Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Αργά κινείται η ηλεκτροκίνηση στην Ξάνθη

Αργά κινείται η ηλεκτροκίνηση στην Ξάνθη

0

2 σημεία φόρτισης – Δίνονται κίνητρα αλλά στα δάκτυλα μετρούνται τα ηλεκτροκίνητα στην πόλη μας

 

Διστακτικοί οι Πρατηριούχοι καυσίμων της Ξάνθης να βάλουν ταχυφορτιστές

 

Σε αργό ρυθμό κινείται η ηλεκτροκίνηση στην Ξάνθη σε αντίθεση με άλλες πόλεις της χώρας και της Ευρώπης ακόμη περισσότερο. Τέσσερα όλα κι όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κινούνται στην πόλη μας εκ των οποίων τρία του δήμου και ένα ιδιώτη. Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Ξάνθης τα είχε παραλάβει μέσω διαγωνισμού τον Δεκέμβριο του 2018 και όπως είναι πει ο τότε δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος: «Με φόρτιση πέντε ωρών διανύουν 100 χλμ με μόλις 1 ευρώ». Τα αυτοκίνητα αυτά θα φόρτιζαν στο πάρκινγκ του δημαρχείου σύμφωνα με τον κ. Δημαρχόπουλο.

Ένα σημείο φόρτισης στην εταιρεία Φωτοηλεκτρική Κούσης ΑΕ

2 σημεία φόρτισης – Δίνονται κίνητρα αλλά στα δάκτυλα του ενός χεριού μετρούνται τα ηλεκτροκίνητα στην πόλη μας

Να σημειώσουμε ότι από πέρσι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τα ηλεκτροκίνητα, kinoumeilektrika.ypen.gr, μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής στη δράση «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ». Μια δράση που δίνει κίνητρα στους πολίτες για να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 20% επιδότηση για αυτοκίνητο έως 30.000 ευρώ και 15% έως 50.000 ευρώ, ωστόσο στην Ξάνθη δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον. Αυτό επιβεβαιώνει ο κ. Παύλος Αναστασιάδης που έχει εγκαταστήσει μέσω εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Watt + Volt,  σημείο φόρτισης στο πρατήριο καυσίμων και εδώ και 1, 5 μήνα δεν έχει κάνει …σεφτέ. Άλλο ένα σημείο φόρτισης υπάρχει στην επιχείρηση «Κούσης Φωτοηλεκτρική ΑΕ» ενώ η εταιρεία παροχής ρεύματος Watt + Volt θα τοποθετήσει και ένα ακόμη στο εμπορικό κέντρο flamingo. Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία έχει μια εφαρμογή (chat spot by Watt and Volt) που πληροφορεί τον οδηγό για όλα τα σημεία φόρτισης που θα συναντήσει κατά την μετακίνησή του.

Διστακτικοί οι Πρατηριούχοι καυσίμων της Ξάνθης να βάλουν ταχυφορτιστές

Την πρόθεση ακόμη τριών τουλάχιστον Πρατηρίων στην Ξάνθη να φιλοξενήσουν σημείο φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα μας εκφράζει ο πρόεδρος του σωματείου Πρατηριούχων καυσίμων κ. Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης: «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα τοποθετηθούν άλλοι τρεις φορτιστές. Υπάρχουν αυτοί που η φόρτιση διαρκεί 30 – 35 λεπτά και αυτοί οι φορτιστές που μέσα σε πέντε μόλις λεπτά ολοκληρώνεται η φόρτιση. Η διαφορά είναι στο κόστος. Μια επένδυση με ταχυφορτιστή κοστίζει ως και 100.000 ευρώ. Ως εκ τούτου είμαστε διστακτικοί γιατί ακόμη δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Παρότι δίνονται κίνητρα και παρότι το κόστος για της μετακίνησης σε σχέση με το βενζινοκίνητο είναι στο 1/10! Πραγματικά συμφέρει αν σκεφτεί κανείς ότι για ένα αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη θα κάψει στα 100 χιλιόμετρα 10 ευρώ και με ηλεκτρικό 1 ευρώ!». Ωστόσο ο κ. Χαραλαμπίδης έθεσε μια άλλη παράμετρο που αφορά μηχανικό σκέλος: «Συμφέρει σίγουρα τον καταναλωτή από άποψη τιμής μετακίνησης αλλά δεν ξέρουμε από το μηχανικό κομμάτι. Πόσο κοστίζουν τα αναλλακτικά για παράδειγμα. Είναι κάτι καινούργιο., Αυτό πρέπει να το δούμε και να το αξιολογήσουμε στην πράξη. Είναι πρωτόγνωρο για μας αν και οι έρευνες δείχνουν ότι σε 10 χρόνια το 30% των οχημάτων που θα κυκλοφορούν στην Ε.Ε. θα είναι ηλεκτροκίνητα.

7 λόγοι για να αρχίσετε να οδηγείτε ηλεκτρικό όχημα

Βιωσιμότητα

Πανεπιστημιακές έρευνες συμφωνούν ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πάντα καλύτερο για το περιβάλλον από ένα αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης (βενζίνη ή diesel) ντιζελοκίνητο ή βενζινοκίνητο, ακόμα και αν συμπεριλάβουμε την παραγωγή της μπαταρίας.

Επιχειρησιακή συνέχεια

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξασφαλίζουν ότι εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση σε ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων. Οι ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή σε περισσότερες από 200 πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, τη Στουτγάρδη και τη Στοκχόλμη.

Αυξανόμενη αυτονομία

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τελευταίας γενιάς προσφέρουν ρεαλιστική κάλυψη απόστασης άνω των 200 χλμ. έως 500 χλμ.

Διαθεσιμότητα

Όλοι οι κορυφαίοι κατασκευαστές προσφέρουν πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Tesla, Volkswagen, Mercedes, BMW, Kia, Audi, Renault, Nissan και πολλοί άλλοι ακόμη πρόκειται να το πράξουν μελλοντικά.

Κόστος

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σε πολλές περιπτώσεις ήδη φθηνότερα από τα αυτοκίνητα με diesel κατά τη σύγκριση ολόκληρου του κύκλου ζωής του αυτοκινήτου, χάρη στο χαμηλότερο κόστος της συντήρησης, του ηλεκτρισμού και στη χαμηλότερη φορολογία.

Ικανοποιημένοι οδηγοί

Οι οδηγοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι. Η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι διασκεδαστική, εύκολη και συναρπαστική, χάρη στην «οδήγηση με ένα πεντάλ».

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Οι πρωτοβουλίες όλο και περισσότερων κυβερνήσεων καθιστούν την ηλεκτρική οδήγηση πιο ελκυστική με τους οδηγούς να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Ένα ηλεκτροκίνητο από τα τρία που παρέλαβε ο δήμο Ξάνθης
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…