Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τι προτείνει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου για Νέστο και Βιστονίδα

Τι προτείνει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου για Νέστο και Βιστονίδα

0

«Όχι» στις γεωτρήσεις αλλά και στο αρδευτικό της Ξάνθης επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος κ. Γ. Γκαϊντατζής

 

Υποστηρίζει ότι δεν επαρκούν τα αποθέματα νερού και προτείνει ορθολογική χρήση με υπόγειο σύστημα άρδευσης και όχι επιφανειακό.  Πρόβλημα από τα φερτά υλικά στην Βιστονίδα

 

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου,  Δέλτα Νέστου, Βιστονίδας, Ισμαρίδας σχετικά με τα αποθέματα νερού στον Νέστο, ζητώντας από διοίκηση και φορείς να επανασχεδιάσουν με βάση τα νέα δεδομένα που προσδιορίζονται από την κλιματική αλλαγή, έργα υποδομών και καλλιέργειες προϊόντων με γνώμονα την ορθολογική και βέλτιστη χρήση του σπάνιου αυτού φυσικού πόρου και όχι την κατασπατάλησή του.

«Όχι» στις γεωτρήσεις αλλά και στο αρδευτικό της Ξάνθης επαναλαμβάνει ο Φορέας Δ. Νέστου

Στην ετήσια έκθεσή του αναφέρεται σε μια σειρά από λάθος, όπως υποστηρίζεται,  πρακτικές όπως οι γεωτρήσεις για παράδειγμα στον κάμπο της Ξάνθης που με την αλόγιστη χρήση τους και την υπεράντληση νερού,  επιτείνουν την υφαλμύρωση και την ερημοποίησή της παραλιακής ζώνης υποβαθμίζοντας παράλληλα τα περιβαλλοντικά της μέσα με αρνητικές επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Κάθετα αντίθετος με αυτή την πρακτική δηλώνει στο «Ε» ο πρόεδρος του Φορέα κ. Γιώργος Γκαϊντατζής: «Σαν Φορέας υποστηρίζουμε ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων όπως το νερό επίγειο και υπόγειο.  Γι αυτό είμαστε αντίθετοι με τις γεωτρήσεις που προκαλούν υφαλμύρωση όπως επίσης και με τα συστήματα  άρδευσης επιφανειακής ροής. Αυτό το σύστημα είναι παρωχημένο καθώς προκαλεί κατασπατάληση μέσω διαρροής του νερού. Τα νέα διεθνή πρότυπα που εφαρμόζονται είναι τα κλειστά συστήματα άρδευσης όπου δεν υπάρχουν διαρροές αλλά δεν προκρίνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας μας γιατί χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να κατασκευαστούν κι αυτό που ενδιαφέρει είναι να γίνονται έργα βιτρίνας για να ικανοποιήσουν μια μερίδα της κοινωνίας και όχι μέσα από σχεδιασμό και ολιστικές προσεγγίσεις να επιλέγονται τα έργα υποδομών με περιβαλλοντικό πρόσημο», υποστηρίζει ο κ. Γκαϊντατζής, άποψη που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το αρδευτικό έργο της Ξάνθης που αποτελεί αίτημα για την τοπική κοινωνία τα τελευταία 20 χρόνια!.

Υποστηρίζουν ότι δεν επαρκούν τα αποθέματα νερού

Να σημειώσουμε ότι ο Φορέας περιορίζεται στην γνωμοδότηση σ’ ότι αφορά έργα που γίνονται στα όρια της ευθύνης του προβάλλοντας επιχειρήματα για  το θετικό ή αρνητικό κατά περίπτωση περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και στο παρελθόν έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για το αρδευτικό της Ξάνθης με κύριο επιχείρημα ότι δεν επαρκούν τα αποθέματα νερού του Νέστου για ένα τόσο μεγάλης έκτασης αρδευτικού έργου. Ένα επιχείρημα που προβάλλει εκ νέου και ο κ. Γκαϊντατζής: «Σε 20 χρόνια δεν ξέρουμε αν θα έχει νερό ο Νέστος. Για να έχει μια ομαλή ροή πρέπει να έχει 6 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο στο κατάντι και αυτό δεν γίνεται για διάφορους λόγους . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής».

 Πρόβλημα από τα φερτά υλικά στην Βιστονίδα

Σ’ ότι αφορά την Βιστονίδα ο πρόεδρος του Φορέα εντοπίζει προβλήματα από τα φερτά υλικά που μεταφέρονται κατά τις πλημμύρες και εξαιτίας του γεγονότος  ότι έχουν χαθεί οι μαιανδρισμοί του Κόσυνθου. Μαζί μ’ αυτά μεταφέρονται και υπολείμματα από φυτοφάρμακα και υποβαθμίζεται το συνολικό οικοσύστημα της λίμνης γι αυτό και έχουμε συχνά το φαινόμενο του ευτροφισμού που έχει σαν  αποτέλεσμα την απώλεια αλιευμάτων: «Θεωρούμε ότι γενικά η κατάσταση στην Βιστονίδα είναι καλή αλλά αν θέλουμε να βελτιώσουμε τα περιβαλλοντικά μέσα χρειάζεται ότι οι φορείς να συζητήσουν να καταθέσουν προτάσεις να αξιολογηθούν και για να γίνει μια κατάταξη των έργων που πρέπει να γίνουν».

Στη Βιστονίδα, στόχος είναι η καλύτερη και αειφόρος διαχείρισή της, που σύμφωνα με τον Φορέα «απαιτεί τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης για τη λεκάνη απορροής της λίμνης», όπως ανέφερε ο κ. Γκαϊντατζής

Το προτεινόμενο σχέδιο του Φορέα για την Βιστονίδα στην ετήσια έκθεση μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:

Την ποιότητα των υδάτων σε σχέση με τα φορτία θρεπτικών (άζωτο-φώσφορο) που καταλήγουν στη λίμνη Βιστονίδα από τα ποτάμια, τους χειμάρρους και τα αποστραγγιστικά κανάλια και αποτελούν την κύρια αιτία εκρηκτικής ανάπτυξης φυτοπλαγκτού και κυανοβακτηρίων (cyanobacterial bloom), με άμεση συνέπεια την εμφάνιση φαινομένων μαζικής θανής ψαριών στη λίμνη.

Τον καθορισμό της όχθης, της παρόχθιας ζώνης και των εποχικά πλημμυριζόμενων εκτάσεων περιμετρικά της λίμνης και τη διατήρηση του λιμναίου χαρακτήρα μέσω της υλοποίησης σχετικής υδρολογικής μελέτης.

Την δημιουργία ζώνης βιολογικών καλλιεργειών περιμετρικά της λίμνης Βιστονίδας και την εφαρμογή του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, όπως αυτός τροποποιήθηκε στις συμβατικές καλλιέργειες της λεκάνης απορροής της λίμνης Βιστονίδας.

Την υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας όπως αναδασώσεις, κορμοφράγματα κλπ. με σκοπό τη συγκράτηση φερτών υλών στο ορεινό τμήμα της λεκάνης απορροής.

Την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερβόσκησης στις ορεινές και πεδινές περιοχές της λεκάνης απορροής, το οποίο συμβάλει τόσο στην διάβρωση των εδαφών όσο και στη μεταφορά φερτών υλικών προς την λίμνη Βιστονίδα.

Την ανάσχεση τμήματος των αναχωμάτων στις εκβολές των ποταμών Κομψάτου και Κοσύνθου και την επαναδημιουργία μαιανδρισμών των ποταμών πριν εκβάλλουν στη λίμνη, όπου θα εκτονώνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα και παράλληλα θα συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα των φερτών υλικών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Μια σειρά από προτάσεις για την Βιστονίδα προτείνει ο Φορέας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…