Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αυτό είναι το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό που θα ελευθερώσει τουρισμό και οικονομία – Ποια στοιχεία θα περιέχει

Αυτό είναι το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό που θα ελευθερώσει τουρισμό και οικονομία – Ποια στοιχεία θα περιέχει

0

Μητσοτάκης: Έτοιμοι να το ενεργοποιήσουμε πριν την 1η Ιουλίου

Στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) έγινε η  παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως το βασικό ερώτημα ήταν πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ’ αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης για να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινό εντός της ΕΕ, υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε το πώς θα μπορεί ο πολίτης να εκτυπώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα όπως είπε, για τις ανάγκες της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε ένα φανταστικό πρόσωπο.

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω του gov.gr, ενώ υπενθύμισε πως το σύστημα εμβολιασμού γίνεται μέσω τεσσάρων τρόπων για να κλειστεί το ραντεβού: είτε μέσω από την άυλη συνταγογράφηση είτε μέσα από την πλατφόρμα του emvolio.gov.gr είτε με φυσική παρουσία σε φαρμακεία και σε ΚΕΠ.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση. Πρόσθεσε ότι έχουν δυνατότητα και οι τουρίστες μέσα από την πλατφόρμα του Plf, εφόσον κάνουν τεστ στην Ελλάδα, να παίρνουν το πιστοποιητικό.

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφότου ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους είπε πως είναι υπερήφανος για την δουλειά που έχει γίνει τόσο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και συνολικά. Όπως είπε η πανδημία αποτέλεσε έναν επιταχυντή των ψηφιακών εξελίξεων.

«Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο για τις μετακινήσεις μιας και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό», είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε αναπτύξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνεργασία με την Κομισιόν. Είδατε την παρουσίαση είναι πολύ απλή και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να μετακινηθεί κάποιος και να τον υποδεχθεί η κάθε χώρα», είπε.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως μετά από τις διαπραγματεύσεις θα μπορέσει η ΕΕ να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης και εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…