Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 18 παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες στην ΑΜΘ

18 παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες στην ΑΜΘ

0

16 αναδοχές στην Καβάλα. Δύο  στην Δράμα Από τις 18 αναδοχές τρεις εξελίσσονται σε υιοθεσίες

 

Μιλά στο «Ε» η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ,  Αναστασία Τσαμπαζλή

641 παιδιά αναζητούν ανάδοχες οικογένειες – Ενημερωθείτε από το paidi.gov.gr 

 

Μεγαλύτερη δυναμική αποκτά η προσπάθεια του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που εφαρμόζει από το 2019 με μεγάλη επιτυχία Πρόγραμμα Αναδοχής & Υιοθεσίας των φιλοξενούμενων παιδιών και έφτασε να είναι στα τρία πρώτα Κέντρα πανελλαδικά σε φιλοξενία παιδιών από ανάδοχες οικογένειες. Οι αλλαγές που εξαγγέλθηκαν από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου που συνοδεύονται και με επιδόματα από 325 – 1.200 ευρώ για τους ανάδοχους γονείς, δίνουν νέα ώθηση στο έργο του Κέντρου που έχει ως απώτερο στόχο την αποϊδρυματοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων παιδιών ώστε να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε οικογενειακό περιβάλλον και ενδεχομένως να αποκτήσουν οικογένεια μέσω υιοθεσίας. Να σημειώσουμε το Κέντρο διαθέτει ) Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού : 1) Προστασίας Παιδιού Καβάλας, όπου φιλοξενούνται 17 παιδιά και 2) Προστασίας Παιδιού Δράμας όπου φιλοξενούνται 20 παιδιά.

16 αναδοχές στην Καβάλα  – Δύο  στην Δράμα. Οκτώ σεμινάρια σε ζευγάρια –  αναδόχους

Μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος του Κέντρου κα Αναστασία Τσαμπαζλή εξέφρασε την ικανοποίησή της για το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την αναδοχή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ‘’Anynet.gr’’: «Διαπιστώσαμε  μεγάλο ενδιαφέρον για αναδοχή και υιοθεσίες. Εδώ και ένα χρόνο που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουμε 16 αναδόχους στην Καβάλα και 2 στη Δράμα. Παράλληλα έχουμε πραγματοποιήσει 8 ειδικά σεμινάρια με 20 – 25 ζευγάρια το καθένα «εκπαιδεύοντας» τους αναδόχους γονείς. Χαιρετίζουμε τις αλλαγές που εξαγγέλθηκαν από την υφυπουργό και θεωρούμε ότι θα δώσουν νέα δυναμική στην προσπάθεια μας. Ήταν αίτημά μας να χορηγούνται επιδόματα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών για να μην είναι ανασταλτικός παράγοντας ώστε και  οικογένειες που δεν έχουν υψηλό εισόδημα να μπορέσουν να γίνουν ανάδοχοι. Επίσης έτσι δίνεται η δυνατότητα και σε παιδιά που χρήζουν κάποιες θεραπείες όπως φυσιοθεραπείες που έχουν κάποια αναπηρία να ζήσουν σε μια οικογένεια. Επίσης είναι πολύ θετικό ότι αυξάνονται τα ηλικιακά όρια που μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος γονέας από 30 έως 60 ετών που είναι σήμερα, από 25 έως και 75 ετών, ενώ απλοποιούνται και οι διαδικασίες.  Είτε είναι μόνος του, είτε ένα έγγαμο ζευγάρι ή ζευγάρι που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το φύλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ανάδοχος, να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού », επεσήμανε η κα Τσαμπαζλή.

Από τις 18 αναδοχές τρεις εξελίσσονται σε υιοθεσίες

Σ’ ότι αφορά τις υιοθεσίες η κα Τσαμπαζλή επεσήμανε πως απ’ αυτές τις 18 αναδοχές έχουν πάρει τον δρόμο για υιοθεσία τρία παιδιά. Να διευκρινίσουμε ότι η διαφορά με την αναδοχή και την υιοθεσία έγκειται στο γεγονός ότι με την αναδοχή το παιδί κρατά το επώνυμό του ενώ με την υιοθεσία όχι και υπάρχει θεσμοθετημένης κοινωνική σχέση. Στις αναδοχές επίσης επιλέγονται μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας ενώ για τις υιοθεσίες μικρότερα.

Επίσης οι διαδικασίες για την αναδοχή διαρκούν περίπου τρεις μήνες ενώ για την υιοθεσία με το νέο εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο λιγότερο από ένα χρόνο. Υπενθυμίζουμε με το προηγούμενο οι υιοθεσίες ήταν ένα πραγματικός «Γολγοθάς» που αποθάρρυνε πολλά ζευγάρια να υιοθετήσουν αλλά και στέρησε  σε πολλά παιδιά τη δυνατότητα να αποκτήσουν οικογένεια».

641 παιδιά αναζητούν ανάδοχες οικογένειες – Ενημερωθείτε από το paidi.gov.gr 

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικά με την αναδοχή στη χώρα μας, σήμερα 1.569 παιδιά μεγαλώνουν σε 82 δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά, μόλις τα 74 προορίζονται για υιοθεσία (4,7%), έχει ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι δεν υπάρχει σχέση με τη βιολογική τους οικογένεια και έχουν τακτοποιηθεί αντιστοίχως οι νομικές τους εκκρεμότητες. Μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά αυτά είναι άνω των 6 ετών, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν επιλέγονται για αναδοχή. Σ’ ότι αφορά τα παιδιά για αναδοχή αυτά που πληρούν τις προϋποθέσεις ανέρχονται σε 641 παιδιά, όλων των ηλικιών.

Να σημειώσουμε ότι ειδικά για την αναδοχή δημιουργήθηκε η πλατφόρμα  paidi.gov.gr,  στην οποία θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…