ακόμη βρίσκεται  σε διαβούλευση. Αιχμή του δόρατος για την αντιπολίτευση οι αλλαγές που αφορούν την διευθέτηση του χρόνου εργασίας,  τις  απολύσεις, τηλεργασία, απεργίες, και υπερωρίες. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος καταργεί το 8ωρο και επιφέρει δυσμενείς αλλαγές για τους εργαζομένους.

Αντίθετα η κυβέρνηση διά στόματος του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου  υποστηρίζει ότι εφαρμόζεται  συμφωνία σε συλλογικό επίπεδο μεταξύ επιχειρήσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Πολλές τέτοιες συμφωνίες έγιναν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προτείναμε είναι να μπορεί να γίνει και σε ατομικό επίπεδο αυτό, πάντα με τη συμφωνία και την πρόταση του εργαζόμενου. Γιατί γνωρίζει το συνδικάτο μου τις ανάγκες έχω εγώ σε ατομικό επίπεδο;». Ξεκαθάρισε, δε, ότι αν ο εργαζόμενος που δεν αποδεχθεί την πρόταση της εταιρείας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απολυθεί, ο λόγος απόλυσης θεωρείται άκυρος και θα υπάρχει ισχυρή ποινή για την επιχείρηση.

Λ. Κιοσσέ, Επ. Καθηγήτρια Νομικής: «Δεν καταργείται τυπικά το 8ωρο αλλά ο εργαζόμενος είναι πιο ευάλωτος απέναντι στον εργοδότη»

Το «Ε» απευθύνθηκε στην δικηγόρο, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Νομικής του Δ.Π.Θ. με ειδικότητα το Εργατικό Δίκαιο κα Κιοσσέ-Παυλίδου Λευκή προκειμένου να καταθέσει την άποψή της αναφορικά με τις αλλαγές του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Ειδικότερα σ’ ότι αφορά το 8ωρο και αν τίθεται θέμα κατάργησή του η κα Κιοσσέ ήταν σαφής και κατηγορηματική: «Τυπικά δεν καταργείται το 8ωρο. Είναι κατοχυρωμένο διεθνώς. Επέρχονται ωστόσο αλλαγές στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας που καθιστούν πιο ευάλωτο τον εργαζόμενο». Όπως διευκρίνισε η κα Κιοσσέ αυτό απορρέει από την δυνατότητα που δίνεται για ατομική διαπραγμάτευση και συμφωνία για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και όχι συλλογικά όπως ισχύει έως τώρα μέσα από σωματεία ή συνδικάτα. Είναι γεγονός ότι αυτή η αλλαγή καθιστά τον εργαζόμενο πιο ευάλωτο απέναντι στον εργοδότη καθώς θα έχει μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ. Αυτό είναι το σημείο αιχμής που προκαλεί αντιδράσεις και εκλαμβάνεται ως κατάργηση του 8ωρου».

Αναφορικά με τις άλλες αλλαγές όπως την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, την αύξηση και πέραν τον υπερωριών από 96 έως 120 καθώς και το δικαίωμα αποσύνδεσης κατά την τηλεργασία η κα Κιοσσέ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί έως ότου διαμορφωθούν και κατατεθούν οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Τι θα ισχύσει για 8ωρο, απολύσεις, τηλεργασία, απεργίες, υπερωρίες

Επτά είναι τα σημεία του εργασιακού σχεδίου νόμου που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών, τα οποία ήδη, με αιχμή το ευέλικτο 8ωρο και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

  • Το ευέλικτο 8ωρο, τη 10ωρη ημερήσια και την 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία. Ήδη, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ως δυνατότητα (και όχι η υποχρέωση) στους εργαζομένους που απασχολούνται με 8ωρο, προβλέπεται μέσω συμφωνίας με συλλογική σύμβαση εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε σε περιόδους αυξημένης απασχόλησης να δουλεύουν 2 ώρες επιπλέον την ημέρα, με ανάλογη μείωση του ωραρίου ή επιπλέον άδειες κατά τις περιόδους μειωμένης απασχόλησης. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται ήδη σε συγκεκριμένες εταιρείες όπως: ΟΤΕ, Alpha Bank, Παπαστράτος, ΗΒΗ, κ.ά. Αυτό που αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι η διευθέτηση θα μπορεί να ισχύσει σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχουν καθόλου συνδικάτα ή αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος (έπειτα από αίτημά του). Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί να λειτουργήσει και η 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία.
  • Αύξηση των υπερωριών. Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο.
  • Ψηφιακή κάρτα εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, βάσει της σχεδιαζόμενης διάταξης, θα υπάρξει ένας ψηφιακός μηχανισμός που θα συνδέει τους εργαζομένους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του τάμπλετ τους) με το σύστημα «Εργάνη ΙΙ» ώστε να καταγράφονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, χωρίς παρέμβαση τρίτου, τόσο η υπερωριακή απασχόληση, όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά, ενώ θα καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία και θα προστατεύεται ο εργαζόμενος από καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών, αλλά και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τη βιομηχανία.
  • Απολύσεις. Στο προωθούμενο σχέδιο νόμου θα υπάρχει ειδική διάταξη, σύμφωνα με την οποία, πέραν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.ά., θα προστεθούν και άλλοι λόγοι απαγόρευσης. Για παράδειγμα, θα απαγορευθεί η απόλυση πατέρα που αποκτά παιδί, για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του, θα καθίσταται άκυρη η απόλυση σε περίπτωση που εργαζόμενος αρνηθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς και σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ασκήσει το θεσπιζόμενο με το νομοσχέδιο «δικαίωμα της αποσύνδεσης» (δηλαδή δεν θα εργάζεται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου), στην περίπτωση τηλεργασίας.
  • Δικαίωμα στην απεργία, στην εκπροσώπηση των εργαζομένων και στη συνδικαλιστική δράση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, προωθούνται κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες. Θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και η εξ αποστάσεως ψήφος στα συνδικάτα. Παράλληλα, αναμένεται να θεσπιστεί η «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» στο 33% σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας.
  • Εργασία την Κυριακή. Στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν από τον γενικό κανόνα, αναμένεται να προστεθούν και άλλοι κλάδοι και δράσεις, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και εξωσχολικές δράσεις, η μηχανογράφηση καθώς και οι εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων, στους οποίους ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται Κυριακή.
  • Άδειες. Με ειδικές διατάξεις θα ενισχυθεί η άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών, καθώς και η γονική άδεια επιδοτούμενη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς, ενώ θα δοθούν και νέες άδειες και δικαιώματα, όπως η άδεια φροντιστή για εργαζομένους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, το δικαίωμα απουσίας λόγω ανωτέρας βίας, το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση).Μαριάννα Ξανθοπούλου

    mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχονται τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Β. Οικονόμου κατά την περιοδεία του …