Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο αστυνομικής επιτήρησης για τις γιορτές

Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο αστυνομικής επιτήρησης για τις γιορτές

0

Η αστυνομία επιχειρεί να «αποστειρώσει» την περιοχή. Ποιες μετακινήσεις θα επιτρέπονται

 Τροποποιήσεις στο σχέδιο με βάση τις απογευματινές ανακοινώσεις Χαρδαλιά, ως προς τους λόγους επιτρεπόμενης μετακίνησης από νομό σε νομό, και τα απαραίτητα τεκμήρια

Για αυστηρούς ελέγχους στα διόδια προειδοποιεί η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να αποθαρρύνει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, που δεν γίνονται για τους απολύτως αναγκαίους λόγους.

Η αστυνομία Ξάνθης θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο επιτήρησης που έχει καταστρώσει για τις γιορτές, με σκοπό να γίνει σαφές ότι θα πρέπει να τηρηθεί το μέτρο της απαγόρευσης της διαπεριφερειακής μετακίνησης.

Ήδη περιπολικά με δύο αστυνομικούς ανά όχημα βρίσκονται για ελέγχους στα διόδια του Ιάσμου, ενώ αστυνομική δύναμη βρίσκεται και στο Πόρτο Λάγος ελέγχοντας την είσοδο και έξοδο στον οικισμό. Παράλληλα, δύναμη επιτήρησης υπάρχει και τον κόμβο του Ιάσμου.

Αντίστοιχος σχεδιασμός και εφαρμογή υπάρχει και από την πλευρά της Κομοτηνής, ενώ η αστυνομία της Καβάλας, έχει αναλάβει την δυτική πλευρά διέλευσης στο νομό.

Την ορεινή περιοχή ελέγχουν τα ΑΤ Σταυρούπολης και Παρανεστίου.

«Έχουμε αποστειρώσει» την πόλη, εκτιμούν με βάση το σχεδιασμό, οι αστυνομικές δυνάμεις της Ξάνθης, ενώ ο σχεδιασμός αναπροσαρμόζεται με βάση τις χθεσινές οδηγίες που έδωσε η Πολιτική Προστασία. Οι αστυνομικοί έχουν δικαίωμα να ζητήσουν επιπλέον πειστήρια (μήνυμα με ραντεβού σε ιατρό κλπ) και αυτό αποτελεί πρακτική που θα συνεχιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, αν κριθεί ότι δεν υπάρχει αιτιολογημένος λόγος μετακίνησης από τους προβλεπόμενους, το όχημα καλείται να κάνει αναστροφή και να επιστρέψει, ενώ παράλληλα επιβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο.

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

Από τα μέτρα, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αφορούν τις ακόλουθες μετακινήσεις:

  • Aπό και προς την εργασία( μόνο με αποδεικτικό του καθορισμένου ραντεβού και διάρκεια έως 48 ώρες)
  • Για λόγους υγείας, μόνο για μετακίνηση σε δημόσια δομή υγείας με πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
  • Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
  • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή ο μετακινούμενος έχει την υποχρέωση να έχει μαζί του και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, και: ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ μάλιστα ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Σε κάθε μετακίνηση που επιτρέπεται θα πρέπει να:

  • Περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο.
  • Τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής.
  • Σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων, πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία, θα είναι 48 ώρες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Επιτροπή εξετάζει το άνοιγμα δραστηριοτήτων για εμβολιασμένους

Εξετάζεται να ανοίξουν τα γυμναστήρια αρχικά μόνο για εμβολιασμένους, δήλωσε ο υπουργός Αν…